Már nem tekinti szövetségesének Franciaországot az USA?

2003.02.05. 13:12
Jelentős károkat okozott a NATO-nak Franciaország és Németország Amerikával szembeni kiállása az iraki konfliktus ügyében - véli a Pentagon civil tanácsadói testületének vezetője. Mi több, Richard Perle már nem is tekinti az Egyesült Államok szövetségesének Franciaországot. Németország kevésbé veszélyes, a "hitelét vesztett" Schröder a tartományi választásokon elszenvedett kudarc óta "nem okozhat további károkat".
Franciaország többé nem számít az Egyesült Államok szövetségesének - jelentette ki Richard Perle, a Pentagon civil tanácsadói testületének vezetője. A Reagen-kormány egykori védelmi miniszterhelyettese szerint a NATO-nak meg kellene fékeznie a franciákat, amennyiben ezt nem teszi meg "nem beszélhetünk szövetségként a NATO-ról" - jelentette a UPI.

Aberráció

Perle Franciaország mellett Németországot is kemény szavakkal illette egy New York-i PR cég szemináriumán, iraki ellenzékiek és amerikai nemzetbiztonsági tisztviselők előtt. Míg azonban a német pacifizmust a "hitelét vesztett kancellár aberrációjának" minősítette, a francia álláspontot különösen veszélyesnek nevezte.

"Franciaország már nem az a szövetséges, ami régen volt" - mondta Perle. Véleménye szerint Chirac elnök "a lelke mélyén elfogadhatóbbnak tartja Husszeint bármelyik lehetséges utódánál" - írja a UPI. Franciaország elutasítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának újbóli határozat nélkül indított támadás gondolatát, ugyanakkor vétóval fenyeget egy háborúpárti ENSZ-határozat kapcsán - bár az ENSZ novemberi, 1441. számú, "súlyos következményeket" kilátásba helyező határozatát megszavazta.

Schröder nem okozhat károkat

"Régóta tudom, hogy egyes francia politikai erők az amerikaiak világpolitikai szerepének csökkentését akarják elérni. A francia álláspont ezért veszélyesebb, mint a saját népe által is elutasított Schröder ellenkezése" - mondta Perle. Véleménye szerint a német kormányfő csak választási fogásként "játszotta a pacifistát", ám a hétvégi tartományi választásokon elszenvedett súlyos vereség után "már nem okozhat jelentős károkat".

Megkerülnék az ENSZ-t

A tanácsadó szerint ugyanis a németek és a franciák szembeszegülése már így is "jelentős károkat okozott a NATO-nak". Az eseményekből a volt védelmi miniszterhelyettes arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államoknak a jövőben az ENSZ-t megkerülve kellene cselekednie.

Hivatalos frusztráció

"Irakot az ENSZ vagy bármely más szervezet beleegyezése nélkül is felszabadítja az Egyesült Államok és önkéntesen csatlakozó szövetségesei. Jogosan merül fel, hogy a jövőben ki akarjuk-e kérni olyan államok véleményét az amerikai nemzetbiztonságot érintő kérdésekkel kapcsolatban, akiknek ez nem áll érdekében" - mondta Perle. Bár a tanácsadó nem tagja George W. Bush kormányának, betöltött pozíciója azonban hivatalos látszatot ad kemény bírálatának, mely egyben a hivatalos kormányzat Németországgal és Franciaországgal szembeni frusztrációját is jól jellemzi - írja a UPI.