Harcok a Gázai övezetben

2009.01.07. 18:23

Fontosabb részletek
  • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
  • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
  • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
  • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
  • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
  • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
  • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
  • A konfliktus kronológiája
  • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerdán sürgette Izraelt: vegye komolyan fontolóra az egyiptomi tűzszüneti kezdeményezést. A továbbra is New Yorkban tartózkodó külügyminiszter telefonon beszélt izraeli kollégájával, Cipi Livnivel, és további egyeztetéseket folytat arab külügyminiszterekkel, valamint a francia és a brit diplomácia vezetőjével.

    "Megpróbálunk előrelépni" - mondta egy magas rangú amerikai diplomata Rice kíséretéből. Leszögezte, hogy Washington támogatja a Mubarak-féle tűzszüneti javaslatot, hozzátéve, "azt üzenjük az izraelieknek, hogy érdemes rajta dolgozni". (MTI)

  • Izrael tárgyalást kezd Egyiptommal Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tűzszüneti javaslatáról, Amosz Gilad, Ehud Barak védelmi miniszter főtanácsadója utazik Kairóba a csütörtökre kitűzött tárgyalásra, írja a Haarec.

    A tárgyalások fő témája a nemzetközi felügyelet a Gázai övezet és Egyiptom határánál húzódó philadelphiai folyosó fölött, ahol a Hamász milicistái titkos folyosókon fegyverutánpótlást kapnak.

  • Egyiptom arra kérte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát, hogy nyisson humanitárius folyosót az egyiptomi-gázai határon a segélyszállítmányok beengedésére illetve a sebesültek elszállítására, közölte az egyiptomi külügyminisztérium szerdán.

    Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerdán korábban bejelentette, hogy bizonyos időközönként beengedi a szükséget szenvedő másfélmilliós gázai lakossághoz a segélyszállítmányokat. Az Európai Unió azonban folyamatos átjárhatóságot szeretne, hogy megelőzhető legyen egy esetleges humanitárius katasztrófa. (FH)

  • Izrael elfogadja az egyiptomi tűzszüneti tervben körvonalazott elveket, de fontos részleteket akar még tisztázni. A csütörtöki kairói tárgyalásra utazó Amosz Gilad Omar Szulejmánnal, az egyiptomi hírszerzés főnökével tárgyal, aki egyúttal az egyiptomi kormány megbízottja az izraeli-palesztin viszály ügyében. Az egyiptomi javaslat előirányozza a harcok azonnali leállítását és a Hamász újrafelfegyverkezésének megakadályozását.

    Az egyiptomi-francia elképzelés szerint nemzetközi katonai erőt lehetne vezényelni a Gázai övezet és Egyiptom 14 kilométer hosszú határára, hogy az véget vessen ott a határ alatt fúrt alagutakon át folytatott fegyvercsempészetnek. Az iszlamista palesztin Hamász szervezet ezeken az alagutakon át jut hozzá egyebek között azokhoz a rakétákhoz, amelyekkel Izrael déli területeit lövik fegyveresei. Egy közel-keleti diplomata azt mondta kedden az amerikai AP hírügynökségnek, hogy a tűzszünet kezdeményezői felkérték Törökországot egy ilyen nemzetközi erő megszervezésére. Török illetékesek nem kommentálták ezt az állítást.

    A közel-keleti közvetítőútjáról nemrégiben hazatért Nicolas Sarkozy francia elnök azt mondta Párizsban, hogy a mérsékelt Palesztin Hatóság - az iszlamista Hamász belpolitikai riválisa - elfogadta az egyiptomi-francia kezdeményezést. A Palesztin Hatóság erői nem vesznek részt a jelenlegi konfliktusban. A konfliktus palesztin részese, a Hamász fenntartásait hangoztatta. (MTI)

  • Legkevesebb 702 palesztin vesztette életét a Gázai övezetben az izraeli hadműveletek kezdete óta, közölte szerdán az övezet mentőszolgálatának igazgatója. A sebesültek száma legkevesebb 3100. Az igazgató szerint a halottak közel egyharmada gyermek, illetve tizenhat év alatti fiatal. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    A Vatikánt koncentrációs táborra emlékezteti a Gázai övezet

