Külföld

Arafat: Izrael meg akar ölni

A palesztin vezetőt saját irodában tartják fogva

2002. 03. 29., 18:38 | Frissítve: 2002. március 29., péntek 21:25

Ariel Saron izraeli miniszterelnök péntek reggeli tévébeszédében ellenségnek nyilvánította Arafatot. Izraeli gyalogoscsapatok folytattak közelharcot a palesztin főhadiszálás épületében. Arafatot a második emeleti irodában tartják fogva. Délben két halálos áldozatot követelő öngyilkos merénylet történt Jeruzsálem Kirjat Jovel nevű negyedében, egy bevásárló központban.

Izraeli katonák foglalták el Arafat ramállai főhadiszállásának nagy részét. A csapatok helyiségről helyiségre folytattak tűzharcot a palesztin egységekkel. A legfrissebb hírek szerint az izraeliek 70 embert vettek őrizetbe. Az izraeli védelmi erők adatait cáfolják ugyan palesztin források, ám azt ők is elismerik, hogy Arafat egyik közeli munkatársa is letartóztatásba került pénteken. Arafatot egyébként a főhadiszállás épületének egyik második emeleti irodájában tartják őrizetben. Az izraeli haderő ellenőrzése alá vonta az épületkomplexumot, kivéve azt a háromemeletes épületet, ahol Arafat, közeli munkatársai és testőrei tartózkodnak. A tűzharc okozta pusztítások miatt a házban nincsen villany és víz sem. A CNN információi szerint azonban az épületbe két izraeli tank is behatolt. Legkevesebb két halálos áldozata és huszonhárom sérültje van annak a nyugat-jeruzsálemi öngyilkos merényletnek, amit egy betlehemi palesztin nő követett el egy szupermarketben. Egyes jelentések három halottról szólnak, a hatóságok most vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a merényletnek két elkövetője lehetett. A merényletet a Jasszer Arafat vezette Fatah terrorista szárnya, az al-Aksza Mecset Mártírjainak Brigádja vállalta magára - jelentette a dpa.Balra igazított keretes

Egy meghiúsult merénylet
Saját pokolgépe végzett pénteken egy palesztin merénylővel a ciszjordániai Dzsenín város közelében, egy bekötőúton. A merényletre készülő palesztin férfi éppen el akart helyezni az általában izraeli telepesek által használt úton egy pokolgépet, amikor a detonáció bekövetkezett. A balesetben meghalt palesztin személyazonosságát még nem hozták nyilvánosságra - közölte az AFP-vel egy palesztin tisztségviselő, akit a balul elsült merényletkísérletről az izraeli alakulatok értesítettek.
(MTI)
Egy szemtanú beszámolója szerint a bevásárlóközpont biztonsági őre nem engedte be az épületbe a bombát viselő nőt, aki ezért az épületen kívül robbantotta fel magát. Az erős és nagy rombolást okozó robbanás után jelentések szerint a bomba fel nem robbant része a bevásárlóközpontban maradt. A robbanás idején a szupermarketben sokan a sabbat előtti bevásárlásukat intézték - írja a dpa.

Már Arafat irodáján belül folynak a harcok?

Időközben tankok ágyú- és géppuskatüzet nyitottak Arafat rámalláhi főhadiszállására - nyilatkozta tudósítóknak Nabil Abu Rudeineh, Arafat egy vezető tanácsadója. Állítása szerint az izraeli gyalogoscsapatok behatoltak Arafat irodájába, és most a palesztin biztonsági erőkkel folytatnak tűzharcot. Nagyon súlyos a helyzet, és még rosszabbodhat - nyilatkozta az al-Dzsazíra televíziónak telefonon. Arafat időközben egy földalatti bunkerben keresett menedéket. A hadsereg a dpa-nak elmondta: vizsgálják a jelentést.

Arafat: Izrael meg akar ölni

Izrael meg akar ölni, vagy el akar fogni - nyilatkozta Arafat az al-Dzsazíra televíziónak adott telefoninterjújában. A palesztin vezető elmondta: kész mártírként életét áldozni. Arafat kapcsolatba lépett az amerikai illetékesekkel, akiket az erőszak megakadályozására kért. Ez az izraeli reakció minden békekísérletünkre, mert ők nem akarnak békét. Ra'anan Gissin izraeli kormányszóvivő a CNN-nek nyilatkozva tagadta, hogy céljuk Arafat fizikai bántalmazása lenne. Elmondása szerint a hadsereg célja a palesztin terroristák elfogása. Véleménye szerint ez az, amit a palesztinok nem tettek meg.

