Külföld

Bush egy titkosszolgálati jelentés miatt mellőzné Arafatot

Előfordulhat, hogy többé nem tárgyalnak a palesztin elnökkel

2002. 06. 27., 12:55 | Frissítve: 2002. június 27., csütörtök 14:46

Egy utolsó pillanatban kézhez kapott titkosszolgálati jelentés miatt került be az Arafat leváltására utaló mondat Bush hétfői, az új közel-keleti béketervet ismertető beszédébe. Az arab országok tiltakozása ellenére Bush kitart amellett, hogy nem támogatja a jövőben Arafatot. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádját húszezer dollárral finanszírozó palesztin elnök indul a jövő évi elnökválasztásokon.

Arafat húszezer dollárral támogatta a legutóbbi jeruzsálemi öngyilkos merényletet is magára vállaló al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű terrorszervezetet - értesült titkosszolgálati forrásokból George W. Bush nem sokkal közel-keleti béketervének ismertetése előtt, ezért hangozhatott el beszédében a nyíltan Arafat leváltására utaló mondat - tudta meg a New York Times kormányközeli forrásokból. Bush beszédében kijelentette: a jelenlegi palesztin vezetés nem harcol a terrorizmus ellen, ezért új vezetőkre lenne szükség.

Arafat indul a választásokon

Bush beszédét az arab országokban úgy értékelték, hogy túlságosan beleavatkozik a palesztin belügyekbe. Arafat a palesztinok demokratikusan megválasztott vezetője - jelentette ki Bush beszédét követően Saeb Erakat palesztin kabinetminiszter. A beszédet követően Arafat bejelentette, hogy a palesztin elnök- és parlamenti választásokat 2003. januárjában megtartják, egyben jelezte indulási szándékát is.

Nem pénzelnek korrupt államokat

Azt gondolom, amit mondtam, változásra van szükség - reagált Bush arra az újságírói felvetésre, hogy mi történik, ha Arafatot újraválasztják, hozzátéve, hogy hite szerint a palesztinok a béke érdekében helyes döntést fognak hozni. Biztosíthatom önöket arról, hogy nem adunk több pénzt egy olyan társadalomnak, amelyik nem átlátható és korrupt is - nyilatkozta az amerikai elnök a CNN-nek. Bush hétfői beszéde jelentős irányváltást eredményez az Egyesült Államok közel-keleti politikájában, melynek részletei még kidolgozásra várnak - írja a New York Times elemzésében.

Powel nem beszél Arafattal?

Elhalasztják például Colin Powell az eredeti tervek szerint a beszédet követő közel-keleti körútját. Richard Boucher kormányzati szóvivő nem tudta egyértelműen kizárni azt a lehetőséget sem, hogy az amerikai külügyminiszter a jövőben egyáltalán nem folytat majd tárgyalásokat Arafattal. A New York Times szerint az utolsó pillanatban kézhez vett, és a beszéd tartalmát jelentősen befolyásoló titkosszolgálati jelentés a Dick Cheney alelnök képviselte keményvonalasok sikerét hozta Powell külügyminiszterrel szemben, aki Arafatot, mint a palesztinok választott vezetőjét legitim tárgyalópartnernek tekintette.

hirdetés

N; N;
hirdetés