    A Vatikán igazságügy-minisztere egy interjúban azt mondta, a Gázai övezet egyre inkább egy nagy koncentrációs táborra emlékeztet. Renato Martino bíboros szerint a világ nem nézheti tétlenül a közel-keleti történéseket, hiszen az izraeliek és a palesztinok egyazon föld gyermekei. Az izraeli külügyminisztérium elítélte Martino bíboros nyilatkozatát.
  • Újabb eredménytelen napot zárt az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán, továbbra sem sikerült megállapodnia a tagoknak, hogy határozattal vagy nyilatkozattal segítsék-e elő a gázai övezeti válság rendezését. Miguel D'Escoto, az ENSZ-közgyűlés elnökségét betöltő Nicaragua ENSZ-nagykövete csütörtökre rendkívüli közgyűlést hívott össze.

    A BT-ben szerda délután két dokumentumot köröztettek. Az egyik az azonnali tűzszünetet követelő határozati javaslat, amelyet Líbia terjesztett elő az arab országok nevében. A másik Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közös nyilatkozata, amely az új egyiptomi tűzszüneti terv támogatását célozza, és amely egyszerűen "egy azonnali és tartós tűzszünet" fontosságára helyezi a hangsúlyt. (MTI)

  • Legalább negyven célpontot támadtak az izraeli hadsereg bombázói csütörtök hajnalban a Gázai övezet déli részén, Rafah városánál. A harci gépek az övezetet Egyiptommal összekötő csempészalagutakat bombázták. Az izraeli hadsereg szerda este külön figyelmeztette Rafah lakóit lakhelyeik elhagyására, azaz előre bejelentették a hajnali légitámadást.

    Talán ennek is köszönhető, hogy a támadásnak nem voltak áldozatai. Pedig a légierő az alagutak mellett Hán Junisz városát, a Hamász terrorszervezet egyik fellegvárát is támadták. (MTI)

  • Több - különbözo források szerint három-négy - rakétát lőtt ki Libanonból Észak-Izraelre a Hezbollah. A csütörtöki támadást megelőzően Haszán Naszralah, a Hezbollah vezére már figyelmeztette izraelt, hogy "minden lehetséges", jelentette az al-Dzsazíra katari hírtelevízió.

    Az AFP és a Reuters jelentése szerint a Hezbollah támadására válaszul az izraeli tüzérség libanoni célpontokat bombázott. A hadsereg szóvivője szerint a támadás a "kilőtt rakéták forrását" célozta.

    A Hezbollah rakétatámadásának az eddigi jelentések szerint nem voltak áldozatai.

  • Nézeteltérések voltak az izraeli biztonsági kabinet szerdai ülésén, számolt be róla több forrás. Az izraeli televízió 10-es csatornája Hájim Ramon miniszterelnökhelyettestől úgy értesült, hogy Ehud Barak, a munkapárti hadügyminiszter a fegyvernyugvás mellett foglalt állást, de a kormány több minisztere - köztük, a katonai rádió értesülései szerint Ehud Olmert kormányfő is - ellenezte ezt. Roni Bar One pénzügyminiszter szerint abban állapodtak meg, hogy felmérik a diplomáciai rendezés lehetőségeit, de közben folytatják az offenzívát. (MTI)

  • Csütörtökön már másodjára intézett rakétatámadást Izrael ellen a Hezbollah. Izraeli sajtójelentések szerint két északi településen megszólaltak a légi veszélyt jelző szirénák. A támadásnak nincsenek sebesültjei, a rakéták egy mezőn csapódtak be. A nap folyamán már volt egy hasonló rakétatámadás. Izraeli tisztviselők attól tartanak, hogy a libanoni síita szervezet, a Hezbollah egy második frontot nyit meg Izrael ellen, miközben az a Gázai övezetben hajt végre hadműveleteket. (MTI)

  • Izraeli rendőrök lelőttek egy palesztint csütörtökön egy ciszjordániai zsidó telepen, nem messze Jeruzsálemtől, mert megpróbált felgyújtani egy benzinkutat. "A rendőri egység látta, amint a gyanúsított megpróbálja lángba borítani a mihor-adumími benzinkutat. A rendőrök figyelmeztető lövéseket adtak le, mire a férfi futni kezdett feléjük, és lelőtték" - mondta Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő az AFP francia hírügynökségnek.

