Négy év alatt háborúvá érett az oszét-grúz viszály

2008.08.08. 10:40
Dél-Oszétia már azelőtt kiszakadt Grúziából, hogy az függetlenné vált volna. 1992-re orosz támogatással de facto függetlenné is vált. 2004-ig béke volt, de akkor, az előző évben hatalomra került nyugatbarát grúz kormány kísérletet tett a szakadár területeken zajló csempészet megfékezésére. A szakadár államocska a grúz-orosz viszály középpontjába került, Grúzia folyton orosz beavatkozástól rettegett. Most, hogy a világ az olimpiával van elfoglalva, a grúz vezetés elérkezettnek látta az időt a szakadár terület megszállására.

A dél-oszétiai konfliktus kirobbanása hónapok óta fenyegetett. Az oroszok támogatásával létező, de még az oroszok által sem elismert szakadár államocska - a szintén orosz támogatással létező Abháziához hasonlóan - a grúz-orosz hidegháború legforróbb pontja volt eddig is.

A kis piros foltért harcolnak.

Grúzia és Oroszország ugyanis 2003., az oroszbarát Eduard Sevarnadze megbuktatása óta igen feszült viszonyban van. Az új grúz kormány a demokratizálás mellett a Nyugat mellett is elkötelezte magát, NATO-tagságra is pályázott, felvételét végül az oroszokra tekintettel Németország csak az utolsó pillanatokban furta meg a katonai szövetség tavalyi csúcstalálkozóján.

A jászok rokonai

Az oszétok kaukázusi népek, nyelvük az indoeurópai nyelvcsalád iráni ágához tartozik. Összesen hétszázezren lehetnek, ebből 515 ezren Oroszországban, százezren Törökországban, 65 ezren a szakadár Dél-Oszétiában és közel negyvenezren Grúziában élnek. Többnyire ortodox keresztények, de a szunniták is vannak köztük. Közeli etnikai rokonai a magyarországi jászoknak.

A két ország hidegháborúja már többször fenyegetett nyílt konfliktussal. Oroszország 2006-ban szankciókkal büntette Grúziát, ami az Oroszországban élő grúz állampolgárok kitelepítésében csúcsosodott ki. Oroszország az energiafegyvert is többször bevetette, hol az áramellátást zárta el, hol a gázcsapot - gyakorta arra hivatkozva, hogy grúz támadás érte az Oszétián is átfutó vezetékeket. Persze Grúzia sem csupán áldozat, az elmúlt években több kérdésben is aktívan provokálta Moszkvát - kezdve négy orosz katonatiszt letartóztatásával, akiket kémkedéssel vádoltak meg. Grúzia az elmúlt években rendszeresen panaszkodott Oroszországra és a készülő orosz agresszióra.

Dél-Oszétia térképe. A fehérrel jelölt terület dél-oszét, a csíkos 2007. óta grúz fennhatóság alá tartozik. A szürke csíkos területen hozta létre Grúzia az oszét tartományt, amit Grúziához lojális oszét vezetők irányítanak.

Legutóbb májusban, Dmitrij Medvegyev beiktatásakor, hiszen az új orosz elnök első intézkedéseinek egyikeként négyszáz orosz katonát vezényelt Abháziába, a hivatalos indoklás szerint vasútépítésre.

Oroszország szerepe amúgy is igen sajátos a történetben. A dél-oszét és abház szakadár államocskák lakói szinte mind orosz állampolgárságot is kaptak, így Oroszország, miközben hivatalosan elismeri Grúzia egységét - és hivatalosan nem ismeri el a szakadár államokat -, állampolgárai megvédésére hivatkozva eddig is beavatkozott a harcokba.

