Pakisztán riadókészültségben

2001.10.08. 11:58
Pervez Musarraf tábornok, pakisztáni államfő garanciákat kapott arra, hogy az Afganisztánt sújtó nyugati katonai ellencsapások rövidek és célzottak lesznek. Az államfő arra figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy ne engedjék a tálibok ellen harcoló Északi Szövetségnek, hogy a légicsapásokat kihasználva növelje erejét. Eközben Pakisztán több nagyvárosában is súlyos zavargások törtek ki, a rendvédelmi szerveket országszerte riadókészültségbe helyezték.
Pervez Musarraf tábornok, pakisztáni államfő garanciákat kapott arra, hogy az Afganisztánt sújtó nyugati katonai ellencsapások rövidek és célzottak lesznek. Az államfő arra figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy ne engedjék a tálibok ellen harcoló Északi Szövetségnek, hogy a légicsapásokat kihasználva növelje erejét. Eközben Pakisztán több nagyvárosában is súlyos zavargások törtek ki, a rendvédelmi szerveket országszerte riadókészültségbe helyezték.

Pakisztánból nem indult támadás

Hétfői sajtóértekezletén Musarraf elnök megerősítette: a nyugati erők igénybe vették a pakisztáni légteret, de pakisztáni földről és területről nem indulhat támadás. Pakisztán jelenleg információkat és logisztikai támogatást nyújt a nyugati koalíciónak. A Dzsang című pakisztáni napilap hétfői számában arról számolt be, hogy a kormány egy déli partvidéken fekvő repülőteret bocsátott az Egyesült Államok rendelkezésére a légicsapásokhoz. Vasárnap egész nap helikopterek és csapatszállító repülőgépek landoltak Paszni város repülőterén.

Nem fogadnak menekülteket

A pakisztáni államfő közölte, hogy országa nem tud elviselni egy újabb súlyos afgán menekültáradatot, ennél fogva nem tudja határait megnyitni. Becslése szerint több mint egymillió afgán kísérelheti meg az átkelést a határon, de csak a betegek és rokkantak kapnak majd apránként belépési engedélyt. "Szigorúan csak a minimumot tudjuk fogadni" -tette hozzá Musarraf. Egyúttal az afgán népet szolgáló "jelentékeny rehabilitációs" programot szorgalmazott a katonai akciók után, a gazdaság, az infrastruktúra és az épületek újjáépítésére összpontosítva.

Musaraff az Északi Szövetség megerősödése ellen foglalt állást

Musarraf felhívta George W. Bush amerikai elnök figyelmét arra: a tálibok ellenzékeként tevékenykedő Északi Szövetségnek nem szabad megengedni, hogy a légicsapásokat ereje növelésére használja fel. A katonai támadások után véleménye szerint Afganisztán egységét és stabilitását kell előtérbe állítani. A jövendő kormánynak széles alapokon kell nyugodnia, az országot "nem szabad felborítani" - fejtegette. Iszlámábád mindenképpen biztosítani szeretné, hogy a lakosság többségét adó pastuk képviselői bekerüljenek az új afganisztáni kormányba. Ennek az elképzelésnek az elnök is hangot adott, amikor úgy foglalt állást: Afganisztán anarchiába süllyedhet, ha a tálibellenes ellenzék kerül túlsúlyba a következő kormányban.

Súlyos zavargások Pakisztán több városában

Eközben dühöngő tüntetők vonultak az utcára Pakisztán több nagyvárosában, az indiai Kasmírban pedig egyetemisták tartottak tiltakozó megmozdulást az afganisztáni tálib katonai célpontok elleni amerikai-brit támadás után. A Pakisztán nyugati részén fekvő Kvettában több mint tízezer ember tüntetett, épületeket, gépkocsikat és autógumikat lobbantva lángra, a "halál Amerikára" jelszót harsogva. A zömében fiatal tiltakozók kőzáport zúdítottak a rendőrökre, akik könnygázzal próbálták feloszlatni a tömeget. A CNN értesülései szerint a rendőrök két tüntetőt lelőttek.

Könnygázzal oszlatták fel a tömeget

Az AFP jelentése szerint az erőszakba torkolló megmozdulások azután kezdődtek, hogy Kvetta több mecsetében a vallási vezetők kijelentették: a tálib rezsim elleni nyugati légicsapások után a szent háború (dzsihád) kötelező a pakisztáni muzulmánok számára. A tiltakozó meneteket alapvetően egyetemisták, illetve tálibbarát radikális iszlám csoportok követői alkották.

Karacsiban, a gyakorta háborgó, általában is rossz közbiztonságáról hírhedt kikötővárosban gépfegyverekkel felszerelt páncélozott személyszállítók parkolnak az amerikai konzulátussal szemben, és megerősített járőregységek cirkálnak az amerikai érdekeltségek körül. A főutakat lezárták, a kulcsfontosságú létesítményeket rendőrök és lovas vadászok százai védik a városban. Az afgán határ közelében fekvő Pesavarban a rendőrök könnyfakasztó gránátokat vetettek be a tüntetések feloszlatására. A tiltakozó megmozdulásokat egyetemisták és afgán menekültek tartották.

Riadókészültségben a pakisztáni biztonsági erők

A biztonsági erőket Pakisztán-szerte magas riadókészültségbe helyezték, a legfontosabb létesítményeket erős őrizet alatt tartják, rendőri és félkatonai egységeket vezényeltek a diplomáciai épületekhez, valamint a leginkább robbanásveszélyes közterületekre. A repülőterek, a kikötők, a vasútállomások, a villamos erőművek és a kormányhivatalok védelmét tovább szigorították.