Olmert beszólt Condinak

2009.01.14. 18:52
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azt mondta egy hétfői sajtótájékoztatón, hogy ő győzte meg a Bush-adminisztrációt, ne szavazzák meg az ENSZ BT gázai tűzszüneti határozatát, Condi Rice így szégyenben maradt. Az amerikai külügy később cáfolta, hogy így történt volna, és megkérték az izraeli vezetést, helyesbítsenek.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma határozottan visszautasította Ehud Olmert izraeli miniszterelnök állítását, mely szerint az Egyesült Államok azért tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki szavazásán, ahol a Gázai övezetben folyó harcokról hoztak határozatot, mert Olmert meggyőzte erről a Bush-adminisztrációt.

Sean McCormack külügyi szóvivő cáfolta azt is, hogy Condoleezza Rice külügyminiszter szégyenben maradt volna amiatt, hogy tartózkodott a szavazáson.

Az ENSZ BT három nap tárgyalás után múlt pénteken határozatot fogadott el a gázai válságról, melyben felszólítja Izraelt, hogy vonuljon ki a területről, elítéli a civilek elleni erőszakot, a Hamászt azonban egyáltalán nem említik. Az 1860-as számú határozatot 14 ország megszavazta, az Egyesült Államok tartózkodott.

Condi szégyenben maradt

Ehud Olmert hétfőn, egy Askelonban tartott sajtótájékoztatón kifejtette, mivel Izrael számára fontos volt, hogy az Egyesült Államok ne szavazza meg a BT határozatát, felhívta telefonon George Bush amerikai elnököt, számolt be az AP.

„Azt mondtam, Bush elnököt kérem a telefonhoz” – idézte fel a történteket Olmert a sajtótájékoztatón. Azt válaszolták neki, hogy nem tudják adni, mert éppen beszédet mond egy philadelphiai rendezvényen. „Azt mondtam, nem érdekel, nekem most kell beszélnem vele” – folytatta az izraeli kormányfő. „Végül az elnök lejött az emelvényről, hogy beszélhessen velem.”

Olmert szerint Bush ezután hívta fel külügyminiszterét, hogy biztos legyen, Condoleezza Rice nem szavazza meg a határozatot. „Condoleezza Rice szégyenben maradt” – fogalmazott Olmert.

McCormack békét ajánlott

McCormack Olmert szavainak határozott cáfolata mellett azt is javasolta, hogy az izraeli kormány helyesbítse korábbi álláspontját, és javítsa a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

Az ENSZ BT szavazása után Rice azzal indokolta az Egyesült Államok tartózkodását, hogy még ki akarják várni az egyiptomi tűzszüneti javaslat visszhangjait. A határozatot később Izrael és a Hamász is elutasította.

Bush egyébként a harcok december 27-i kitörése óta többször kijelentette, hogy csak akkor lesz a térségben tűzszünet, ha a Hamász felhagy az izraeli célpontok elleni rakétatámadásaival, a háború kitöréséért a Hamászt vádolta.