Harcok a Gázai övezetben

2009.01.05. 13:17

Fontosabb részletek
  • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
  • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
  • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
  • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
  • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
  • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
  • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
  • A konfliktus kronológiája
  • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Izraeli tankok állnak Gáza városa körül

    Részlegesen körülzárta Gáza városát hétfőn, a Gázai övezet elleni szárazföldi offenzíva harmadik napján az izraeli hadsereg - közölte az izraeli védelmi miniszter. Ehud Barak szavai egybecsengenek a szemtanúk beszámolóival, amelyek szerint izraeli harckocsik láthatók a palesztin várostól délre, északra és keletre.
    000T TRNic322159
  • A Gázai övezet területéről hétfőn délelőtt összesen 25 rakétát lőttek ki izraeli területre. A dél-izraeli városokra célzott fegyverek emberekben nem okoztak kárt.
  • Gáza északi részén a legintenzívebbek a harcok. Palesztin szemtanúk szerint az izraeli hadsereg Bét-Hanún településen felszólította a polgári lakosságot, hogy meneküljenek, hagyják el házaikat. Dél felé, a körbe zárt Gázaváros irányába terelik őket. Az izraeli hadsereg ugyanakkor állítja, hogy csak katonai célpontokat támadnak. Palesztin források szerint ennek ellenére hétfő délelőtt 20 civil, köztük 13 gyerek halt meg a támadás miatt.
  • Cipi Livni izraeli külügyminiszter visszautasította az EU tűzszüneti javaslatát. Az unió nevében a cseh, a francia és a svéd külügyminiszterek tárgyaltak Jeruzsálemben. Az európai diplomaták azonnali tűzszünetet és nemzetközi megfigyelők Gázába küldését javasolták. Mindkét tervet Izrael határozottan visszautasította.

    "Az izraeli hadművelet célja, hogy alapvetően megváltoztassa a felállást a térségben, vagyis véget vessen annak a helyzetnek, hogy a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin szervezet rakétákkal támadja a zsidó állam területét, amikor csak kedve tartja, míg Izrael erre tartózkodóan, önuralmat gyakorolva reagál" - mondta Livni a találkozó után.

  • cikkünk a témában:

    Két családot kiment Gázából Magyarország

    A magyar állampolgárokat és közvetlen családtagjaikat a magyar állam kihozza a háborúból. 13 ember kimenekítését már szervezik.
  • A Hamász katonai szárnyának szóvivője a szervezet tévéműsorában azzal fenyegetőzött, hogy izraeli katonákat rabolnak majd el. 2006 óta Gázában tartják fogva Gilád Salit tizedest. Rá utalva a következőt mondta az Ezzedín al-Kasszám Brigádok szóvivője: "Salit egyedül érzi magát, megígértük neki, hogy társaságot kap".
  • A Gázai övezetben élő palesztinok javára országos gyűjtésbe kezdtek Szaúd-Arábiában, a király felhívására. Az uralkodó 8 millió dollárt ajánlott fel és már több mint 32 millió gyűlt össze.
  • Az ENSZ szerint félmillió gázai fogyhat ki hamarosan az ivóvízből, miután több kutat is találat ért illetve az áramhiány miatt nem működnek a szivattyúk. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa követeli, hogy Izrael engedje ki Gázából a menekülni szándékozó palesztinokat.
  • Heves összecsapások zajlottak hétfő este Gáza városában az izraeli hadsereg és a Hamász palesztin mozgalom fegyveresei között. Helyi szemtanúk szerint több palesztin harcos szembeszállt az izraeli katonákkal a város keleti részén fekvő Sudzsáíja negyedben, ahonnan több robbanás is hallatszott.

    Egy izraeli katonai forrás is megerősítette, hogy a hadsereg ádáz harcot folytat a szóban forgó körzetben.