    A dpa német hírügynökség rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a benzinkút tulajdonosa hívta ki a rendőrséget, és a járőrök azután nyitottak tüzet a férfira, hogy az menekülni próbált, nem engedelmeskve a felszólításoknak, hogy álljon meg. Egy másik férfit őrizetbe vettek. (MTI)

  • A Gázai övezet északi részén izraeli légicsapás végzett csütörtökön három palesztin fegyveressel. A három férfi a szélsőséges Iszlám Dzsihád csoporthoz kötődő egyik rakétaindító sejt tagja volt. Közlésük szerint a légicsapást egy sűrűn lakott környéken, egy kórháztól alig 150 méterre hajtották végre az izraeli harci gépek. A becsapódó lövedékek tucatnyi közelben állót sebesítettek meg. Erről az esetről még nem adott hírt az izraeli hadsereg. Az izraeliek szerint a palesztin szélsőségeseket szándékosan civilek által sűrűn lakott környékeket használnak támadásaik fedezékéül.

  • Hamisnak bizonyultak a Hezbollah második csütörtöki rakétatámadásáról szóló hírek. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint téves riasztás volt csupán, ami egy sugárhajtású harci gép keltette hangrobbanás okozhatott. A libanoni hadsereg is valótlannak minősítette az újabb rakétacsapás hírét. Korábbi jelentések arról számoltak be, hogy két észak-izraeli településen megszólaltak a légi veszélyt jelző szirénák, a támadásnak nem voltak sebesültjei, s a rakéták egy mezőn csapódtak be. (MTI)

  • Kijutott Gázából az a kilenctagú magyar-palesztin család, amelyik megkapta ugyan az izraeli hatóságok hozzájárulását, ám a harcok miatt eddig képtelen volt az övezet északi részébe, az eredetileg kijelölt Erez határátkelőhelyre utazni, mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő. A családnak - a magyar és az egyiptomi hatóságok összehangolt fellépése eredményeként - Egyiptom felé sikerült elhagynia a háború sújtotta zónát. A másik, négytagú családnak továbbra is várakoznia kell, mert "esetükben még nem teljesült minden adminisztratív feltétel a kiutazáshoz". (MTI)
  • Lengyelország bejelentette, hogy 250 ezer eurós humanitárius segélyt ajánl fel a Gázai övezetben élő palesztinoknak. Ezzel párhuzamosan Lengyelország - a korábbi évekhez hasonlóan - folytatja a Palesztin Hatóság támogatását a kétoldalú fejlesztési együttműködés keretében, és erre a célra 1,5 millió zlotyt (380 ezer eurót) szán 2009-ben. (MTI)
  • cikkünk a témában:

    Senki sem lepődött meg a katyusákon

    A Gázai övezet ellen indított izraeli offenzíva 13. napján zuhantak az első rakéták észak-izraeli célpontokra, a támadásokért azonban senki nem vállalta a felelősséget. Libanon vizsgálatot rendelt el, Izrael pedig úgy véli, nem a Hezbollah támadott, bár szélsőséges palesztinok lehetnek a háttérben. A jelenlegi helyzet veszélye, hogy második front nyílik. Bővebben>>>
  • cikkünk a témában:

    Súlyos égési sérüléseket okoznak az izraeli füstbombák

    A nemzetközi szerződések értelmében lakosság ellen be nem vethető fehérfoszforos bombákat használ csapatai mozgásait álcázó füst képzésére az izraeli hadsereg Gázában, bizonyította fényképfelvételekkel a londoni Times. Izrael tagadja a vádat, a hadsereg szóvivője szerint a lövedékek üresek. A fehérfoszfor füstbombaként bevethető, pedig a fehérfoszforos így is súlyos sérüléseket okoznak a harctéren rekedt civileknek. Bővebben>>

  • Szíriaiak százezrei tüntettek csütörtökön Damaszkuszban a gázai övezeti izraeli offenzíva ellen. A nagygyűlést a kormány szervezte, és helyszíni jelentések szerint ez volt a legnagyobb tiltakozó megmozdulás a szíriai fővárosban a december 27-én megindított izraeli hadműveletek kezdete óta.

