Harcok a Gázai övezetben

2009.01.09. 07:12

Fontosabb részletek
  • Izrael december 27-e óta támadja a Hamász nevű szervezet által irányított Gázai övezetet, mert rendszeresen rakétával lőttek a térségből izraeli célpontokat.
  • Egy hét rendszeres bombázás után több irányból szárazföldi erők hatoltak be az övezetbe.
  • Gázavárost az izraeli hadsereg először körbezárta, majd behatolt, több más településen is heves harcok folynak.
  • Izrael célja, hogy megdöntse a Hamász uralmát a régióban és felszámolja katonai bázisait.
  • A Hamász kemény ellenállást és öngyilkos merénylők százainak bevetését ígérte.
  • Egyiptom tűzszüneti javaslatot fogalmazott meg, külön tárgyalnak róla a Hamász és Izrael delegációival.
  • A Gázai övezetben egyre mélyül a humanitárius válság.
  • A konfliktus kronológiája
  • Szájbarágó a Gázai övezet elleni támadásról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Palesztin orvosi források és szemtanúk közlése szerint hét palesztin vesztette életét csütörtök éjjel a Gázai övezet északi részén izraeli légicsapások következtében. Az izraeli légierő Dzsabalíja és Bét-Lahíja térségét támadta a péntekre virradó éjjel. Több mint 30 célpontot bombáztak a Gázai övezetben, köztük a Hamász palesztin radikális mozgalom fegyvereseinek házát. Dzsabalíja térségében a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (FDLP) nevű baloldali szervezet helyi vezetője, felesége és négy gyermeke, valamint sógornője halt meg, miután házuk összedőlt a légi csapás következtében. Deir al-Balah település és az övezet központi részén lévő Nuszeirat menekülttábor között három palesztin vesztette életét az izraeli tüzérségi tűzben.

    Egy gázai egészségügyi illetékes szerint meghalt egy ukrán nő és kétéves fia egy izraeli harckocsi-lövedéktől.Az asszony egy Ukrajnában tanult palesztin orvoshoz ment feleségül és együtt tértek vissza a Gázai övezetbe. A nő és gyermeke holttestét pénteken reggel azonosították. Ők az első külföldi áldozatai a gázai harcoknak. (MTI)

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta csütörtökön a gázai övezeti válságról szóló határozatot, amelyben azonnali tűzszünetre és az izraeli csapatok teljes kivonására szólít fel. Az 1860-as számú határozatot 14 igen szavazattal hagyta jóvá a testület, az Egyesült Államok tartózkodása mellett.

    Három napig tartó intenzív diplomáciai egyeztetés eredményeként született meg a határozat, amelyben a Biztonsági Tanács "hangsúlyozza sürgősségét" a tűzszünetnek, és így "azonnali, tartós és teljes körűen betartott tűzszünetre" szólít fel, ami elvezet az izraeli csapatoknak a Gázai övezetből való teljes kivonásához. A BT elítélte "a civilek elleni bármiféle erőszakot és ellenséges tevékenységet, valamint mindennemű terrorista cselekedetet", de egyetlen szóval sem említette a Hamász palesztin radikális mozgalom izraeli területeket célzó rakétatámadásait, mi több, a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász neve egyáltalán nem szerepel a határozat szövegében.

    A tanács szorgalmazta, hogy akadálytalanul juthassanak el minden nélkülözőhöz a segélyszállítmányok a Gázai övezet egész területén, és üdvözölte a humanitárius folyosók nyitását célzó kezdeményezéseket. Felszólította az ENSZ-tagállamokat, hogy segítsék elő azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják a tűszünet tartósságát. Ilyen lépések között említette, hogy akadályozzák meg a palesztinoknak szánt fegyverek becsempészését a Gázai övezetbe, valamint nyissák meg ismét az övezetbe vezető határátlépőket. Ennek jegyében a Biztonsági Tanács üdvözölte az egyiptomi kezdeményezést, valamint a válság rendezését célzó többi regionális és nemzetközi erőfeszítést.

  • Riadókészültségbe helyezték pénteken az izraeli rendőrség egységeit Kelet-Jeruzsálemben, miután a Hamász palesztin iszlamista fegyveres szervezet újabb "harag napját" hirdetett meg a gázai offenzíva ellen.