A világ egyik legősibb népe

A grúzok a kaukázus legrégibb lakói, eredetük amúgy ismeretlen. Nem állnak rokonságban más népcsoportokkal. Grúziában közel négymillió, Törökországban 200 ezer -1,5 millió, Iránban 100-300 ezer, Oroszországban 200 ezer, az Egyesült Államokban 150 ezer grúz él. Első államukat az időszámítás előtti XIII. században alapították a nyugati törzseik, a keleti grúz királyság az időszámítás előtti VII. században alakult. A grúz államokat a II. századra darálták be a környező államok - Róma és Örményország. A keleti királyság végül Róma csatlósállama - egyben a világ első keresztény állama lett. A kereszténység időszámítás szerint 327-ben lett államvallás.

A grúz államot a 9. században szervezték újjá, A középkori államnak a török hódítás vetett véget. Az ország ugyan megtartotta függetlenségét, de a XIX. században déli szomszédai már megsemmisítéssel fenyegették. Ekkor Oroszország megszállta és annektálta. 1918-ban függetlenné vált, de a rövid függetlenségnek 1921-ben véget vetett a szovjet-orosz megszállás. Az 1918-21-es háborúban csaptak össze először a grúzok és az oszétok. A függetlenséget 1991-ben, a Szovjetunió szétesése után nyerte el újra, de a kilencvenes években orosz befolyási övezetnek számított, egészen a 2003-as rózsás forradalomig, amikor a mostani elnök, Mikhail Szakasvili került hatalomra.

A két ország tulajdonképpen fegyveres konfliktusba is keveredett - a grúz belügyminisztérium legalábbis felvételekkel tudta igazolni, hogy az Abházia fölött kémkedő robotrepülőgépét orosz vadászgép lőtte le. Ugyanis Oroszország, bár hivatalosan békefenntartóként van jelent Abháziában és Dél-Oszétiában, valójában katonai támogatást nyújt a két szakadár államocskának.

A konfliktus egyébként egyidős a független Grúziával. A dél-oszét és az abház konfliktus már a függetlenség kikiáltása előtt kirobbant. Dél-Oszétia a szovjet időkben is a Grúz Szovjet Köztársaság része volt, de már akkor is autonóm tartományként. A két nép általában békében élt együtt, ez alól csak a polgárháború időszaka volt kivétel - 1918-20-ban az oszétok a bolsevikokat, a grúzok a mensevikeket támogatták. 1989-ben azonban mindkét népcsoportban megerősödtek a nacionalisták, ami etnikai konfliktushoz vezetett.

Grúzia függetlenségének kikiáltása előtt az oszétok már független szovjet köztársaságnak nyilvánították magukat, és a területek grúz lakosságának módszeres elüldözésébe kezdtek. Ezzel párhuzamosan elindult a Grúziában élő oszétok menekülése is - végül az oszét területeket 23 ezer grúz, Grúziát és dél-oszétiát százezer oszét hagyta el, nagy részük az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiában talált menedéket.

Az 1989-1992-es konfliktus végül a szakadárok sikerét hozta. Grúzia az oroszok nyilt beavatkozásától tartva tűzszünetet kötött Abháziával és Dél-Oszétiával, amelyek azóta de facto államként működnek. A béke 2004-ig tartott, azóta fokozatosan nő a feszültség. Az új grúz kormány ekkor kezdett rendészeti akciókba a térségben, elsősorban a csempészet felszámolására. Ezzel párhuzamosan kezdeményezték, hogy a - konfliktusban amúgy érdekelt - oroszokat európai uniós békefenntartók váltsák fel, de ezt az EU elvetette.

Grúzia 2007-ben indított először akciót a szakadár Dél-Oszétia egyes részeinek megszerzésére - mostanra már a terület egyharmada az ellenőrzésük alatt áll. 2008. augusztus 8-án pedig a tartomány fővárosa ellen is támadást indítottak, az akció célja immár egyértelműen a terület teljes visszafoglalása. És lehet-e alkalmasabb nap egy ilyen támadás megindítására az olimpiai játékok megnyitójának napjánál, amikor a világ túlságosan is elfoglalt ahhoz, hogy egy távoli ország polgárháborújával foglalkozzon.