  • cikkünk a témában:

    Nincs tiszta képlet

    A Gázai övezetben nyomul előre az izraeli hadsereg, a palesztinokat egyre súlyosabb humanitárius válság fenyegeti, a világ számos vezetője a diplomáciai megoldáson dolgozik a válság tizedik napján. Gazdik Gyula docens szerint két forgatókönyv képzelhető el: az egyik szerint a Hamászt megsemmisítik és egy Ciszjordániában alkalmazotthoz hasonló folyamatot indítanak el, a másik szerint a Hamászt meggyengítik és rákényszerítik a fegyverszünetet. Mindkét megoldásnak vannak akadályai.
  • Arab hírtelevíziók értesülései szerint legalább három izraeli katona vesztette életét hétfőn a Gázai övezetben dúló harcokban. A katari al-Dzsazíra saját forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy három izraeli katona esett el, harminc pedig megsebesült a palesztin fegyveresekkel vívott összecsapásokban. A dubaji székhelyű al-Arabíja viszont úgy tudja, hogy négy izraeli katona vesztette életét hétfőn este.

    A Hamász palesztin radikális mozgalom fegyveres szárnya, az Ezzedín al-Kasszám Brigádok előzőleg azt állította, hogy tíz izraeli katonával végzett, harmincat pedig megsebesített a hétfő esti harcokban.

    Az izraeli hadsereg nem volt hajlandó kommentálni ezeket a híreket. Mindeddig egyetlen egy katona elvesztését ismerték el, valamint ötvenöt sebesültről számoltak be. (MTI)

  • Ismét összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy áttekintse a gázai övezeti helyzetet, és megpróbáljon közös álláspontot kialakítani - jelentette be Jean-Maurice Ripert, a soros BT-elnök Franciaország ENSZ-nagykövete hétfőn.

    A Biztonsági Tanács helyi idő szerint kedden délelőtt zárt ülésen egyeztet, majd délután öt órakor nyilvános ülést tart több arab ország külügyminisztereinek részvételével. A testület ülésén Bernard Kouchner francia külügyminiszter elnököl, aki a Közel-Keleten tett látogatás után kedden érkezik New Yorkba.

    Múlt héten szombaton eredménytelenül zárult a Biztonsági Tanács rendkívüli ülése, mivel nem sikerült megállapodásra jutnia az Izrael és a Hamász közötti ellenségeskedések leállítására felszólító dokumentum szövegéről.

  • cikkünk a témában:

    Izrael a saját katonáit lőtte

    A tévedésb%u0151l kil%u0151tt gránát három katonát ölt meg.
  • A Gázai övezet kórházaiban, valamint olyan nemzetközi intézmények közelében, mint az ENSZ-szervezetek és a Nemzetközi Vöröskereszt, keresnek menedéket a Hamász egyes vezetői - írta kedden a Háárec című izraeli lap, palesztin forrásokra hivatkozva.

    A lap szerint a gázai Sifa kórházban a Hamász-vezetők még sajtókonferenciákat is tartottak, abban bízva, hogy az izraeli haderők nem lövik a kórházat. Közben egy másik nagy izraeli lap, a Jediót Ahronót elektronikus kiadása arról számolt be, hogy a hétfői harcokban a palesztin iszlamista szervezet öngyilkos merénylőket is megpróbált bevetni, de sikerült őket időben semlegesíteni. (MTI)

  • Izraeli harckocsik vonultak be kedden napfelkelte előtt Hán-Júniszba. Szemtanúk közlése szerint a helikopterek által támogatott harckocsik tüzet nyitottak a Gázai övezet déli részén fekvő városban. A Hamász palesztin radikális mozgalom fegyveresei és más csoportok golyózáporral fogadták az izraeli páncélos harcjárműveket.

    Ugyancsak szemtanúk és palesztin orvosok beszámolója szerint kedden hajnalban egy izraeli harckocsi-lövedék hat palesztin fegyverest ölt meg Deir al-Balah városban, közülük négyen a Hamász, ketten az Iszlám Dzsihád tagjai voltak. Később ugyancsak kórházi illetékesek közölték, hogy izraeli hadihajók lőtték a várost, és ennek tízen estek áldozatul. Dzsabalíja városban négy palesztin sebesült meg egy izraeli légicsapásban.