    A SANA hivatalos szíriai hírügynökség egymilliós tömegtüntetésről írt, független források több százezerre becsülték a tiltakozók számát. A tüntetők a szíriai elnök és a libanoni Hezbollah síita szervezet vezetőjének fényképét emelték a magasba. (MTI)

  • XVI. Benedek pápa tűzszünetre és a béketárgyalások felújítására szólította fel a feleket a Gázai övezetben.

    A Vatikánba akkreditált diplomaták előtt tartott csütörtöki beszédében a katolikus egyházfő hangsúlyozta: a fegyvernyugvás elengedhetetlen a helyi lakosság elfogadható életkörülményeinek helyreállításához. Egyúttal élesen elítélte az erőszak minden formáját, és leszögezte, hogy katonai műveletekkel nem lehet megoldást elérni.

    Renato Martino bíboros, aki előző nap egy koncentrációs táborhoz hasonlította a Gázai övezetet, hangsúlyozta, hogy nyilatkozata nem Izrael ellen irányult. Martino utólag azzal magyarázta hasonlatát, hogy azzal csak a Gázai övezeti életkörülményekre utalt. "Tekintettel kell lenni a Gázai övezetben élők körülményeire. Az emberek ott egy fal mögött élnek, olyan feltételek között, amelyek sértik az emberi méltóságot".

    (MTI)

  • Az izraeli hadsereg csütörtökön is életbe léptette a háromórás "humanitárius tűzszünetet" a Gázai övezetben, hogy a nélkülöző polgári lakosság beszerezhesse a szükséges élelmiszereket, és a humanitárius szervezetek kioszthassák a segélyeket.

    A védelmi minisztérium közölte, hogy a tűzszünet alatt 300, külföldi útlevéllel rendelkező személy számára teszik lehetővé a kiutazást a harcok dúlta palesztin területről. A nap folyamán száz, segélyt szállító teherautót és 500 ezer liter, gépkocsik üzemeltetéséhez használatos gázt engednek át a 45 kilométer hosszú, 6-10 kilométer széles Gázai övezetbe, ahol másfél millió palesztin él összezsúfolódva.

    A Gázai övezetet uraló Hamász radikális iszlám szervezet is ígéretet tett arra, hogy a humanitárius tűzszünet alatt nem lő ki rakétákat izraeli célpontok ellen, de csütörtökön nem tartotta tiszteletben a háromórás fegyvernyugvást, jelentette a dpa német hírügynökség az izraeli hadseregre hivatkozva.

    (MTI)

  • Egy gázai övezeti ENSZ-tisztségviselő szerint az izraeli erők tüzet nyitottak egy ENSZ-segélykonvoj egyik teherautójára, s megölték annak sofőrjét.

    A világszervezet szóvivője, Adnán Abu-Haszna azt mondta, hogy az eset annak a napi három órás délutáni fegyvernyugvásnak az idején történt, amelyet Izrael hirdetett meg szerdán, hogy a humanitárius segélyeket be lehessen juttatni az ostromlott Gázai övezetbe.

    A világszervezet egyeztette szállítmányát az izraeli hatóságokkal, s a találatot kapott járművön ott volt az ENSZ zászlaja és jelvénye is. Az izraeli hadsereg közölte, hogy vizsgálja a Gázai övezet északi részén történt incidenst.

    (MTI)

  • Szarajevóban több százan tiltakoztak csütörtökön az amerikai nagykövetség épülete előtt Izrael gázai offenzívája ellen. A tüntetők azt követelték Washingtontól, hogy Izrael beszüntesse gázai támadásait. "Vessenek véget a palesztin asszonyok és gyermekek meggyilkolásának" - olvasható a boszniai fővárosban tüntetők tábláin. Többen elmondták, hogy a Gázából érkező felvételek az 1992-95 között lezajlott boszniai háború jeleneteire emlékeztetik őket.

