Szervezet bűnözők kezébe kerülhet Pápua Új-Guinea

2004.12.14. 18:18
Az összeomlás szélére sodródott Pápua Új-Guinea, véli az ausztrál kormány stratágiai kutatóintézete. Az elemzés szerint az ország a szervezet bűnözők kezébe kerülhet, épp ezért azt javasolták a canberrai kormánynak, hogy vegye át a hatalmat.

Szervezet bűnbandák keríthetik hatalmukba Pápua Új-Guineát, véli az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet (ASPI) tanulmánya. Az ausztrál kormány kutatóközpontja szerint a szigetországot teljes politikai és gazdasági összeomlás fenyegeti, ezért azonnali beavatkozást javasol a kormánynak, írja a BBC.

Hatalomátvétel és protektorátus

Az ASPI szerint a Pápua Új-guineai kormány gyengesége miatt a délkelet-ázsiai bűnszövetkezetek az országba tették át székhelyüket. Az "államhatalom teljes összeomlását" vizionáló kutatóintézet szerint a szegénység és a gazdaság közelgő összeomlása még veszélyesebb helyzetet teremthet.

A kutatóközpont a válság megoldását a nagyobb ausztrál szerepvállalásban látja, írja a BBC. Az ASPI nem csak a Pápua Új-Guineának szánt segélyek összegének növelését, de az államhatalom egyes szektorainak ausztrál ellenőrzés alá vonását javasolta. Az intézet szerint elsősorban a bevándorlásügyi hivatal és a határőrség irányítását kellene átvennie az ausztrál kormánynak.

A canberrai kormány az elmúlt hetekben kétszáztíz rendőr és hatvan bevándorlási hivatalnok Pápua Új-Guineába küldéséről döntött.

Nem aggódnak

Pápua Új-Guinea külügyminisztere, Sir Rabbie Namliu a jogosnak tűnő aggályok ellenére egyszerű pánikkeltésnek minősítette az ASPI tanulmányát. "Aggasztónak tartom, hogy egy eredetileg konstruktív és felkészült viták indítására alapított szervezet szalagcímszerű megállapításokat tesz, mellyel nem járul hozzá a helyzet rendezéséhez", nyilatkozta a BBC-nek. Namliu szerint "egyáltalán nincs bizonyíték" arra, hogy országa az összeomlás küszöbén állna.