(c) 2002 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Legalább nyolc emberrel végzett az öngyilkos merénylő

Még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy pontosan hány embert ölt meg az az öngyilkos merénylő, aki Haifától délre egy autóbuszt robbantott fel, de legalább nyolc halottról tesznek említést a különböző források. Egyes - kórházi forrásokból származó - jelentések változatlanul kitartanak a legkevesebb tíz áldozat mellett, de nem pontosították, hogy ehhez hozzászámítják-e terrorcselekmény elkövetőjét.

MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2002. április 10., szerda 9:46



A rendőrség közlése szerint a Haifából Jeruzsálembe tartó autóbuszt szétroncsoló detonáció az öngyilkos merénylőn kívül nyolc embert ölt meg. A sebesültek számát általában továbbra is húszra becsülik az egészségügyi forrásokra hivatkozó rádió- és tv-beszámolók.

Az észak-izraeli körzet rendőrfőnöke feltételezi, hogy a merénylő a testére erősített robbanószerkezettel szállt fel a buszra. A robbanás egy kibuc közelében történt, mintegy huszonöt kilométerre délre a kikötővárostól.

Egy szemtanú elmondta, hogy mintegy húsz méterrel az autóbusz mögött haladt, amikor a robbanás bekövetkezett. A busz a robbanást követően két-három méterre a levegőbe emelkedett. A Vöröskeresztnek megfelelő izraeli segélyszervezet illetékese arról számolt be, hogy a busz az oldalára dőlt.

A Hamász radikális palesztin szervezet szerdán az al-Dzsazíra hírtelevíziónak eljuttatott nyilatkozatában közölte, hogy egyik aktivistája követte el öngyilkos akciót. Az elmúlt tíz napban, a ciszjordániai palesztin városok ellen indított izraeli támadások kezdete óta ez volt az első öngyilkos terrorcselekmény. Az izraeli kormány egyik szóvivője Jasszer Arafat palesztin elnököt tette felelőssé a terrorcselekményért. Mint fogalmazott az azt bizonyítja, hogy Arafat semmit sem tesz a terrorizmus ellen, hanem éppen ellenkezőleg, bátorítja azt. Az újabb merénylet igazolja a március 29-én indított offenzíva jogosságát, amelynek célja a terrorizmus infrastruktúrájának megsemmisítése - hangoztatta az izraeli kormány szóvivője. Vége

az oldal tetejére