    Egy boszniai-palesztin baráti egyesület segélyvonalat létesített, amelyen az emberek pénzt ajánlhatnak fel a gázai áldozatoknak. A hatóságok bejelentették, hogy három boszniai város áll készen palesztin sebesültek fogadására. Szarajevó legnagyobb kórháza arról adott hírt, hogy legalább 100 ágyat tesz elérhetővé palesztin kórházak kiürítése esetére. (MTI)

  • A Hamász és más damaszkuszi székhelyű palesztin szervezetek nem tartják elfogadható alapnak a tartós gázai tűzszünetre kidolgozott egyiptomi javaslatot, közölte Háled Abdel-Madzsíd, a Palesztin Harc Frontjának vezetője és a damaszkuszi székhelyű palesztin szervezetek szóvivője. Állítása szerint ezt az álláspontot nyolc palesztin mozgalom alakította ki találkozóján, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád.

    "A francia-egyiptomi kezdeményezés nem járul hozzá a megoldáshoz, mert az ellenállást és a palesztin ügyet fenyegeti azzal, hogy lehetővé teszi az (izraeli) ellenség számára az agresszió folytatását" - tette hozzá.

    Ezek a szervezetek "elutasítják nemzetközi erők vagy megfigyelők jelenlétét Gázában, mert ez a megszállók biztonságának védelmét és az ellenállókat sújtó blokád megerősítését szolgálja" - olvasható a dokumentumban. A közlemény felszólít "az agresszió leállítására, (az izraeli erők) kivonására, a blokád feloldására és a (gázai) határátkelők, mindenekelőtt a rafahi átkelő megnyitására". (MTI)

  • Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és világi vezetője megtiltotta, hogy iráni önkéntesek elhagyják az országot, és öngyilkos merényleteket hajtsanak végre Izrael ellen válaszul a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletre. Néhány iráni diákcsoport kérte előzőleg a teheráni kormányt, engedélyezze kiutazásukat az országból. Több mint 70 ezer iráni diák jelentkezett december végén, január elején, hogy kész öngyilkos merényletet elkövetni. Harcias papok és radikális diákok kezdték a toborzást egy honlapon, ahol pénzügyi támogatók is jelentkezhettek.

    Irán nem engedheti meg, hogy önkéntesek kiutazzanak az országból, és katonai akciókat hajtsanak végre Izrael ellen, de megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy más eszközökkel támogassa a Hamászt, idézte Hameneit csütörtökön az iráni állami televízió. Ali Hamenei egy korábbi nyilatkozatában felszólította a világ összes muzulmánját, hogy védjék meg a palesztinokat, és büntessék meg Izraelt. Ali Laridzsáni, az iráni parlament elnöke úgy fogalmazott az izraeli offenzíva megindulása után, hogy "a Gázai övezet a cionisták temetője lesz". (MTI)

  • Izrael pusztító gázai inváziója könnyen elkerülhető lett volna Jimmy Carter szerint, a Nobel-békedíjas volt amerikai elnök írása a Washington Postban jelent meg. Carter - aki egyebek mellett a közel-keleti békéért tett erőfeszítéseiért kapta meg 2002-ben a Nobel-békedíjat - tavaly áprilisban, amikor Szderótba látogatott, megengedhetetlennek és terrorista cselekménynek minősítette a Gázai övezetből izraeli városok felé irányuló rakétatámadásokat. A palesztin rakétáknak kevés áldozatuk volt, hét év alatt hárman haltak meg, de a pszichológiai kár jelentős volt, a várost rettegésben tartották a kiszámíthatatlan rakéták.

    Carter szerint a törékeny gázai tűzszünet részben akkor omlott össze, amikor Izrael november 4-én támadást intézett egy Hamász által ásott védelmi alagút ellen.

    A volt amerikai elnök arról is írt, hogy decemberben Szíriában tárgyalt a hat hónapos tűzszünet meghosszabbításáról. Jeruzsálem informális úton azt a feltételt szabta a gázai határátkelők részleges megnyitásához, hogy a Hamász előbb 48 órára állítsa le a rakétatámadásokat. Ezt azonban a Hamász nem fogadta el, és a viszály kirobbant. (MTI)

  • A palesztinok segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet (UNRWA) leállítja a Gázai övezet segélyezését amiatt, hogy az izraeli hadsereg lelőtte két segélymunkását, jelentették be csütörtökön Gázában. "Az UNRWA felfüggeszti minden tevékenységét a Gázai övezetben, mert fokozódnak a támadások az intézményei és a személyzete ellen" - jelentette be Adnán Abu-Haszna, a szervezet gázai szóvivője. Az UNRWA 750 ezer embert lát el élelemmel a területen. Az incidens miatt Ereznél és Kerem Salom átkelőnél is leállították a szállításokat. Az utóbbi a palesztinoknak szánt segély fő útvonalán fekszik.

