Külföld

Közeleg az igazság pillanata a Közel-Keleten

Február 6-án béke és konfliktus közt választhatnak az izraeliek

2001. 01. 31., 15:31 | Frissítve: 2001. január 31., szerda 22:30

Karnyújtásnyi közelségbe került a végső megegyezés a Közel-Keleten, miután kiszivárgott, hogy a szombaton véget ért tabai tárgyalások gyakorlatilag az összes fontos kérdést rendezték valamilyen formában az izraeliek és a palesztinok között. Ehud Barak hátránya a jobboldal jelöltjével szemben továbbra is hatalmas és veresége ismét teljesen megváltoztathatja a politikai helyzetet Izraelben.

Kevesebb mint egy héttel az izraeli kormányfői választások előtt Ariel Saron, a jobboldali Likud jelöltje 16-20 ponttal vezet a közvélemény-kutatásokban Ehud Barak lemondott miniszterelnök előtt. Az arabok által gyűlölt Saron megválasztása alighanem teljesen más mederbe terelné a békefolyamatot, hiszen - szemben Barakkal - Saronnak esze ágában sincs felszámolni a nemzetközi jog szerint illegális, független vélemények szerint a rendezés útjában álló zsidó telepeket, a megszállt területek mindössze 42 százalékáról vonulna ki, és megtartaná Jeruzsálem egészét. Terve és személye teljesen elfogadhatatlan még a mérsékelt arab erők számára is.

Ehud Barak - Jasszer Arafat - Ariel Saron - Simon Peresz

Ehud Baraknak - aki a fél évszázados konfliktus lezárásának ígéretével nyert választást - két esélye van. Az egyik: még a választások előtt békét kötni a palesztinokkal. A másik: átadni a gyeplőt a szintén munkapárti Simon Peresznek, az oslói békemegállapodás egyik kidolgozójának, akinek a felmérések szerint van esélye megverni Saront.

Szinte mindenben megegyeztek már

Hátterünk
  • Híreink...
  • Ehud Barak portréja...
  • Jasszer Arafat portréja...
  • Ariel Saron portréja...
  • A konfliktus főbb pontjai...
  • Az első lehetőség, most úgy látszik, nem vált be. Igaz, a szombaton lezárult tabai tárgyalásokon a felek - névtelen izraeli kormányforrások szerint - olyan közel jutottak a megegyezéshez, mint még soha. Gyakorlatilag rendezték a menekültek kérdését (a palesztinok állítólag beletörődtek abba, hogy közel négymillió honfitársuk soha nem térhet vissza Izraelbe), a zsidó telepek, a határ, és Jeruzsálem közigazgatásának ügyét, a szent helyekről szóló vitát pedig öt évvel elnapolták. Megállapodás ennek ellenére nem született. Viszont még a levegőben lóg egy Barak-Arafat találkozó, és ott akármi történhet. Más kérdés, hogy Baraknak kicsi az esélye, hogy a Knesszet és az izraeli közvélemény torkán lenyomja a megegyezést. És persze Arafatnak se lesz könnyű a kompromisszumoktól terhes békét eladnia odahaza.

    Átadja-e helyét Barak?

    Függőben van még az a lehetőség, hogy Barak lemond Simon Peresz javára a munkapárti jelöltségről. Egyelőre ezt tagadja, de szintén kormányközeli forrásoktól származó információk szerint lehet, hogy az utolsó pillanatban - pénteken - mégiscsak utat enged az idős államférfinak.

    Közben Arafat - aki egy amerikai lapnak beismerte, hogy Saron megválasztása olyan lenne, mint egy természeti csapás - már készül a jobboldali jelölt győzelmére. Hacsak a február 6-áig hátralévő néhány napban nem történik valami. Valóban az igazság pillanata ez a Közel-Keleten.

    hirdetés

    N; N;
    hirdetés