Külföld

Peresz: Az antiszemitizmus Magyarország problémája

Budapestre látogatott az izraeli külügyminiszter

2001. 08. 21., 17:34 | Frissítve: 2001. augusztus 21., kedd 18:56

"Manapság az antiszemitizmus inkább az önök problémája, semmint a miénk" - mondta a hivatalos látogatáson Budapesten tartózkodó izraeli külügyminiszter. Simon Peresz szerint a magyar vezetésnek szándékában áll fellépni az antiszemitizmus ellen. A külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy Izrael és Magyarország kapcsolata jó, és Peresz viszontlátogatásra invitálta Martonyi János magyar külügyminisztert.

Tudatában vagyok annak, hogy voltak Magyarországon bizonyos antiszemita megnyilvánulások, de olyanok is voltak, amelyek elítélték ezeket - jelentette ki Simon Peresz keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Az izraeli külügyi tárca vezetője ezt megelőzőleg megbeszéléseket folytatott Martonyi János külügyminiszterrel.

A kérdés azzal kapcsolatban hangzott el, hogy az ügyészség a múlt héten bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást a MIÉP tisztségviselőinek a Fradi eladása kapcsán nyilvánosan elhangzott kijelentései ügyében.

"Manapság az antiszemitizmus inkább az önök problémája, semmint a miénk" - fogalmazott Peresz. Hozzátette: meggyőződött arról, hogy a magyar vezetésnek szándékában áll lépéseket tenni az antiszemitizmus ellen.

Peresz csak a tárgyalásokban hisz a Közel-Keleten

A sajtótájékoztatón mindkét külügyminiszter barátinak nevezte Magyarország és Izrael viszonyát. A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy hazánk érdekelt a közel-keleti konfliktus rendezésében, és jó viszonyt alakított ki mindkét féllel. Peresz a közel-keleti helyzetről szólva úgy vélekedett, hogy csak tárgyalások útján lehet elérni a békét, a terror visszaszorítását. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy szándékában áll találkozni Jasszer Arafat palesztin elnökkel, ám ennek részleteit még ki kell dolgozni. Simon Peresz bejelentette, hogy meghívta izraeli látogatásra a magyar diplomácia vezetőjét.

hirdetés

N; N;
hirdetés