    Egy palesztin rádió azt jelentette, hogy a fegyveresek lelőttek egy pilóta nélküli izraeli gépet. Egy honlap szerint a Hamász kivégeztetett több palesztint, akiket azzal vádoltak, hogy segítették az izraeli behatolást. E két hírt azonban eddig más forrásokból nem erősítették meg. (MTI)

  • Két, a palesztin menekülteknek fenntartott ENSZ-iskolát ért az izraeli légierő találata kedden a Gázai-övezetben. A támadásban legkevesebb öt palesztin vesztette életét - közölte az AFP orvosi forrásokra és az ENSZ beszámolójára hivatkozva.

    A találatok egyike egy Hán Junisz-i iskolát érte, míg a másik légicsapás Gáza városának egyik oktatási intézményét sújtotta. Eközben palesztin fegyveresek rakétákat lőttek a Gázai-övezetből a határtól távol eső izraeli célpontok felé.

    A találatok egyike 45 kilométerre a gázai átkelőktől, Gedera városánál csapódott be, megsebesítve egy három hónapos csecsemőt. Emellett további négy, a palesztin területek irányából érkezett rakéta csapódott be Izraelben, könnyebb sérüléseket okozva.(FH)

  • Az izraeli hadsereg keddi közleménye szerint a Gázai övezetet uraló Hamász mozgalom legalább 130 fegyverese vesztette életét a palesztin terület elleni szárazföldi offenzíva kezdete, szombat este óta.

    A palesztin mentőszolgálat szerint az izraeli offenzívában eddig több mint 560 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma meghaladja a 2700-at.

    Kedden öt palesztin életét követelte az iskolákat ért izraeli támadás Gáza városában és az övezet déli részén. Hárman a gázai Sati menekülttáborban lévő Aszma iskolában lelték halálukat, ahol mintegy 450 palesztin keresett menedéket a harcok elől.

    A három, "baráti tűzben" elesett izraeli katona mellett keddre virradóra egy izraeli ejtőernyős tiszt is életét vesztette, egyelőre tisztázatlan körülmények között. A hadsereg szóvivője nem zárta ki, hogy izraeli lövedékek oltották ki az életét.

    Az Izrael elleni rakétatámadások kedden is folytatódtak: most először hullott palesztin lövedék az övezettől több mint 45 kilométerre lévő izraeli területre. A rakéta Gedera városban csapódott be, és egy csecsemőt megsebesített - közölte az izraeli hadsereg. A mentőszolgálat beszámolója szerint a rakéta felrobbanásakor üvegszilánkok sebesítették meg a három hónapos csecsemőt a határtól északkeletre fekvő izraeli városban. (MTI)

  • Az izraeli csapatok két részre osztották a Gázai övezetet, és körülzárták Gáza városát - közölte kedden az izraeli védelmi miniszter.

    Ehud Barak bejelentése a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni izraeli offenzíva 11. napján hangzott el a közszolgálati rádióban. "Egyetlen ország sem engedheti meg, hogy egy terrorszervezet megkeserítse polgárai életét" - tette hozzá a dél-izraeli polgári lakosságot sújtó Hamász-rakétatámadásokra utalva.

    Barak szderóti látogatásán nyilatkozott a rádiónak. Katonai források szerint a Negev-sivatagban lévő városra aznap négy palesztin rakéta hullott, de senki sem sebesült meg. (MTI)

  • A libanoni parlament képviselője, Szaad Hariri azt mondta, az iráni támogatással működő szélsőséges milicista szervezet, a Hezbollah nem támadja meg Izraelt, nem nyit északon második frontot, írja a Haarec. Hariri az iráni Legfelsőbb Nemzeti Biztonsági Tanács elnökének szavaira hivatkozott. „Amit Dzsalili mondott, teljesen megnyugtatott minket” – fogalmazott.
  • Kedden meghalt egy izraeli katona, ezzel ötre emelkedett azoknak az izraeli katonáknak a száma, akik a Gázai övezet ellen szombaton indított szárazföldi offenzívában vesztették életüket, írja a Ynet.

