Budapest nem lép a kárpátaljai csalás miatt

2008.02.22. 17:00
A magyar kormány nem érzi szükségét, hogy változtasson kárpátaljai kapcsolatain, miután a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság ítéletében elmarasztalt egy magyar politikust. A választási csalás miatt elítélt Gajdos Istvánhoz kötődő UMDSZ továbbra is partnere maradhat a kormánynak.

Ahogy azt szerdán megírtuk a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság megállapította, hogy Gajdos István 2002-ben csalással szerzett képviselői mandátumot az ukrán parlamentben. A pert Kovács Miklós, egy rivális kárpátaljai magyar szervezet vezetője indította. Kovács az Indexnek azt mondta, hogy Gajdos szervezete, az UMDSZ részben az akkori győzelmével érdemelte ki a magyar kormány támogatását. Az UMDSZ szervezi a magyarigazolványok kiadását és az oktatási támogatásátok elosztását többek között. Kovács úgy véli, hogy saját szervezete, a KMKSZ méltatlanul hátrányba került a magyarországi állami támogatásoknál, mert a magyar kormány fideszesnek tartja őket. 2002-ben Kovács már jelezte Budapest felé a kifogásait Gajdos tevékenysége miatt, de hiába.

Zilahi László, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgató-helyettese szerint a magyar kormánynak nem kell reagálnia a mostani strasbourgi ítéletre. "Ez Ukrajna belügye" - mondta az Indexnek. Szerinte 2002-ben a magyar kormánynak semmilyen jogalapja sem volt megkérdőjelezni Gajdos választási győzelmét, hiszen azzal az ukrán parlament legitimátását kérdőjelezték volna meg.

Ugyanakkor Zilahi szerint az UMDSZ nem a 2002-es választás miatt kapott meg bizonyos jogosítványokat a magyar kormánytól. "Most például nincs is parlamenti képviseletük" - emlékeztetett. "Hogy hat éve mi történt, annak nincs köze egy alapítvány támogatásához" - tette hozzá, jelezve, hogy Gajdos csalása miatt az UMDSZ és Budapest viszonya nem változhat. A gyermekeit magyar iskolába járató szülőknek járó támogatást és a magyarigazolványokat így továbbra is Gajdos szervezete kezelheti.

Zilahi szerint Kovács tévedett, amikor az Indexnek azt mondta, hogy Gajdos szervezete rendelkezik a Kárpátaljának jutó magyar támogatások kilenctizede felett. "A KMKSZ illetve a hozzá kötődő szervezetek is több százmilliós tételt kapnak évente" - mondta. Példaként említette a beregszászi főiskolát, ami KMKSZ-es fellegvárnak számít és tisztán a magyar kormány támogatásából működik. (Ungváron pedig UMDSZ-közeli felsőoktatás van.)