Szabina
-2 °C
15 °C

227 halott az izraeli légitámadásban

2008.12.27. 12:23
Az izraeli légierő gépei csaknem száz rakétát lőttek ki a Hamász feltételezett állásaira szombaton délelőtt, a hadsereg szerint a célzott támadások 95 százaléka sikeres volt. A sebesültek számát 300-ra becsülik, állítólag életét vesztette Gáza város rendőrfőnöke is. Izrael kész a támadások kibővítésére.

Az izraeli légierő vadászgépei és harci helikopterei összehangolt csapássorozatot mértek számos célpontra szombaton az iszlamista Hamász mozgalom által ellenőrzött Gázai övezetben; a szervezet rakétatámadásait megtorló légitámadásokban az esti adatok szerint legalább 227 palesztin vesztette életét, több százan megsebesültek. Hatvanéves történetében soha ennyi halálos áldozatot nem követelt az izraeli-palesztin szembenállás egyetlen nap leforgása alatt. A halálos áldozatok többsége a Hamász alkalmazásában álló fegyveresek közül került ki.

Izrael nem fogadhat el tűzszünetet a Hamász radikális palesztin szervezettel, jelentette ki egy szombat esti televíziós nyilatkozatban Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. A politikus a Fox News amerikai televíziós csatornának nyilatkozva elutasította az ENSZ és az Európai Unió felhívását a fegyvernyugvásra az izraeli légi csapásokat követően. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén beveti szárazföldi erőit is. "Célunk, hogy egyszer és mindkorra teljesen megváltoztassuk a játékszabályokat" - szögezte le.

Új palesztin felkelésre, egy harmadik intifádára szólított föl egy tévéinterjúban a Hamász száműzetésben élő vezetője. A Damaszkuszban élő Háled Mesaal arra buzdította a palesztinokat az al-Dzsazíra katari hírtévének adott nyilatkozatában, hogy indítsanak katonai intifádát. A Hamász-kormány vezetője leszögezte: az izraeli támadások nem kényszerítik térdre a radikális mozgalmat, még akkor sem ha megsemmisítik a Gázai övezetet. Kijelentette: ennél visszataszítóbb mészárlást még nem láttak a palesztinok. Az első intifáda 1988 decemberében tört ki, és az 1993-ban kötött oslói szerződésekkel zárult le. A második palesztin felkelés 2000 szeptemberében kezdődött. Ezt az intifádát az izraeli hadsereg fokozatosan felmorzsolta Ciszjordániában.

000T TRNic317551

Szemtanúk szerint az izraeli harci gépek két hullámban hajtották végre megtorló akciójukat, legalább harminc rakétát lőttek ki a különböző célpontokra. A BBC úgy tudja, hogy amerikai tervezésű F-16-os vadászbombázók vettek részt a csapásban. Televíziós tudósítások utcákon heverő holttesteket mutattak, és sebesülteket, amint a zavarodott mentősök elszállítják őket.

A Haarec szerint 60 repülő támadott egyszerre 50 célpontra. Az izraeli hadsereg 100 kilőtt rakétáról számolt be, melyek 95 százaléka eltalálta célpontját. Azt közölték, hogy az áldozatok legnagyobb része a Hamász milicistája volt. A támadás első hulláma után 20 harci repülő a Hamász rakétakilövőit vette célba, hogy csökkentsék a várható válaszcsapás erejét.

Fekete füst terítette be a város több részét

A Hamász egyik rendőrségi szóvivője a területet kormányzó iszlamista mozgalom rádiójában arról számolt be, hogy az egyik Gáza városi rendőrségi épületegyüttesben éppen avatási ünnepséget tartottak az újonnan kiképzettek számára, amikor az épületet csapás érte. Egy hírügynökségi tudósító szerint támadás érte a gázai kikötőt is, a Hamász több objektuma súlyosan megrongálódott. A város több részét vastag fekete füst terítette be.

Izrael kész a hadművelet folytatására

Az izraeli hadsereg megerősítette az összehangolt légitámadások hírét. "Izrael kész fokozni a Gázai övezet elleni támadását - közölte Ehud Barak védelmi miniszter egyik munkatársa. - A hadművelet szükség szerint folytatódik és kibővül, ez a parancsnokok megítélésére van bízva. Nehéz időszak előtt állunk." A hadsereg azt is közölte, hogy a támadások első sorozata egyelőre véget ért.

