Bosszút áll Líbia Svájcon Hannibal miatt

2008.07.24. 15:11
Az olajszállításokat befagyasztották, a Nestlé líbiai irodáját bezáratták, mert Svájcban két napra letartóztatták Moamer Kadhafi líbiai elnök fiát és annak terhes feleségét. A líbiai kormány bocsánatkérést követel.

Tripoliban tüntetéseket tartottak a svájci nagykövetség előtt, amiért a múlt héten két napra Genfben letartóztatták Hannibal Kadhafit és feleségét. Hannibal a líbiai elnök legfiatalabb gyermeke és egy líbiai olajtársaság vezetője. Hannibal szülni vitte a feleségét Svájcba.

A kilencedik hónapban lévő asszonyt és Hannibalt a múlt héten azért fogták el, mert két alkalmazottjuk azt állította, hogy a pár megverte őket. Nyolc napon túl gyógyuló sérüléseiket orvosi leletekkel is bizonyították. A párt csak komoly óvadék ellenében engedték szabadon, és két testőrük ellen is eljárás indult, mert megtámadták a letartóztatási paranccsal érkező rendőröket.

A héten Líbia gazdasági szankciókat foganatosított Svájc ellen. Csütörtökön bejelentették, hogy leállítják az olajszállításokat is. Ez érzékenyen érinti Svájcot, mert az alpesi ország nyersolajának nagy részét Líbiából importálja, emlékeztet a BBC.

Líbiában bezáratták két nagy svájci cég, a Nestlé és az ABB irodáit, az ott dolgozókat pedig letartóztatták. Megtiltották, hogy svájci árut kipakoljanak az ország kikötőiben. Egyelőre svájci állampolgárok nem kaphatnak líbiai vízumot sem, és visszahívták a berni követség több munkatársát is.

Svájc delegációt akar küldeni Tripoliba, hogy megmagyarázzák a letartóztatás körülményeit. A líbiai kormány most azt mondja, hogy csak akkor vonják vissza a szankciókat, ha bocsánatot kérnek.

Hannibalnak nem ez volt az első problémája nyugati rendőrökkel. 2004-ben gyorshajtásért fogták el Párizsban, akkor testőrei nekimentek az őt igazoltató francia rendőröknek. A következő évben Franciaországban azért fogták mert, megverte akkori barátnőjét.

A mostani gazdasági háború nagyon sokba kerül mindkét államnak, jelentette a BBC svájci tudósítója.