    A többi négy katona hétfőn baráti tűzben vesztette életét két különböző helyszínen, a hadsereg vizsgálatot indított.

  • A Damaszkuszban tartózkodó Nicolas Sarkozy kedden fölkérte a szíriai vezetést: hasson oda, hogy a Hamász együttműködjön a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek befejezése érdekében. Sarkozy Bassár el-Aszad szíriai elnökkel folyatott tárgyalásait követően úgy nyilatkozott, nincs kétsége afelől, hogy Damaszkusz segíteni fog a Hamász meggyőzésében. Aszad a közös sajtótájékoztatón nem reagált Sarkozy szavaira, az izraeli "barbár támadás" befejezését követelte, és rendkívüli arab csúcs összehívására szólított fel. A francia elnök hétfőn az izraeli vezetőkel folytatott tárgyalásain leszögezte: a Gázai övezet problémáin nem lehet "katonai megoldással" úrrá lenni. Sarkozy, aki kedd délután Libanonban folytatja közel-keleti útját, először is egy tűzszüneti megállapodást akar elérni. Szerinte az erőszaknak csak akkor vethetnek tartósan véget, ha Izrael biztonsági garanciákat kap. Szíriának rá kell vennie a Hamászt, hogy szüntesse be Izrael elleni rakétatámadásait, és jusson egyezségre a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah frakcióval. (MTI)
  • Negyven embert ölt meg kedden délután egy izraeli légi csapás egy gázai övezeti iskolában, közölték palesztin orvosi források. Egyes jelentések nem légi csapásról, hanem harckocsiból leadott lövésekről szólnak, amelyek az iskola közelében csapódtak be. Számos palesztin lakos menekült előzőleg az övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában az ENSZ által működtetett iskola épületébe, mert azt gondolták, hogy ott biztonságban vannak az övezetben dúló harcok ellenére is. (MTI)
  • A gázai határátkelők mielőbbi megnyitását célzó tárgyalások megindítására, s nem a legújabb izraeli-palesztin konfliktus egészének a kezelésére készített forgatókönyvet Mirek Topolánek cseh miniszterelnök. Ezt maga a politikus közölte kedden Prágában, amikor ismertette a soros cseh-EU elnökség legfőbb célkitűzéseit és programját. "Meglepődtem, amikor a mai lapokban azt olvastam, hogy béketervet dolgoztam ki. Én semmi ilyen nem állítottam" - mondta a kormányfő. Topolánek a kormányülés utáni sajtóértekezleten beszélt arról, hogy készített egy forgatókönyvet, amelynek minimális célja a fegyveres összecsapások leállítása Gázában. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Humanitárius válság fenyeget a Gázai övezetben

