Csak a keddi tüntetés után adják ki Karadzsicsot

2008.07.29. 19:01
Állítólag Sznezsana Malovics igazságügy-miniszter már aláírta a Radovics Karadzsics kiadatásáról szóló határozatot, azonban még kivárják a kedd estére tervezett tiltakozó tüntetést, és csak utána akarják nyilvánosságra hozni. A hírt hivatalosan nem erősítette meg senki. Szakértők szerint ki akarják várni, hogy csillapodjanak a kedélyek.

A belgrádi igazságügy-minisztériumban nem erősítették meg kedden azt az értesülést, miszerint Sznezsana Malovics igazságügy-miniszter már aláírta a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzsics, volt boszniai szerb elnök kiadatására vonatkozó határozatot.

Nincs hír arról sem, hogy a kiadatás elleni fellebbezés megérkezett-e az ügyben eljáró bírósághoz. Ez lenne ugyanis az utolsó – formai - akadálya a kiszolgáltatásnak. Azt sem lehet tudni - mivel Karadzsics ügyvédje erre nem ad egyértelmű választ -, hogy egyáltalán elküldték-e a fellebbezést. Eddig csak Karadzsics testvére nyilatkozott erről, ő azt mondta, pénteken postára adták az óvást.

Megfigyelők azonban azon a véleményen vannak, hogy a kiadatás minden okmánya készen áll, csak arra várnak, hogy a radikálisok keddi belgrádi tiltakozó nagygyűlése véget érjen, és csillapodjanak a kedélyek. A fellebbezésre való hivatkozás jó ürügy a halasztásra, vélik a szakértők.

A külföldi újságírók azonban minden lehetőségre felkészültek. Arra is, hogy Karadzsicsot a vártnál korábban szállítják el. Elemzők szerint azonban erre inkább a hét második felében van esély. Dusan Ignjatovics, a hágai együttműködéssel foglakozó iroda igazgatója szerint a vádlottnak ezen a héten mindenképpen scheveningeni cellájába kellene kerülnie.