József, Bánk
1 °C
12 °C

Izraeli tankok sorakoznak a Gázai övezet határánál

2008.12.29. 10:41
Izrael harmadik napja támadja folyamatosan a Gázai övezetet, hétfőre tankok sorakoztak a határon, miután az izraeli hadsereg vasárnap 6500 tartalékost mozgósított. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a támadások befejezésére szólította fel Izraelt, Ehud Olmert miniszterelnök azonban azt mondta, akkor állítják le a katonai akciót, ha megszűnik Izrael déli részén a terrorfenyegetettség. 5,6 százalékkal drágult az olaj.

Harmadik napja támadják izraeli vadászgépek a Gázai övezetet, a légi csapásokban 307 palesztin vesztette életét 650 ember megsérült, közölték palesztin kórházi források. A Hamász szerint az áldozatok közül 180-an voltak a szervezet tagjai, 16-an pedig gyerekek és nők.

Hétfőn már izraeli tankok sorakoztak a Gázai övezet határánál, miután vasárnap a hadsereg elkezdett tartalékosokat mozgósítani, 6500 izraelit hívtak be, írja a Reuters.

Sorakoznak a tankok

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította Izraelt, hogy fejezze be a szombat óta tartó támadásokat. Izrael ugyanakkor azzal érvvel, a katonai akció célja, hogy leállítsák a Gázai övezetet irányító szélsőséges iszlamista Hamász folyamatos rakétatámadásait izraeli célpontok ellen.

Dakari tájékoztatás szerint Abdoulaye Wade szenegáli államfő, az Iszlám Konferencia Szervezetének elnöke vasárnap este telefonon fegyverszüneti javaslatot tett a palesztin iszlamista szervezet vezetőjének, Háled Mesaalnak. Az elképzelés szerint mindkét fél azonnali tűzszünetre, Izrael emellett a Gázai övezet blokádjának teljes feloldására tenne ígéretet. Mesaal azt válaszolta, hogy kész aláírni egy ilyen megállapodást.

Még eltarthat egy ideig

Ehud Olmert miniszterelnök vasárnap azt mondta, a támadások még eltarthatnak egy ideig. „A katonai fellépés addig folytatódik, amíg Izrael déli részén meg nem szűnik a terrorfenyegetettség, amit a mindennapos rakétatámadások jelentenek” – fogalmazott Mark Regev kormányszóvivő.

Egy a Gázai övezetből kilőtt rakéta megölt hétfőn egy polgári személyt, további nyolcat pedig megsebesített Askelón városában - közölték a mentők. Az askelóni polgármester elmondta, hogy a szóban forgó rakéta egy építkezésen csapódott be a város központjában. Az izraeli média szerint az építkezésen arab munkások dolgoznak. A Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális szervezet katonai szárnya közölte, hogy ők lőttek ki három rakétát Askelónra, amely mindössze 13 kilométerre fekszik az övezet határától.

A Hamász megerősítette már a támadások kezdete után közölt álláspontját, hogy nem adják fel, az utolsó csepp vérükig harcolni fognak. A szervezet szóvivője arra szólította fel a palesztinokat, hogy minden lehetséges eszközzel küzdjenek, akár öngyilkos merényleteket is hajtsanak végre Izraelben. Kiemelt célpontként említették Cipi Livni külügyminisztert és Ehud Barak védelmi minisztert, írja a Haarec.

Drágult az olaj

Hétfőre 5,6 százalékkal, 40 dollár közelébe emelkedett az olaj hordónkénti ára, miután elemzők arra emlékeztettek az Izrael és a Hamász közti konfliktus kirobbanása kapcsán, hogy a Közel-Keleten folytatott olajkereskedelem geopolitikai kockázatot rejt magában, írja a Reuters.

Az izraeli támadások miatt számos arab országban tüntetők vonultak utcára, izraeli és amerikai zászlókat égettek, és megpróbáltak nyomást gyakorolni vezetőikre, hogy hatékonyabban lépjenek fel a palesztinok védelmében.