    Mint a rendőrség szóvivője elmondta, több ezer rendőrt vezényeltek Jeruzsálem keleti részébe a rend fenntartására. Elrendelték továbbá, hogy csak az izraeli személyi okmányokkal rendelkező, 50 évnél idősebb palesztin férfiakat engedik részt venni a hagyományos pénteki muzulmán imán a Mecsetek Terén, ahol az iszlám harmadik legnagyobb szent helye, az al-Aksza mecset áll. Ugyanakkor a nők minden megkötés nélkül megközelíthetik a szentélyt.

    Az izraeli hadsereg már korábban bejelentette, hogy helyi idő szerint pénteken 0 órától (közép-európai idő szerint csütörtökön 23 órától) teljesen lezárták Ciszjordániát. A Hamász felszólította a palesztinokat, hogy az imádság után rendezzenek tüntetéseket a mecsetek előtt az izraeli hadsereg gázai offenzívája ellen. (MTI)

  • Ehud Barak izraeli védelmi miniszter az aktuális helyzet mérlegelése után úgy döntött, hogy Izrael csütörtök éjszakától teljesen lezárja Ciszjordániát, írja a Ynet. A szombat éjfélig tartó lezárást kizárólag humanitárius esetekben oldják fel.
  • Hiába szólított a harcok azonnali beszüntetésére az ENSZ Biztonsági Tanácsának nagy nehézségek árán meghozott pénteki határozata, reggel folytatódtak az izraeli csapások a Gázai övezet ellen, és a palesztinok is folytatták rakétatámadásaikat. Az izraeli légierő a tengerparti sávot bombázta. A hadsereg közleménye szerint az éjjel összesen 50 gázai övezeti célpont ellen intéztek támadást.

  • Rendkívüli ülést kezdett pénteken reggel az izraeli kormány biztonsági kabinetje, hogy válaszoljon az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali gázai tűzszünetre felszólító határozatára. Cipi Livni külügyminiszter még a tanácskozás előtt megerősítette: Izrael kizárólag saját érdekeit és polgárainak védelmét szem előtt tartva cselekszik. Eli Jisad miniszterelnök-helyettes, az ultraortodox Sasz párt vezetője viszont, személyes véleményét hangoztatva, újságírók előtt elítélte a határozatot, amely szerinte "terrorista szervezetek lobbijává változtatja a világot". (MTI)

  • Elutasítja a Hamász az ENSZ BT azonnali fegyvernyugvásra szólító pénteki határozatát. Raafat Morra, a szervezet bejrúti szóvivője szerint a határozat nem vesz tudomást a palesztin nép törekvéseiről, legfőbb célkitűzéseiről, ezért a Hamász érdekeit sem szolgálja. (A Hamász legfőbb célkitűzése Izrael megsemmisítése.)

    Hasonlóan nyilatkozott a szervezet egyik gázai vezetője, aki bár nem beszélt kimondottan a határozatot elutasításáról, úgy nyilatkozott, hogy az "nem érinti a szervezetet". A határozatban valóban nem említik egyetlen szóval sem a Hamászt, vagy a szervezet Izrael elleni rakétatámadásait. (MTI)

  • Az ENSZ pénteki közlése szerint 30 palesztin halt meg a hét elején egy gázai házban, amelyet az izraeli hadsereg bombázott egy nappal azután, hogy az épületbe katonái civileket menekítettek. A humanitárius ügyeket koordináló hivatal (OCHA) jelentése szerint vasárnap izraeli katonák 110 palesztint tereltek be a gázai Zejtún negyed egyik házába, és figyelmeztették őket, hogy ne hagyják el az épületet. "24 órával később az izraeli erők többször is bombázták a házat, harminc ember halálát okozva" - írja a jelentés szemtanúkra hivatkozva.

    Az ENSZ-hivatal szerint a legsúlyosabb incidensről van szó a gázai övezeti izraeli offenzíva kezdete óta. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője azt mondta, nem rendelkezik információval az ügyről, de a hadsereg vizsgálja az esetet. A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) csütörtökön már bírálta az izraeli hadsereget, amiért nem engedte, hogy a szervezet dolgozói sebesülteket lássanak el a támadás térségében. (MTI)

