Fülöp, Evelin
EUR 392,43 Ft
USD 367,44 Ft
13 °C
27 °C

Harcok a Gázai övezetben

2008.12.27. 10:31

Fontosabb részletek
 • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
 • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
 • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
 • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
 • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
 • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
 • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
 • A konfliktus kronológiája
 • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • cikkünk a témában:

  Légicsapásokkal megkezdődött a háború

  Izrael éjszaka több hullámban bombázta a Gázai övezetet. Több mint 200-an meghaltak. Az áldozatok többsége a Hamász fegyverese volt, de civilek, köztük nők és gyerekek is életüket vesztették. A válaszul kilőtt palesztin rakéták közül egy megölt egy izraelit.

  000T TRNic317551
 • cikkünk a témában:

  Tengerről is lőtték Gázát

  Folytatódtak az izraeli légicsapások az egész gázai övezet területén. Már a tenger felől is lőtték Gázavárost. A Hamász is egyre több rakétát és gránátot lőtt ki izraeli településekre.
 • cikkünk a témában:

  Felsorakoztak a tankok a határnál

  A támadás harmadik napjára a halálos áldozatok száma 307-re emelkedett, legalább 650 ember megsérült.

  Sorakoznak a tankok
 • cikkünk a témában:

  Szilveszterkor is lőttek

  Kisebb intenzitással, de szilveszterkor is folytatódtak a harcok a Gázai övezetben. A Hamász hat rakétát lőtt Izraelre, Izrael két célpontot támadott.
 • A halálos áldozatok száma elérte a 400-at. A légierő a palesztin kormányzati épületeket és az Egyiptomba vezető csempészalagutakat, a haditengerészet pedig a Hamász radikális szervezet tengerpart menti állásait támadta.
 • cikkünk a témában:

  Öngyilkos merényletekkel fenyegetőzik a Hamász

  Három palesztin gyermek is életét vesztette az izraeli légicsapásokban. A Hamász szörnyű bosszút esküdött.
 • cikkünk a témában:

  Megindult a szárazföldi offenzíva

  Izrael szombat este szárazföldi offenzívát indított a Gázai övezet ellen, a támadás célja a szélsőséges Hamász állásainak megsemmisítése, ahonnan folyamatosan rakétatámadásokat indítanak izraeli célpontok ellen, ismételte meg Ehud Barak védelmi miniszter a nyolcadik napja tartó, és eddig levegőből vívott harcról az izraeli álláspontot. Tízezer izraeli tartalékost hívtak be. A Hamász fegyveres szárnya szerint Izrael nagy árat fog fizetni.

  Izraeli katonák Gázában
 • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a szárazföldi támadás hírére összeült ugyan, de nyilatkozatot nem tudtak elfogadni. Elsősorban az USA vétóján múlott, hogy a nagyhatalmak nem szólítottak fel azonnali tűzszünetre. Az amerikai kormány szerint a Hamász túszként tartotta a gázai palesztinokat és itt az ideje a szervezet hatalmának megtörésének. A francia, a brit és és a spanyol kormány azonban ezt külön-külön már megtette. Az ENSZ főtitkára telefonon kérte az izraeli kormányfőt a tűzszünetre, de hívásának nem volt foganatja.
 • Az izraeli hadsereg közleménye szerint 45 célpontot támadtak a megszállás első éjszakáján. A hadsereg több területről is benyomult az övezetbe, a szárazföldről és a tenger felől is. A BBC elemzői szerint a hadsereg megpróbálja kettévágni a Gázai övezetet. A harcok a terület északi részén voltak intenzívebbek.

  000T TRNic321428
 • A Hamász szerint az éjszaka 9 izraeli katonával végeztek, az izraeli hadsereg azonban tagadta, hogy akár csak egy katonájuk is elesett volna. Közlésük szerint 30 sebesültjük van, kettő állapota súlyos. A Hamász állítólag 20 katonát vesztett és mintegy 50-en megsérültek, továbbá közel 20 civil is meghalt. Nehéz objektív híreket szerezni, mert az izraeli hadsereg blokád alatt tartja Gázát és egyetlen külföldi újságírót sem engednek be a területre.
 • A Hamász bejelentette, hogy két izraeli katonát elfogtak. Az izraeli hadsereg hamarosan közölte, hogy nem tudnak ilyen esetről.
 • "Mi nem a palesztin nép ellen harcolunk, hanem azon terroristák ellen, akik őket is elnyomják" - mondta vasárnap Ehud Olmert izraeli miniszterelnök. Hozzátette, hogy a palesztin civileknek segítenek élelmiszerhez és gyógyszerhez jutni a háború alatt.
 • "A hadművelet nem lesz könnyű. Olyan széleskörű és olyan intenzív lesz, mint azt a helyzet megkívánja" - mondta Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap délelőtt. A Hamász kemény ellenállást ígért, a szervezet vezetője azzal riogatott, hogy Gáza az izraeli katonák sírja lesz. A szervezet tévéje közölte, hogy több száz öngyilkos merényletre kiképzett emberük várja, hogy szembeszálljanak az izraeli katonákkal.
 • cikkünk a témában:

  Izraeli tankok lőtték Gáza városát

  Szombat éjszaka tankokkal és harci helikopterekkel benyomult az izraeli hadsereg a Gázai övezetbe. Az izraeliek célja, hogy megdöntsék a Hamász nevű szervezet uralmát a térségben. A Hamász elkeseredett harcot ígért és több száz öngyilkos merénylő bevetésével fenyegetőzik.