Izraeli források szerint a vártnál kisebb nemzetközi nyomás nehezedik az országra, hogy állítsák le a támadásokat, a kormány részéről azonban nem meglepő, hogy a február 10-re kitűzött parlamenti választások előtt megoldást akar találni a rakétatámadásokra.

Izraelnek nem kell a Gázai övezet

Cipi Livni, akit egyébként esélyesnek tartanak a miniszterelnöki posztra, azt mondta, Izraelnek nem célja, hogy átvegye a hatalmat a Gázai övezetben, miután 2005-ben kiürítették az izraeli telepeket.

A külügyminisztérium figyelmeztetése

A külügyminisztérium azt javasolja, hogy a magyar állampolgárok csak szervezett keretek közt látogassanak a Sínai-félszigetre. Hétfői közleményük szerint elképzelhető, hogy az izraeli offenzíva miatt romlik a biztonsági helyzet Egyiptomnak ezen a részén is. Szintén fontosnak tartják, hogy a szállodákat és közvetlen környéküket ne hagyják el, kerüljék az esetleg kialakuló tüntetéseket, amíg Gázában harci cselekmények zajlanak, és figyeljék a hazai valamint a nemzetközi híradásokat.

Azt tanácsolják továbbá, hogy a magyar állampolgárok ne közelítsék meg a Gázai övezetet, illetve annak 40 kilométeres körzetét. A figyelmeztetés vonatkozik az övezettel határos izraeli városok - Shderot, Askelon és Ashdod - látogatására is.

Magyar egészségügyi csapat készül a térségbe

Miközben folynak az egyeztetések az egyiptomi és palesztin nagykövetséggel egy esetleges orvosi segítségnyújtásról a Gázai övezetben, a Baptista Szeretetszolgálat már készenlétbe helyezte egészségügyi csoportját. Az öt fős csapat három orvosból és két mentőápolóból áll.

A szolgálat mentőcsapata saját orvosi felszerelésein kívül nagy értékű gyógyszereket vinne magával a háborús térségbe. A nemzetközi szabályoknak megfelelően a csapat akkor fog elindulni, ha az érintett felek hivatalosan is megerősítik a felkérést, és biztosítottak lesznek a biztonságos munkavégzés feltételei

Hétfőn az izraeli vadászgépek a belügyminisztérium épületét támadták, arról egyelőre nem érkeztek hírek, hogy a légi csapásban megsérült-e valaki. Palesztin kórházi források közölték, hogy a vasárnapi támadásokban több gyerek is életét vesztette, akik a Hamász egyik vezetőjének rafahi háza közelében tartózkodtak.

A Nemzetközi Vöröskereszt arról számolt be, hogy a Gázai övezet kórházai megteltek sebesültekkel, és nehezen tudják tartani a lépést a sérültek folyamatosan növekvő számával. Az AFP szerint az izraeli hatóságok a Kerem Salom határátkelőnél humanitárius segélyt engedtek be a Gázai övezetbe, 80 kamion vitt élelmiszert és gyógyszereket.

A támadások kezdete óta a Hamász 150 rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, a támadásokban szombaton egy izraeli vesztette életét. Izrael 300, a Hamászhoz köthető helyet támadott, közölte a hadsereg.

Éjszaka állítólag rakéta csapódott be Iszmail Hanije, a Hamász egyik vezető politikusa, egykori miniszterelnök házának közelében is, írja a CNN. Éjfél után néhány perccel szintén támadás érte a gázai iszlám egyetemet.

A Gázai övezetből a lakosság egy része megpróbál Egyiptomba menekülni, buldózerekkel és robbanóanyagokkal törik át a falat a két ország között, mások titkos alagutakon próbálnak átjutni. Egy egyiptomi határőr és egy fiatal palesztin férfi meghalt, mikor az egyiptomi oldalon megpróbálták megállítani az illegális határátlépőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!