  • Jelentős lépésnek nevezte a Gázai övezetben létrehozandó azonnali tűzszünetre felszólító ENSZ BT-határozatot Mahmúd Abbász palesztin elnök, de úgy vélekedett, hogy annak végrehajtása számít. Nabíl Abu Rudeina elnöki szóvivő, aki Abbásszal együtt Madridban tartózkodik, hangsúlyozta, a határozatot az agresszió leállításával, az izraeli haderők visszavonásával és a gázai övezeti lakosság szenvedéseinek megszüntetésével kell érvényessé tenni. "A nemzetek közösségének hitele forog kockán. A szavakat tetteknek kell követniük" - tette hozzá. (MTI)
  • Az izraeli kormány közölte pénteken, hogy a hadsereg folytatja gázai övezeti hadműveletét az ENSZ-BT azonnali tűzszünetre felszólító határozata ellenére. "A hadsereg folytatja cselekményeit az Izrael állampolgárok védelmében, és végrehajtja a küldetést, ahogy azt parancsba kapta" - közölte Ehud Olmert miniszterelnök hivatala.

    A kormánynyilatkozat szerint "a reggeli palesztin rakétatámadások jól mutatják, hogy a BT tűzszüneti felhívása megvalósíthatatlan, és ahhoz a gyilkos palesztin szervezetek sem fognak csatlakozni". Pénteken újabb 14 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael területére.

    A kormány nyilatkozata az első hivatalos izraeli reagálás volt a BT csütörtök esti határozatára. A Hamász is elutasította a határozatot, arra hivatkozva, hogy az nem szolgálja a palesztin nép érdekeit. (MTI)

  • Palesztin összesítések szerint nagyon sok gyerek hal meg a gázai háborúban, a halálos áldozatok csaknem harmada közülük kerül ki. A gázai egészségügyi minisztérium szerint csütörtökig a gázai harcoknak 758 halálos palesztin áldozatuk volt, köztük 257 gyermek. A közel 3100 sebesült között 1080 gyerek van. ENSZ-illetékesek szerint az áldozatok közel fele polgári lakos. (MTI)
  • Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy palesztinok újabb 14 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael területére, az egyik becsapódó rakéta egy embert könnyebben megsebesített. A hadsereg szerint a Grad típusú rakétákat részben a Gázai övezettől 40 kilométerre fekvő Beér-Sevára, részben Asdod térségére lőtték ki. (MTI)
  • Moammer el-Kadhafi líbiai vezető pénteken arra sürgette az arab vezetőket, hogy engedjék állampolgáraikat önkéntesként csatlakozni a Gázai övezetben harcoló palesztinokhoz. "Felszólítom az arabokat, nyissák meg a kaput az önkéntesek előtt, hogy a palesztinok oldalán harcolhassanak" - áll Kadhafinak a Jana hivatalos hírügynökség által közölt, mindössze egymondatos nyilatkozatában. Felhívásában nem nevezi néven Egyiptomot, a Gázai övezettel egyedül határos országot, amely beengedhetné az esetleges arab önkénteseket a területre.

    Egy nappal az izraeli offenzíva megindítása után Kadhafi azzal vádolta az arab vezetőket, hogy gyáván válaszoltak az izraeli katonai műveletekre, semmitmondó humanitárius segélyek felajánlásán és egy rendkívüli arab csúcstalálkozó összehívásának kezdeményezésén kívül érdemben képtelenek segíteni a gázai övezeti palesztinoknak. (MTI)

  • Izrael-barát és a palesztinokkal rokonszenvező tüntetők csaptak össze Oslóban, az összetűzésekben hat ember - közöttük öt rendőr - megsebesült, 31 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok, közölte pénteken az oslói rendőrség. Az incidens csütörtök este történt.

    Csaknem ötszáz ember vett részt a norvég parlament épülete előtt tartott Izrael melletti rokonszenvtüntetésen, amikor rájuk támadt ezer palesztinbarát tiltakozó. Az ellentüntetők Molotov-koktélokkal, kövekkel és tojásokkal dobálták a zsidó állam támogatóit, izraeli zászlókat égettek. Petárdákat lőttek ki rájuk és a közbeavatkozó rendőrökre is, akik könnygázzal próbálták megfékezni a dühöngő tömeget. A helyi média szerint a nyolcvanas évek óta nem volt ilyen súlyos incidens a norvég fővárosban. (MTI)

  • Izraelbe és Jordánia utazik a hét végén Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár, jelentette be pénteken közleményben az euroatlanti védelmi szövetség. A holland politikust Jordániában fogadja II. Abdalláh király és Náder Dahabi miniszterelnök, míg Izraelben Ehud Olmert izraeli kormányfővel és Cipi Livni külügyminiszterrel is találkozik.

