Boglárka
19 °C
35 °C

Két halott egy tűzharcban Dél-Oszétiában

2008.07.04. 08:14
Két ember meghalt és hat megsebesült, mikor tűzharc robbant ki a grúzok és a szeparatisták között Dél-Oszétiában. A felek egymást vádolják, egyelőre nem világos, ki robbantotta ki a tűzharcot.

Két ember meghalt, hat megsebesült Dél-Oszétia grúziai szakadár tartományban péntekre virradóra kitört tűzharcban. A grúz hatóságok és a szeparatisták egymást vádolják a történtekért.

Az orosz Vesztyi-24 tv-csatorna a lázadókra hivatkozva arról számolt be, hogy a grúz fegyveres erők nyitottak aknatüzet nem sokkal éjfél után a tartomány fővárosára, Chinvalira. Ugyanakkor az ütközőzónába vezényelt grúz békefenntartó zászlóalj parancsnoka azt közölte, hogy kénytelen voltak viszonozni a tüzet, miután a szakadárok tüzérségi támadást intéztek a terület több, grúzok lakta faluja ellen.

Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök a történtekről kijelentette, ez a grúz fél által jól kitervelt provokáció és Tbiliszi láthatóan nem akarja békésen megoldani a dél-oszétiai és abháziai konfliktust.

A Szovjetunió bomlásának éveiben, az éledő grúz nacionalizmustól tartva, Dél-Oszétia vezetői bejelentették, hogy külön akarnak válni Grúziától, és egyesülve Észak-Oszétiával, Oroszországhoz akarnak tartozni. Rövid, de heves harcok után Dél-Oszétia gyakorlatilag elszakadt Grúziától, noha nemzetközi jogilag senki sem ismeri el önállóságát, még legfőbb támogatója, Moszkva sem.

Az 1992-ben megkötött tűzszüneti megállapodás értelmében orosz-grúz-oszét békefenntartó erők őrzik a felek között meghúzott tűzszüneti vonalat. Mihail Szaakasvili grúz elnök, aki szeretné, hogy országa csatlakozzon a NATO-hoz, legfőbb céljai között tartja számon a szakadár területek, Dél-Oszétia és Abházia visszaterelését Tbiliszi fennhatósága alá, ami miatt kiújult a felek között a korábbi években szunnyadó ellenségeskedés.