 • A Gázai övezet egy 15 kilométer széles és 40 kilométer hosszú keskeny földcsík Izrael déli részénél, a tengerparton. Délen Egyiptommal határos. A területen 1,5 millió palesztin él. Az övezet sokáig izraeli megszállás alatt volt, majd 2005-ben az izraeli hadsereg kivonult, és átadta az ellenőrzést a Palesztin Hatóságnak. Ezzel párhuzamosan a zsidó telepeket is felszámolták.

  A Gázai övezet térképe
  A Gázai övezet térképe Forrás: Google Maps

  A területen a Hamász nevű szervezet szerezte meg választások után a hatalmat, ami radikálisabb mint a többi palesztin területet irányító Fatah. A két szervezet véres harcot is vívott a terület ellenőrzéséért, amit a Hamász nyert meg. A Hamász és Izrael tavaly nyáron fél éves tűzszünetet kötött, ám ez most decemberben lejárt. A Hamász Izrael szerint nem volt hajlandó a hosszabbításra. Ezt követően rakétákkal kezdtek lőni izraeli településeket Gázából.

 • Az Európai Bizottság felszólította Izraelt, hogy nyisson utat a "szenvedő és haldokló" gázai lakosok megsegítésére és 3 millió eurós segélyt is küld a térségbe. "Másfél millió ember zsúfolódott egy akkora földdarabra, amely alig nagyobb, mint Belgium területének egy százaléka. Rá vannak utalva a kívülről érkező segélyre, helyzetük napról-napra romlik" - mondta az EU segélyügyi biztosa.
 • Szemtanúk beszámolói szerint az izraeli katonák eddig nem hatoltak be a gázai városokba. A csapatok a települések határában, nyílt terepen építenek ki állásokat. Izraeli források szerint a Hamász fegyveresei is kerülik a közelharcot.

 • Találat érte az ostromlott város központi piacát és egy közeli iskolát. Szemtanúk szerint sok civil életét vesztette.
 • Vasárnap eddig kilenc rakétát lőttek ki Gáza területéről izraeli célpontokra. Az okozott károkról eddig nem érkezett jelentés és úgy tűnik, hogy sebesültek sincsenek.
 • "A háború és a gyűlölet nem oldja meg a Szentföld problémáit" - mondta XVI. Benedek pápa a római Szent Péter bazilika erkélyén, az Úrangyala imádság utáni prédikációjában.
 • Vasárnap délutánig összesen 25 rakétát lőttek ki gázából izraeli településekre. Közülük csak egy okozott komolyabb kárt: Szderótban egy házat talált el egy lövedék és ott egy nő könnyebben megsérült.
 • Korábban arról érkezett hír, hogy találat érte Gázaváros központi piacát és sok civil meghalt. Palesztin orvosi források szerint 5 civil vesztette életét és 40-en megsebesültek. A 9 napja tartó izraeli támadásoknak eddig összesen 500 palesztin halt meg, mintegy 20-25 százalékuk lehetett polgári személy, a többiek a Hamász fegyveresei voltak. A palesztin rakéták december 27-e óta négy izraelit öltek meg.
 • A szintén palesztinok lakta Ciszjordániában tízezrek tüntettek a gázai offenzíva ellen. Izraeli katonák lelőttek egy tüntetőt, aki köveket dobott feléjük. Libanon fővárosában a rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta fel az amerikai követség ellen vonuló 250 fős csoportot. Ausztrláiában, Indonéziában és Törökországban is tüntettek vasárnap az izraeli támadás ellen, míg Párizsban szombat este vonultak utcára a háború ellen tiltakozók.
 • Mohammed Nazzal, a Hamász egyik vezetője azt mondta, hogy a palesztinoknak össze kell fogniuk az izraeli megszállás ellen. Ez azt jelenti, hogy a Hamász a Fatah nevű szervezettel akar tárgyalni. Utóbbival 2007 óta gyakorlatilag polgárháborúban állnak. E harcban a Fatha teljesen kiszorult Gázából. A Fatah mérsékeltebb mint a Hamász, nem zárkózik el a békés tárgyalásoktól Izraellel, ugyanakkor sok palesztin korruptabbnak is tartja őket. A saját szociális rendszert is fenntartó Hamász a szegényebbek között népszerű inkább.
 • Az al-Dzsazíra angol nyelvű kiadásának vezércikke a következőképpen értékeli a mostani háborút: a szerző elítéli a háború közvetlen kiváló okát, vagyis a Gázából Izraelre kilőtt rakétákat. Ugyanakkor szerinte ezek alig okoztak kárt, és jórészt házilag barkácsolt vackok voltak. Ehhez képest az izraeli offenzíva olyan, mintha ágyúval akarnának halat fogni, fogalmaz Eric S. Margolis, egykori közel-keleti tudósító.