    A NATO szóvivője jelezte, hogy nem az újabb gázai válság miatti útról van szó. A látogatásokat már korábban betervezték a szövetség és a Földközi-tenger menti országok között intézményesített politikai párbeszéd részeként. A megbeszéléseken ugyanakkor minden bizonnyal fontos helyet foglal majd el a jelenlegi helyzet megvitatása.

    De Hoop Scheffer már megszólalt a mostani válság ügyében. A múlt hét végén egy holland rádiónak azt fejtette ki, a NATO csak akkor lenne hajlandó fontolóra venni stabilizáló erő küldését a Közel-Keletre, ha az izraeliek és a palesztinok békemegállapodást kötnének, és azt az ENSZ Biztonsági Tanácsa megerősítené. (MTI)

  • A Gázai övezetet uraló radikális Hamász, és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah több ezer híve - egymástól függetlenül - vonult az utcákra a pénteki ima után, Izrael gázai övezeti hadjárata ellen tiltakoztak. A két rivális csoport hívei a megmozduláson összecsaptak egymással, a rendőrségnek gumibotokkal és könnygázgránátokkal közbe kellett lépnie. Szemtanúk és orvosi források szerint 13 tüntetőt kórházba kellett szállítani.

    A Hamász újabb harag napját hirdetett péntekre, és tüntetésekre szólított fel a gázai offenzíva ellen.

    Ciszjordánia déli részén, Hebronban 3 ezer palesztin tüntetett a város izraeli fennhatóság alatt álló negyedében a Hamász felhívására. A demonstrálók köveket hajigáltak az izraeli katonák felé, akik gumilövedékeket és könnygázt vetettek be.

    Nábluszban is több ezren tiltakoztak a Gázai övezet elleni hadjárat miatt. "Halál Izraelre" - skandálták a tüntetők, akik egy izraeli zászlót is elégettek. (MTI)

  • Pénteken hazatért Egyiptomból a Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi csoportja, amely az elmúlt héten palesztin sebesültek ellátásában vett részt, közölte a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatósága. Együtt utaztak azzal a kilencfős palesztin-magyar családdal, akiknek Egyiptom felé sikerült kijutniuk a háborús Gázai övezetből.

    Pavelcze László, a csoport vezetője elmondta, hogy az elmúlt kilenc napban 15 műtétben és 80 palesztin sebesült ellátásában segédkezett a négy fős magyar egészségügyi csapat egy kairói kórházban. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Obama tárgyalna a Hamásszal

    Barack Obama stábja közeléből származó információk szerint a megválasztott elnök tárgyalna a Hamásszal, a kommunikációt alsóbb szinteken, esetleg teljes titoktartás mellett kezdeményeznék. Elképzelhető egy már bevált megoldás is, a hetvenes években a Palesztin Felszabadítási Szervezettel a titkosszolgálat vette fel a kapcsolatot, amiről Izrael is csak sokkal később értesült. Bővebben>>>
  • Több tízezren tiltakoztak pénteken arab országokban Izrael gázai övezeti offenzívája ellen. Az iraki főváros síita negyedében, Szadrvárosban amerikai és izraeli zászlót égettek el, hasonló akciókra került sor a szunnita Fallúdzsában és Adamíjában, továbbá a síita Nedzsefben. "Halál az izraeliekre, és az amerikaiakra, akik társaik a gázai támadásban" - kiáltozta a tömeg Szadrvárosban, miután felolvasták Muktada asz-Szadr síita hitszónok üzenetét, amely a Gázával való szolidaritásra szólított fel.

    El-Arís egyiptomi városban a rendőrséggel való összecsapásokban legkevesebb tízen megsérültek. A jordániai Ammánban több mint kétezren fejezték ki szolidaritásukat a palesztinokkal és követelték az izraeli követség bezárását.

    Szíriában is közel kétezren vonultak fel a Damaszkusz melletti Jarmúk menekülttáborban, és Izrael ellenes jelszavakat kiáltoztak. Egy rakétát ábrázoló plakáton "ez a mi példaképünk" volt olvasható. Damaszkusz óvárosában pedig egy mecsetbe a hívők izraeli és amerikai zászlóra taposva jutottak be. (MTI)

  • Az EU cseh elnöksége pénteken felszólította Izraelt és a Hamászt, hogy kerüljék el az erőszak további terjedését. Brüsszelben kiadott közleményében az EU-elnökség mélységes aggodalmát fejezte ki, hogy Izrael további katonai akciókat hajt végre a Gázai övezetben, és folytatódnak az Izrael elleni, válogatás nélküli rakétatámadások. Az unió szerint a feleknek maradéktalanul végre kell hajtaniuk az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát.

