(c) 2002 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Bush egy titkosszolgálati jelentés miatt mellőzné Arafatot

Egy utolsó pillanatban kézhez kapott titkosszolgálati jelentés miatt került be az Arafat leváltására utaló mondat Bush hétfői, az új közel-keleti béketervet ismertető beszédébe. Az arab országok tiltakozása ellenére Bush kitart amellett, hogy nem támogatja a jövőben Arafatot. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádját húszezer dollárral finanszírozó palesztin elnök indul a jövő évi elnökválasztásokon.

Király András (akiraly@mail.index.hu)
2002. június 27., csütörtök 12:55



Arafat húszezer dollárral támogatta a legutóbbi jeruzsálemi öngyilkos merényletet is magára vállaló al-Aksza Mártírjainak Brigádja nevű terrorszervezetet - értesült titkosszolgálati forrásokból George W. Bush nem sokkal közel-keleti béketervének ismertetése előtt, ezért hangozhatott el beszédében a nyíltan Arafat leváltására utaló mondat - tudta meg a New York Times kormányközeli forrásokból. Bush beszédében kijelentette: a jelenlegi palesztin vezetés nem harcol a terrorizmus ellen, ezért új vezetőkre lenne szükség.

Arafat indul a választásokon

Bush beszédét az arab országokban úgy értékelték, hogy túlságosan beleavatkozik a palesztin belügyekbe. Arafat a palesztinok demokratikusan megválasztott vezetője - jelentette ki Bush beszédét követően Saeb Erakat palesztin kabinetminiszter. A beszédet követően Arafat bejelentette, hogy a palesztin elnök- és parlamenti választásokat 2003. januárjában megtartják, egyben jelezte indulási szándékát is.

Nem pénzelnek korrupt államokat

Azt gondolom, amit mondtam, változásra van szükség - reagált Bush arra az újságírói felvetésre, hogy mi történik, ha Arafatot újraválasztják, hozzátéve, hogy hite szerint a palesztinok a béke érdekében helyes döntést fognak hozni. Biztosíthatom önöket arról, hogy nem adunk több pénzt egy olyan társadalomnak, amelyik nem átlátható és korrupt is - nyilatkozta az amerikai elnök a CNN-nek. Bush hétfői beszéde jelentős irányváltást eredményez az Egyesült Államok közel-keleti politikájában, melynek részletei még kidolgozásra várnak - írja a New York Times elemzésében.

Powel nem beszél Arafattal?

Elhalasztják például Colin Powell az eredeti tervek szerint a beszédet követő közel-keleti körútját. Richard Boucher kormányzati szóvivő nem tudta egyértelműen kizárni azt a lehetőséget sem, hogy az amerikai külügyminiszter a jövőben egyáltalán nem folytat majd tárgyalásokat Arafattal. A New York Times szerint az utolsó pillanatban kézhez vett, és a beszéd tartalmát jelentősen befolyásoló titkosszolgálati jelentés a Dick Cheney alelnök képviselte keményvonalasok sikerét hozta Powell külügyminiszterrel szemben, aki Arafatot, mint a palesztinok választott vezetőjét legitim tárgyalópartnernek tekintette. Vége

az oldal tetejére