Az utcán palesztin fegyveresek tucatjai harcolnak, a lövöldözések már nem csak Arafat szálásának területén folynak - jelentette a CNN tudósítója. Az izraeli hadsereg az eddigi legközvetlenebb akcióját hajtja végre Jasszer Arafat ellen, az initifáda 18 hónappal ezelőtti kezdete óta. A hadsereg páncélozott talajgyalui pénteken hozzáláttak a Jasszer Arafat palesztin elnök hivatalát magába foglaló rámalláhi épületegyüttes körüli kerítés lerombolásához. A BBC Ramalláhban tartózkodó tudósítója szerint lövöldözés hallatszik a főhadiszállás körül, ahol Arafat hónapok óta fogságban van. Az egyik épület lángokban áll.

A palesztin források szerint a várost 200 tankkal támadták meg, izraeli katonák szerint azonban a támadóerőt harminc tank alkotta. A harcokban négy palesztin és egy izraeli katona vesztette életét. A palesztinok beszámolója szerint az egyik áldozat egy Rámalláhból menekülő asszony volt, akit autójában lőttek le a hadsereg katonái. Kórházi forrásaik szerint a harcok első óráiban áldozatul esett emberek mindegyike ártatlan polgári személy volt.

Mesterlövészek, kijárási tilalom

A rámalláhi korház legkevesebb negyven sebesültről, köztük három súlyos sérültről számolt be - írja a dpa. Az egyik súlyos sérült egy palesztin operatőr, aki az egyiptomi Nile tévécsatorna számára forgatott. Négy izraeli aktona könnyebben megsebesült a harcokban - jelentette a katonai rádió.

A városban kijárási tilalmat rendeltek el, miután a palesztin mesterlövészek ellepték a háztetőket. Az izraeli hadsereg mesterlövészei Arafat főhadiszálásának környékén helyezkedtek el - jelentette a dpa katonai források alapján.

Arafat tűzszünet ajánlott

Arafat csütörtök este kifejezte készségét az azonnali tűzszünetre, de bejelentése az izraeli kormányt nem hatotta meg. Saron kijelentette, Izrael békejobbot nyújtott, de válaszként csak terrorizmust kapott. Saron izraeli miniszterelnök a kabinet egész éjszakás rendkívüli ülését követően péntek reggel bejelentette, hogy az izraeli vezetés Jasszer Arafat palesztin vezetőt ellenségnek nyilvánította és az Arafat főhadiszállása elleni támadás a palesztinok elleni széleskörű katonai művelet kezdete.

Az izraeli kabinet ülését az izraeliek elleni palesztin merényletek nyomán hívták össze. Saron a 21 halálos áldozattal járt netanyai merénylet mellett két frissebb, izraeli telepek elleni támadásról tett említést, amelyek összesen hat izraeli életét követelték.

Háború

A palesztin nép elleni háborús nyilatkozatnak minősítette Ariel Saron izraeli kormányfő péntek reggeli nyilatkozatát Nabil Abu Rudejna, Jasszer Arafat palesztin vezető tanácsadója. Rudejna a CNN hírtelevíziónak adott nyilatkozatában nyilvánvalónak minősítette, hogy Saron átfogó háborút hirdetett a palesztinok ellen.

Rudejna véleményét megerősítette Erakat főtárgyaló, aki egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg Arafat hivatalának izraeli ostromát. Erakat szerint Saronnak szándéka a Palesztin Hatóság és a teljes békefolyamat tönkretétele is. A főtárgyaló úgy vélte, az izraeli kormányfő nyilatkozata további vérontást eredményez a térségben.

Mindenki maradjon otthon

A Gázai övezet egyik zsidó telepén pénteken reggel két izraeli meghalt egy fegyveres palesztin támadása következtében. Az izraeli katonák házról házra járva kutatnak a menekülő tettes után. A zsidó település lakosait a hatóságok felszólították, hogy maradjon otthonában.

Megkezdődött a mozgósítás

Az izraeli hadsereg megkezdte pénteken a tartalékosok mozgósítását az előző éjszakai kormánydöntésnek megfelelően. Az izraeli hadsereg rádiója szerint összesen mintegy húszezer tartalékost hívnak be a ciszjordániai Rámalláh ellen indított nagyszabású hadművelet támogatására. Az izraeli hadsereg létszáma titkos adat, de szakértők becslése szerint 186 ezer főre tehető az állandó létszám. A mozgósítható tartalékosok száma becslések szerint 445 ezerre rúg - írta az AP.

Öngyilkos merényletek sorával fenyegetnek
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte az Iszlám Konferencia Szervezetének soros elnökségét ellátó Katar. Az arab ország a BT-tag Oroszország segítségét kérte "az izraeli agresszió nyomán bekövetkezet veszélyes helyzet" miatt. Előzőleg Arafat palesztin vezető telefonon kérte a katari emír segítségét. Eközben Saron izraeli miniszterelnök "legalább hetekig tartó" hadműveletekről beszélt a támadással kapcsolatban. Saron kijelentésére válaszul öngyilkos merényletek sorozatával fenyegette meg Izraelt Ahmed Korei, a Palesztin Törvényhozó Tanács elnöke.
hirdetés

N; N;
hirdetés