  A lap emlékeztet, hogy Gázában 1,5 millió palesztin él összezsúfolódva, többségük menekült, élelem és gyógyszer alig van, mert Izrael rendszeresen blokádot von a régió köré. Az emberek frusztráltak és nyomorognak. Egy hasonlat szerint Gáza a világ legnagyobb szabadtéri börtöne.

  A szerző szerint a támadást azért mostanra időzítették, hogy a közelgő izraeli választások előtt a kormányzó pártok megerősítsék népszerűségüket.

  Margolis szerint a háború érvénytelenítette a szaúdi béketervet, mert a muzulmán világ bosszút akar majd. Szerinte a 2006-os izraeli-libanoni háború egyik fő tanulsága, hogy a harc mindig a radikálisokat erősíti, így hosszabb távon még egy vereség is jól jöhet a Hamásznak és az izraeli háborús lobbinak is.

 • Egy aknagránát megölt egy izraeli katonát vasárnap hajnalban gázában. Az izraeli hadsereg délután ismerte el a veszteséget, ő a szárazföldi támadás első zsidó halottja. Az offenzívának eddig 35 palesztin áldozata volt, közülük 22-en civilek voltak - jelentették palesztin források. Szombat éjjel óta 200 palesztin sérült meg.
 • Alig a Hamász tárgyalást kezdeményező bejelentése után Mahmud Abbász palesztin elnök, a Fatah vezetője is késznek mutatkozott az együttműködésre a rivális palesztin szervezettel. Abbász "brutális agressziónak" nevezte a támadást. Szerinte "a helyzet elviselhetetlenné vált, és a nemzeti egység megteremtése lenne a legfontosabb a palesztinok számára". A Fatah és a Hamász 2007 óta vív polgárháborút egymással.
 • cikkünk a témában:

  A cseh kormányszóvivő diplomáciai zavart okozott

  A cseh külügyminiszter vasárnap közölte, a kormányszóvivő súlyos hibát ejtett nyilatkozatával, mikor szombaton, Izrael Gázai övezet ellen indított szárazföldi támadásának megindítása után azt mondta, Csehország védelmi jellegűnek tekinti az akciót. Az EU soros elnökségét betöltő Csehország humanitárius segélyek eljuttatásának megkönnyítését, valamint a tűzszünet helyreállítását szorgalmazta.
 • A humanitárius válság előidézése része a Hamász taktikájának, fogalmazott Binjamin Netanjahu volt izraeli kormányfő, az ellenzéki Likud párt elnöke a CNN kérdésére. Arról beszélt, hogy a Hamász a tűzszünetet arra használta fel eddig is, hogy megerősítse fegyverarzenálját, és nagyobb hatótávolságú rakétákkal szerelje fel állásait.

  Az izraeli belpolitikáról azt mondta, most nem politikáról, kormányról és ellenzékről van szó, emberként egységesek vagyunk abban, hogy megvédjük állampolgárainkat a terrortól, a folyamatos rakétatámadásoktól. Csak a Hamász hatalmának megdöntésével lehet a rakétatámadásokat leállítani, vélekedett.

  Hangsúlyozta, a Gázai övezet elszigetelt, a Hamásznak nincs módja Irántól és Szíriától utánpótláshoz jutni, amit a Hezbollah megkapott a 2006-os libanoni konfliktusban.

 • Az izraeli hadsereg közölte vasárnap, hogy a Gázai övezet elleni szárazföldi hadműveletben meghalt egy katonája, amivel megerősítette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió értesülését. A katonát aknagránát ölte meg vasárnap hajnalban az övezet északi részén. Ő a szombaton elindított szárazföldi támadás első izraeli halottja. A sebesült katonák száma 30, közülük kettőnek súlyos az állapota.

  Az izraeli hadsereg éjfél óta a legfrissebb adatok szerint 40 palesztint ölt meg a műveletben (többségüket az övezet északi részén), közülük legalább 22 polgári személy, jelentették palesztin egészségügyi források. Velük 485-re nőtt a december 27-én légitámadásokkal indított izraeli offenzíva áldozatainak összesített száma a Gázai övezetben. A szombat éjfél óta megsebesültek száma több mint 200, a december 27-e óta megsebesülteké pedig csaknem 2500, tették hozzá.

  A vasárnapi halálos áldozatok között van egy öttagú család, amely autóval utazott Gáza város közelében, amikor a gépkocsit eltalálta egy harckocsilövedék. A heves izraeli támadás ellenére palesztin fegyveresek 32 rakétát vagy aknagránátot lőttek ki vasárnap izraeli területre. Az egyik ilyen támadásban könnyebben megsebesült egy nő, közölte egy katonai szóvivő. (MTI)