    Az EU - derül ki a brüsszeli közleményből - kész lenne átcsoportosítani a Gázai övezetből Egyiptom területére a rafahi átkelőhöz telepített volt misszióját, de egyúttal azt várná el, hogy Izrael nyissa meg az összes gázai átkelőpontot, lehetővé téve a személyek, humanitárius és kereskedelmi cikkek szokványos, normális áramlását. (MTI)

  • Az ENSZ amilyen gyorsan csak lehet, felújítja a Gázai övezet lakosságának segélyezését, miután a legfelsőbb izraeli körökből biztosítékot kapott arra, hogy jobban ügyelnek a munkatársaira, jelentette be pénteken a világszervezet egyik szóvivője New Yorkban.

    A szóvivő elmondta, hogy az izraeli hadsereg mély sajnálatát fejezte ki, amiért az előző nap megölték a palesztinok segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet (UNRWA) munkatársát. Az incidens a segélyezés felfüggesztéséhez vezetettannak ellenére, hogy az övezet lakosságának túlnyomó része segítségre szorul. A gázai segélyműveleteket irányító igazgató ezután ki is jelentette, hogy elvesztették a bizalmukat az izraeli katonaságban. Amint gyakorlati szempontból lehet, azaz órákon belül ismét elkezdik a munkát, jelentette ki John Ging igazgató.

    Rómában az élelmezési világprogram (WFP) igazgatója közölte, hogy már a Gázai övezet lakosságának 80 százaléka sürgős élelmiszer-segélyre szorul. (MTI)

  • Athén belvárosában pénteken több száz fiatal csapott össze a rendőrséggel, felszítva azokat a félelmeket, hogy az országban újrakezdődhetnek a decemberi, heteken át tartó erőszakos utcai akciók. Délután több ezren vonultak a parlament elé, egyrészt, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az oktatási reformmal szemben, másrészt, hogy tiltakozzanak Izrael gázai offenzívája ellen. Közülük vált ki néhány száz anarchista fiatal (fekete zászlókat lengettek, sokan közülük gázmaszkot viseltek), akik kövekkel és üvegekkel támadtak a könnygázzal válaszoló rendőrökre. Több tucat anarchistát vettek őrizetbe. (MTI)
  • Egy palesztin férfi életét vesztette a Gáza várossal határos Satí menekülttáborra mért izraeli légicsapás következtében péntek este - közölték palesztin egészségügyi források. Szemtanúk elmondása szerint az izraeli légierő házakat bombázott a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíjában, valamint Gáza egyik külvárosában, Zejtunban.

    Az izraeli gépek szombat hajnalban csapást mértek a Hamász radikális mozgalom egyik használaton kívüli épületére az övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz városban, valamint egy piacra Bét-Lahíja településen. Lángok és füstoszlop emelkedett a magasba, de áldozatokról egyelőre egyik helyről sem érkezett jelentés.

  • A palesztin külügyminiszter szerint Izrael és a Hamász egyaránt "tiszteletlenül" válaszolt a Biztonsági Tanács azonnali tűzszünetre felszólító határozatára. Rijád al-Malki sürgette a BT-t, hogy erősítse meg a harcok leállítását célzó felhívását.

    A Mahmúd Abbász palesztin elnök kormányának külügyminiszteri tisztségét betöltő al-Malki kijelentette, hogy nem várhatnak addig, amíg Izrael eléri célját és befejezi katonai műveleteit. Ha a Biztonsági Tanács nem reagál a következő negyvennyolc órában, akkor az arab országok külügyminiszterei fognak lépéseket tenni. A miniszter azt nem fejtette ki, hogy mit ért az arab reagálás alatt.

  • Az Egyesült Államok kongresszusának alsóháza az Izrael gázai övezeti katonai műveleteit támogató határozatot fogadott el pénteken. Felszólította a Hamász palesztin radikális mozgalmat az Izrael elleni rakétatámadások leállítására, az erőszakról való lemondásra és terrorista struktúráinak lebontására, valamint arra, hogy ismerje el Izrael Állam jogát a létezésre.

    Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke kijelentette, hogy a határozat az amerikai álláspontot tükrözi, miszerint Izraelnek, mint bármely más államnak joga van az önvédelemhez, ha támadás éri. A képviselőház ugyanakkor szorgalmazta a polgári lakosság megvédését, és részvétét fejezte ki az ártatlan palesztin és izraeli áldozatoknak és családjaiknak. A határozatban sürgették a Gázai övezetben kialakult súlyos humanitárius helyzet gyors kezelését is. Csütörtökön a felsőház, a szenátus kétpárti kezdeményezésre hasonló állásfoglalást hagyott jóvá. A szenátus egyhangú szavazásával szemben a képviselőházban 390 igen ellenében öten a határozat ellen voksoltak. A demokrata párti Dennis Kucinich és a republikánus Ron Paul nyugtalanságuknak adtak hangot a gázai válság és az áldozatok növekvő száma miatt.

  • Egy, az al-Kaidához kötődő iraki iszlamista szervezet vezetője szombaton arra szólította fel a palesztinokat, hogy világszerte intézzenek támadásokat zsidó és amerikai célpontok ellen, így bosszulva meg Izrael gázai offenzíváját. Abu Omar al-Bagdadi, az "Iraki Iszlám Állam" vezetője internetes hangüzenetében hangsúlyozta: az irakiaknak nem szabad sorsára hagyniuk a Gázai övezetben élőket. Egyúttal sürgette, hogy fokozzák akcióikat az Irakot megszálló amerikaiak ellen.

    Bagdadi felhívása az al-Kaida második számú vezetőjének, Ajman al-Zavahrinak a muzulmánoknak szánt keddi üzenetét visszhangozta. Az al-Kaida az elmúlt időszakban egyre jobban elszigetelődött Irakban, de David Petraeus tábornok, az iraki amerikai erők távozó parancsnoka szerint még mindig veszélyt jelent az országban.

  • Hamász-küldöttség érkezett szombaton Egyiptomba, hogy tisztázza a Hoszni Mubarak elnök által javasolt gázai tűzszüneti terv részleteit - közölte egy egyiptomi biztonsági illetékes. A négytagú küldöttség, amely a rafahi határátkelőn lépett be Egyiptomba, a helyszínen csatlakozik a palesztin iszlamista mozgalom politikai irodájának damaszkuszi száműzetésben élő képviselőihez. A nap folyamán Omar Szulejmánnal, az egyiptomi titkosszolgálat vezetőjével folytatnak megbeszéléseket.
  • A Palesztin Hatóság elnöke szerint Izraelnek el kell fogadnia a Gázai övezetre vonatkozó, egyiptomi ihletésű tűzszüneti tervet, ellenkező esetben a zsidó államot terheli a felelősség a háborúért. Mahmúd Abbász szombati kairói sajtókonferenciáján egyúttal azt követelte, hogy vezényeljenek nemzetközi békefenntartó erőt a Gázai övezetbe. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász képes lesz "habozás nélkül" a tűzszüneti megállapodásra.
  • Izrael bécsi nagykövete szerint az ENSZ-nek a Gázai övezetben tevékenykedő szerveibe beszivárogtak a Hamász emberei. Dan Ashbel a profil című osztrák hírmagazin friss számának nyilatkozva azt állította, hogy a világszervezet segélyszervében (UNRWA) a radikális iszlamista palesztin szervezet emberei dolgoznak. Ők "olyanok között osztják el a segélyszállítmányokat, akik hűségesek a Hamászhoz. Utóbbi ezt a segélyszervezetet is kisajátította, és fegyverként használja a saját népe ellen" - fogalmazott az izraeli nagykövet.

    A diplomata felidézte a keddi légitámadást, amelynek során az izraeli légierő gépei rakétával eltaláltak egy ENSZ-iskolát a Gázai övezetben. A támadásban 43 ember halt meg. Ashbel feltételezése szerint a rakéta azért irányult az iskola ellen, mert "alatta a Hamász fegyverraktárt rendezett be".

  • A Gázai övezetre szombaton ledobott röplapok arra figyelmeztetik a palesztin lakosságot, hogy Izrael fokozni akarja a két hete indított offenzíva erejét. A hadsereg közlése szerint az "általános figyelmeztetésnek" szánt röpcédulák "a terror elleni háború új szakaszát" harangozzák be.

    Az új szakaszban "keményedni" fog az a hadművelet, amelynek során eddig mintegy 800 palesztin vesztette életét. Az izraeli haderő szerint a szárazföldi és légi offenzíva csak a kormányzó Hamász radikális szervezet ellen irányul. Palesztin források szerint azonban az eddigi áldozatoknak a fele polgári személy volt.