Döbbenet Hirosimában és Nagaszakiban

2007.06.30. 14:37
Elkerülhetetlen volt, hogy az Egyesült Államok a második világháború végén ledobja az atombombát Hirosimára és Nagaszakira – mondta még szombaton a japán védelmi miniszter. Kijelentése, amit azzal indokolt, hogy a bomba célja Japán szovjet megtámadásának megelőzése volt, sokakat felháborított.

Bocsánatot kért Kjuma Fumio, Japán védelmi minisztere azért, hogy szombaton egy japán egyetemen elmondott beszédében azt hangoztatta: az atomtámadások segítettek véget vetni a második világháborúnak. "Az Egyesült Államok miközben tudta, hogy Japán elveszti a háborút, atombombát dobott Hirosimára és Nagaszakira, és véget vetett a világháborúnak. Úgy vélem, ez elkerülhetetlen volt" – mondta a védelmi miniszter.

A miniszter, mint mondta, "sokat gondolkodott azon", hogy szükséges volt-e az Egyesült Államok részéről akkor bevetni az atombombát, amikor világos volt, hogy megnyerik a háborút. Ennek nyomán arra a következtetésre jutott, hogy "ha az akkori nemzetközi helyzetre, a háborút követő megszállásra, és más körülményekre gondolunk, akkor egy ilyen megoldás (a bombázás) is lehetséges".

Kjuma Fumio, aki maga is Nagaszakiból származik, hangozatta: bár a két város szenvedése mérhetetlen volt, de ezzel megakadályozták, hogy a Szovjetunió lerohanja Japánt.


Hirosima, 1945

A kijelentés nagy felháborodást keltett a hirosimai és nagaszaki atomtámadás túlélői körében, egyes ellenzéki parlamenti képviselők pedig egyenesen a miniszter lemondását követelték, mert szavait úgy értelmezték, hogy a politikus igazolni kívánta a tömegpusztító fegyverek bevetését hazája ellen.

A miniszter ezért vasárnapi nagaszaki sajtóértekezletén elnézést kért amiatt, ha kijelentése esetleg az atomtámadás áldozataival szembeni tiszteletlenségnek tűnt volna és ígéretet tett arra, hogy a jövőben tartózkodik a hasonló megnyilvánulásoktól. Mindazonáltal elutasította, hogy a történtek miatt lemondjon tisztségéről.

Az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án dobott atombombát Hirosimára, aminek következtében legalább 140 ezer ember vesztette életét. A három nappal később Nagaszakira ledobott másik atombomba a helyi vezetők szerint 74 ezer ember életét ontotta ki. Japán augusztus 15-én feltételek nélkül megadta magát. A magas sugárterhelés miatt az atomtámadások túlélői közül sokan később súlyos betegségekben, köztük rákban szenvedtek.

A miniszter kijelentéseit azonnal kritikával illette a 78 éves Mijake Nobuo, az atomtámadások túlélőit tömörítő tokiói csoport vezetője. "Az Egyesült Államok azzal igazolta a bombázások helyességét, hogy azzal amerikai életeket mentettek meg. Ezért felháborító egy japán politikus szájából ilyen mondatokat hallani. Japán a bombázások áldozata."

A védelmi miniszter kijelentése újabb problémát jelenthet az Abe Sindzo vezette kormánynak, amelynek népszerűségét amúgy is számos más botrány tépázta már az elmúlt időkben.