Ehud Barak szombat délután tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Izraelnek nem volt választási lehetősége, elérkezett az idő, amikor fel kellett venni a harcot. "Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, miközben rakétákkal lövik katonáinkat és civil lakosainkat. Nem hagyjuk, hogy az izraelieket terrorizálják." Megerősítette a korábbi híreket, melyek szerint a harcokat kiszélesítik, és folytatják még egy ideig. Ennél pontosabban azonban nem beszélt az izraeli hadsereg további terveiről.

Az elmúlt napokban izraeli politikusok többször is figyelmeztettek arra, hogy a hadsereg vissza fog vágni azokra a folyamatos aknavetős és rakétatámadásokra, amelyeket a Hamász fegyveresei hajtottak végre a határ menti izraeli települések ellen azóta, hogy pár nappal korábban lejárt a két fél júniusban, egyiptomi közvetítéssel megkötött féléves tűzszünete.

Abbász külföldről kért segítséget

Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Hamásszal rivális, mérsékelt Fatah mozgalom vezetője ugyanakkor bejelentette: kapcsolatba lépett egy sor országgal, hogy segítsenek véget vetni az izraeli katonai akciónak.

Az Egyesült Államok arra szólította fel Izraelt, hogy a légi támadások végrehajtásakor kerülje a civil áldozatokat, a Hamászt pedig arra, hogy fejezze be az izraeli célpontok ellen indított tüzérségi csapásokat. A Fehér Ház ugyanakkor nem szólította fel Izraelt arra, hogy ne hajtson végre támadásokat a Gázai övezet ellen.

A nemzetközi visszhangról további részleteket itt olvashat >>>

000T TRNic317536

A Hamász a Haarec szerint izraeli földre lőtt rakétákkal válaszolt az akcióra, a támadásnak legalább egy halálos áldozata van, négy ember megsérült. Ehud Barak védelmi miniszter rendkívüli állapotot rendelt el a Gázai övezet határától számított 20 kilométeres körzetben. Ezeken a terülteken tehát a lakosságnak azonnal az óvóhelyekre kell menniük, amint meghallják a légvédelmi szirénát.

A Hamász kitart az utolsó csepp vérig

A Hamász szóvivője, Fazi Barhum közben közleményt adott ki, hogy a Hamász az utolsó csepp védig folytatja a harcokat, nem tartják fel a fehér zászlót. Azt mondta, a kormány és a Hamász remek állapotban vannak, és hogy a világ még sok mindent fog tőlük látni. "A Hamász katonai szárnya előtt minden lehetőség nyitott" - nyilatkozta az al-Dzsazírának. Mussza Abu Marzuk, a Hamász egyik Damaszkuszba száműzött vezetője úgy fogalmazott, hogy bármilyen eszközt hajlandóak bevetni, hogy megvédjék asszonyaikat és gyermekeiket.

Az Iszlám Dzsihád egyik vezetője, Kaled el-Bas háborúként definiálta az izraeli támadást, az eseményeket a 2006-os libanoni konfliktushoz hasonlította. "Akkor a Hezbollah védelmi infrastruktúráját akarták megsemmisíteni, ennek sincs semmi köze a tüzérségi támadásokhoz. Izrael győzelmet akar aratni, mi pedig azt várjuk az arab országoktól, hogy ne maradjanak csöndben" - idézi a Ynet el-Bas al-Dzsazírának adott nyilatkozatát.

Lejárt a júniusban kötött tűzszünet

A Hamász fegyveresei kedden és szerdán csaknem száz rakétát és aknagránátot lőttek ki Izrael déli részére, hogy megtorolják a mozgalom három tagjának meggyilkolását. Pénteki provokációik egyikében véletlenül egy észak-gázai házat találtak el, ahol két palesztin gyermeket ölt meg a becsapódó aknagránát, egy harmadikat pedig megsebesített. Szombat reggel izraeli katonák három palesztin fegyverest sebesítettek meg az övezet északi részén, amint éppen egy újabb aknavetős támadásra készültek.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter csütörtökön, kairói látogatásakor arról beszélt, hogy Izrael megelégelte a Hamász Gázai övezetbeli uralmát, és megállítja az újból felerősödött erőszakhullámot. A területen ugyanis ismét elszaporodtak az erőszakcselekmények azóta, hogy december 19-én lejárt az izraeli kormány és a Hamász közötti tűzszünet.