Szomorúvá tette Orbán a román kormányfőt

2004.07.29. 21:10
Nyílt levelet intézett Adrian Nastase a Fidesz elnökéhez. A román miniszterelnök szomorúságának adott hangot Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének radikalizmusa miatt. Németh Zsolt, a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének vezetője a levél tartalmát a közelgő romániai parlamenti választással magyarázza.
Csalódottságának és szomorúságának adott hangot Adrian Nastase román miniszterelnök csütörtökön közzétett nyílt levelében, amelyben reagált Orbán Viktor volt magyar kormányfő tusnádfürdői beszédére. A román miniszterelnök nyílt levelében a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség elnökének a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján elhangzott beszédére reagált.

Ultimátumszerű követelések

"Mélységes szomorúsággal vettem tudomásul az Ön beszédének radikalizmusát, a romániai etnikumok közötti normális és harmonikus viszony tagadását" - olvasható a nyílt levélben, amelynek szerzője szerint Orbán tusnádfürdői üzenete nem felel meg sem a mai romániai valóságnak, sem pedig annak, amit a nemzeti kisebbségek, illetve az európai partnerek érzékelnek.

Adrian Nastase
Nastase hangsúlyozta: nem holmi "tömegmozgalmak" vagy szélsőséges, ultimátumszerű követelések hozhatnak javulást a Magyarország határain kívül élő magyar kisebbségek számára. Ehhez csak a párbeszéd vezethet el, hiszen ez az egyetlen út, amely összhangban van a mai európai demokrácia realitásaival - fűzte hozzá Nastase, aki szerint minden ezzel ellentétes magatartás éppen a romániai magyarok ügyének okoz kárt, akik országukkal együtt fognak csatlakozni az Európai Unióhoz. A román miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja, hogy a romániai magyar kisebbség vagy bármilyen más kisebbség az anyaország belpolitikai vitáinak tárgya, bizonyos politikai ambíciók eszköze legyen.

Szokatlan eljárás

Németh Zsolt, a Fidesz-frakció külügyi kabinetjének vezetője csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva szokatlannak nevezte, hogy Adrian Nastase román miniszterelnök azelőtt nyilvánosságra hozta az Orbán Viktornak írt levelét, hogy azt a címzett megkapta volna. Szokatlan a román miniszterelnöknek, a diplomáciai etikett alapvető szabályait nélkülöző azon eljárása, hogy előbb tesz közzé egy levelet, mint azt a címzett megkapja - mondta Németh Zsolt (Fidesz) az MTI-nek.

Németh Zsolt az MTI-nek adott csütörtök esti nyilatkozatában hangsúlyozta: szerinte a román miniszterelnök tévesen vádolja a beszéd kapcsán Orbán Viktort belpolitikai kampányolással. "A Fidesz kormányon és ellenzékben egyaránt azokat a nézeteket képviselte, amelyeket Orbán Viktor Tusnádfürdőn kifejtett" - szögezte le. Mint mondta, ezzel szemben a román kormányfő eljárása a román választási kampánnyal magyarázható.