Nincs fegyvernyugvás Gázában

2008.12.31. 12:03
Az év utolsó napján is támadta egymást a két ellenséges fél a Gázai övezetnél. Közben folynak a tárgyalások a tűzszünetről, de a harcok folytatásáról is.

Folytatják a tárgyalásokat a tűzszünetről szerdán Izraelben. Ehud Olmert miniszterelnök, Ehud Barak védelmi miniszter és Cipi Livni külügyminiszter kedd este nem tudott megegyezni a francia javaslatról, miszerint rendeljenek el 48 órás tűzszünetet a Gázai-övezetben, hogy a segélyek bejussanak a területre. Közben tanácskoznak a hadműveletek kiterjesztéséről is.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője korábban azt mondta: Bernard Kouchner francia külügyminiszter javaslata szerintük nem realista, mivel a Hamász palesztin szervezet nem fogja beszüntetni rakétatámadásait. Több nemzetközi tervet vizsgálnak, amelyek alapján tűzszünetet köthetnének, tette hozzá Jigal Palmor.

Folytatódnak a támadások

A korábbiakhoz képest messzebb, a Gázai övezet határától mintegy negyven kilométerre csapódott be szerdán a Hamász két, az övezetből kilőtt rakétája, tájékoztatott az izraeli hadsereg egy Izrael elleni szerdai támadásról.

Mindkét Grad típusú rakéta a dél-izraeli Negev-sivatagban, Beér-Seva városánál ért földet, az egyik lövedék egy üres iskolaépületet talált el. Senki nem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

A rakétatámadásokat a Gázai övezetet irányító Hamász fegyveres szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok vállalta magára.

Szintén rakéta találta el szerdán a Gázai övezettől 10-15 kilométerre található Nétivotot, három másik pedig Ofakímot. Áldozatok itt sem voltak.

A nemzetközi közösség békét akar

Izrael szerdán csökkentette a Gázai övezet ellen irányuló légitámadásainak az intenzitását, csak két hajnali légicsapásról érkezett jelentés. Az izraeli hadsereg szóvivője közölte, hogy a légierő szerda hajnalban két csapást mért a Gázai övezetre, az egyiket egy csempészalagútra az Egyiptommal közös határon, a másikat pedig egy gázai kormányzati épületre. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Három civil és egy katona halt meg palesztin rakétatámadásokban azóta, hogy a zsidó állam szombaton átfogó légitámadást indított a Hamász gázai övezeti állásai ellen. A palesztinok mintegy 200 rakétát lőttek ki Izraelre a légitámadás kezdete óta. A Gázai övezetben az előző négy nap heves támadásaiban több mint 370 ember halt meg, és további 1700 megsebesült.

A nemzetközi közösség egyre nagyobb nyomást gyakorol mind Izraelre, mind a Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális szervezetre annak érdekében, hogy kössön tűzszünetet. Elképzelhető, hogy a légitámadások alábbhagyása annak jele: Izrael hajlik az ostrom enyhítésére, de egyelőre egyik fél sem akar fegyvernyugvást.