    Egy másik ENSZ-szóvivő elmondta, hogy az izraeli parancsnokságot értesítették a konvoj érkezéséről, mégis rálőttek, amikor Erez határátkelő közelébe ért. A tanklövedék két targoncakezelő életét oltotta ki. (A korábbi jelentések egy teherautó vezető haláláról szóltak.) A szóvivő azt mondta, hogy a konvojok szüneteltetése mindaddig tart, amíg az izraeli hadsereg nem garantálja a munkatársaik biztonságát.

    Az izraeli hadsereg, amely csütörtökön is életbe léptette a háromórás "humanitárius tűzszünetet", csak annyit közölt, hogy nincs tudomása az ügyről. (MTI)

  • A csütörtök délutáni humanitárius tűzszünetben Jeruzsálem szerint 300, külföldi útlevéllel rendelkező ember számára tették lehetővé a kiutazást a harcok dúlta palesztin területről, és száz, segélyt szállító teherautót és 500 ezer liter, gépkocsik üzemeltetéséhez használatos üzemanyagot engedtek át a 45 kilométer hosszú, 6-10 kilométer széles területre, ahol másfél millió palesztin él. (MTI)
  • Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök szerint "nemzeti katasztrófával" érnek fel az Izrael gázai övezeti hadműveletéből adódó palesztin veszteségek. "Népünk humanitárius katasztrófával kényszerül szembenézni a Gázai övezetben... Ez egy új nakba, olyasmi, ami nem történt 1949 óta" - mondta csütörtökön újságíróknak Rámalláhban. A palesztinok nakbának, nemzeti katasztrófának tekintik azt, hogy arabok százezrei kényszerültek elmenekülni lakhelyükről az Izrael 1948 májusi létrejötte utáni harcokban, amelyeket a korábbi brit mandátumterületért, Palesztináért vívtak az izraeliek és az arabok. Hétszázezer palesztin vált menekültté az 1948-49-es első arab-izraeli háború után.

    Izraelben nem örülnek a nakba emlegetésének. Izraeli vezetők szerint az ilyen nyilatkozatok kétségeket ébresztenek, hogy a palesztinok valóban elkötelezettek-e egy olyan állam megteremtésére, amely békében élne együtt Izraellel. (MTI)

  • Olasz politikusok felháborodottan reagáltak arra, hogy egy kis szakszervezet a zsidó tulajdonban álló római üzletek bojkottjára szólított fel a Gázai övezet elleni izraeli hadműveletek elleni tiltakozás jegyében. A kereskedelmi munkavállalók ezreit tömörítő Flaica-cub csütörtökön közleményben tudatta, hogy kezdeményezi a "római zsidó közösséghez kötődő" üzletek bojkottját. A szakszervezet azt javasolja a vásárlóknak, hogy tiltakozásukat a ruházati üzletekre összpontosítsák. Ezek közül nagyon sok hagyományosan az olasz főváros kis zsidó közösségének tulajdonában áll.

    Gianni Alemanno, Róma polgármestere határozottan elítélte a kezdeményezést, mondván, hogy az a fasiszta múltat idézi. A jobboldali polgármester el is ment ingeket és nyakkendőket vásárolni egy zsidó tulajdonban álló ruházati üzletbe, hogy így nyomatékosítsa álláspontját és fejezze ki a római zsidó közösség iránti támogatását. A meghatározó súlyú szakszervezetek és baloldali politikusok ugyancsak bírálták a bojkottfelhívást. Massimo D,Alema volt miniszterelnök abszurdnak és veszélyesnek nevezte a kezdeményezést. A zsidó közösség jelezte, hogy jogi lépéseket tesznek a rasszizmus elleni olasz törvény alapján. (MTI)