Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Újabb izraeli légicsapások a Gázai övezetben

2008.12.28. 08:12
Az izraeli légierő folytatta vasárnap az immár második napja tartó légi hadjáratát a Hamász iszlamista mozgalom célpontjai ellen a Gázai övezetben, hírügynökségi összesítések szerint a halottak száma meghaladja a 270-et. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a hadműveletek azonnali beszüntetésére szólította fel a szembenállókat.

Szemtanúk szerint az izraeli légierő vasárnap reggel légi csapást mért egy tartálykocsira az egyiptomi határnál fekvő Rafah városánál. A jármű lángra lobbant, és a tűz átterjedt több környékbeli házra. A Hamász által ellenőrzött rádió szerint a támadásnak több halottja és sebesültje van, de ezt egyelőre nem erősítették meg gázai kórházi források.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője közölte vasárnap, hogy a hadsereg folytatja akcióit a Hamász létesítményei ellen a Gázai övezetben, és vasárnapra virradóra "bizonyos számú" támadást indított, egyebek mellett a Gáza központjában lévő Rimal kereskedelmi negyed egyik mecsete ellen, amely "terroristáknak nyújtott menedéket". Az izraeli rádió szerint a légierő közel húsz támadást indított az éjszaka folyamán.

Hírügynökségi összesítések szerint a második napja tartó légi hadjáratnak már legalább 271 halálos áldozata van a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig meghaladja a 800-at. A zsidó állam - indoklása szerint - azért kezdett eddig soha nem látott méretű műveletet a Hamász radikális mozgalom ellen, hogy véget vessen az izraeli területek ellen irányuló rakéta- és aknavetős támadásoknak.

000T TRNic317703

A Gázai övezetben zajló katonai hadműveletek azonnali beszüntetésére szólította fel a szembenállókat állásfoglalásában az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Neven Jurica, az ENSZ horvátországi nagykövete, a testület soros elnöke felolvasta a BT zárt ülésén elfogadott nyilatkozatot, amelyben a testület tagjai komoly aggodalmuknak adnak hangot a gázai helyzet elharapódzása miatt, és az erőszak azonnali beszüntetésére szólítanak. "A BT tagjai felszólítják az érintetteket, hogy azonnal vessenek véget mindenfajta katonai cselekménynek" - áll a testület állásfoglalásában.

Izrael nem fogadhat el tűzszünetet a Hamász radikális palesztin szervezettel - jelentette ki egy szombat esti televíziós nyilatkozatban Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. "Számunkra az a kérés, hogy kössünk tűzszünetet a Hamásszal, felérne azzal, mint ha arra kérnék önöket: állapodjanak meg tűzszünetben az al-Kaidával" - fogalmazott az izraeli védelmi miniszter. Barak kérdésre válaszolva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén beveti szárazföldi erőit is. "Célunk, hogy egyszer és mindenkorra teljesen megváltoztassuk a játékszabályokat" - szögezte le.

Barack Obama figyelemmel kíséri a Gázai övezetben zajló eseményeket, de az új amerikai elnök csak január 20-án foglalja el elnöki tisztét, és gyakran hangoztatja: jelenleg egy elnöke van az Egyesült Államoknak, és ez George Bush. Obama júliusban, a Demokrata Párt elnökjelöltjeként a The New York Times című lapnak nyilatkozva a Gázából izraeli területekre kiinduló rakétatámadásokról úgy nyilatkozott: nem gondolja, hogy bárki is elfogadhatónak tartaná, hogy országa állampolgáraira rakétaeső hulljon. "Ha valaki rakétákat lőne ki éjjel a házamra, miközben lányaim alszanak, minden lehetségest megtennék, hogy megakadályozzam ebben" - fogalmazott Obama.