    Az izraeli támadás kezdete óta egyre mélyül a humanitárius válság a Gázai övezetben. A másfél millió lakosú területen az emberek nehézkesen jutnak utánpótláshoz: nincs ivóvíz, üzemanyag, akadozik az élelmiszerellátás, és a kórházak működése, 2500 sebesültet kell ellátniuk.
  • Izraeli katonai repülőgépek többször megsértették kedden a libanoni légteret bejrúti közlés szerint. Összesen hat izraeli gép repült be délelőtt több hullámban Dél-Libanon fölé, közölte a libanoni hadsereg. A hadsereg szerint ezenkívül hétfőn egész éjszaka egy pilóta nélküli repülőgép tartózkodott a libanoni légtérben a déli országrész fölött. Az izraeli légierő szinte napi rendszerességgel hajt végre felderítő berepüléseket Dél-Libanonban, megsértve az ENSZ Biztonsága Tanácsának 1701-es számú határozatát, amely lezárta a zsidó államnak 2006 nyarán a libanoni Hezbollah síita szervezettel vívott háborúját. Az ENSZ már többször kérte Izraelt, hogy szüntesse be a légtérsértéseket. Az izraeli kormány azzal védekezik, hogy a berepülésekre mindaddig szükség lesz, amíg a Hezbollah nem tartja tiszteletben a háború után a szervezetre kirótt fegyverszállítási embargót. (MTI)
  • Barack Obama leendő amerikai elnöknek gyorsan kell lépnie az izraeli-palesztin párbeszéd felújítása érdekében, írta a keddi The New York Times, amely szerint a Hamász visszafogására kicsi az esély, ha nem foglalkoznak a palesztin iszlamista szervezet szíriai és iráni támogatóival. A liberális újság megértően fogadja, hogy Obama - aki nem tett nyilatkozatot az izraeli hadsereg gázai műveleteiről - a jelenlegi elnökre, George Bushra hagyja a krízist. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az új elnök és csapata kész lesz fellépni az új válságban és egy szélesebb közel-keleti stratégiát dolgoz ki. A The New York Times szerint a ciszjordániai és gázai palesztinok számára meg kell mutatni, hogy létezik kiút nehéz helyzetükből és a választ nem a Hamász és rakétái jelentik.
  • Megkapta az izraeli hozzájárulást a Gázából távozni kívánó egyik magyar család, hogy elhagyja az övezetet, de a kilenc ember a folyamatos harcok miatt nem tud eljutni a kijelölt határállomásra, ezért a magyar diplomácia más megoldást keres, közölte Szelestey Lajos külügyi szóvivő kedden. A másik családnak adminisztratív okok miatt még várnia kell. A kilencfős családnak a Gázai övezet északi részébe, Erezbe kellene eljutnia, a harcok miatt azonban ez életveszélyes. A család délen, a Rafah-i határátkelő közelében lakik, így a Külügyminisztérium azt próbálja elintézni, hogy délre hagyhassák el a veszélyes területet. A másik család még nem kapta meg az izraeli hozzájárulást. (FH)
  • Az Egyesült Államok azonnali, tartós izraeli-palesztin tűzszünetet sürgetett kedden. Washington azonnali tűzszünetet szeretne Gázában, amely "tartós, fenntartható és időben nem korlátozott" - fogalmazott Sean McCormack külügyi szóvivő. Az amerikai diplomácia közölte, hogy Condoleezza Rice külügyminiszter aznap az ENSZ New York-i székházába utazik, hogy egyeztessen arab külügyminiszterekkel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a tűzszünet részleteiről. (MTI)
  • Nincs messze a megállapodás Izrael gázai offenzívájának lezárásáról - mondta Nicolas Sarkozy kedden Libanonban. "Meggyőződésem, hogy létezik megoldás, és nem vagyunk messze tőle." Egyszerűen csak arra van szükség, hogy az egyik fél elkezdjen a jó irányba mutató lépéseket tenni - vélte a közel-keleti körúton tartózkodó francia elnök a dél-libanoni Tírusz városában, ahol francia békefenntartókat látogatott meg. Sarkozy elmondta, hogy lát egy "kis reményt" arra, hogy elérjék a tűzszüneti megállapodást, ezért még kedd este ismét elutazik az egyiptomi Sarm-es-Sejkbe, és találkozik Hoszni Mubarak államfővel.
  • Gyújtogatás célpontjává vált két zsinagóga Franciaországban és Belgiumban, s emiatt attól tartanak az érintett országokban, hogy a Gázai övezetben folyó izraeli offenzíva kiváltotta düh az erőszakos cselekmények terjedéséhez vezet náluk is. Mindkét helyen - Toulouse-ban és Brüsszelben - hétfő éjjel próbálkoztak azzal a tettesek, hogy felgyújtsanak egy-egy imaházat. Sérülés egyik esetben sem történt. A francia városban egy gépkocsit gyújtottak meg az épület bejáratát védő rácsnál, a belga fővárosban pedig a kaput égették meg papírral vagy benzinnel - ezt még nem állapította meg a vizsgálat.