Putyin cinikusnak nevezte Amerikát

2008.08.11. 15:08
Vlagyimir Putyin szerint cinikus a nyugati politikusok magatartása, ahogy támogatni próbálják Grúziát, élesen bírálta az Egyesült Államokat, amiért Irakból jelentős grúz kontingenst szállítottak Dél-Oszétiába. Az orosz miniszterelnököt meglepte az a képesség, hogy a feketét fehérnek, az agresszort áldozatnak tüntetik fel.

Vlagyimir Putyin bírálta az Egyesült Államokat, amiért amerikai katonai gépekkel Irakból jelentős grúz kontingenst szállított a dél-oszétiai konfliktus térségébe.

Az orosz miniszterelnök a minisztertanács elnökségének hétfői ülésén cinikusnak nevezte a Grúziát támogatni igyekvő nyugati politikusok magatartását. Sajnálkozását fejezte ki az amerikai lépés miatt, és kijelentette: "Ez nem változtat semmin, de nem hozza közelebb a helyzet rendezését" - mondta.

Hozzátette, hogy nem a cinizmuson csodálkozik, de meglepi a cinizmus mértéke, és a képesség, hogy a feketét fehérnek, az agresszort áldozatnak tüntessék fel, valamint hogy a történtekért a felelősséget a tényleges áldozatokra hárítsák.

"Szaddám Huszein iraki diktátort, aki lerombolt néhány síita falvat, fel kellett akasztani, de a mostani grúz vezetőket, akik egyszerre csak eltöröltek a Föld színéről tíz oszét falut, tankokkal gázoltak el gyerekeket és öregeket és elevenen megégettek békés civileket, védelembe kell venni" - fakadt ki Putyin.

Felidézte az egyik volt amerikai elnök szavait, aki egy dél-amerikai diktátorról szólva állítólag kijelentette, természetesen gazember, de a mi gazemberünk, és segítünk neki, megvédjük. "Azóta a világ alaposan megváltozott, a hidegháborúnak régen vége, de a hidegháború mentalitása keményen befészkelte magát néhány amerikai diplomata fejébe" - mondta.

Ugyanakkor kijelentette, hogy Oroszország továbbra is építeni akarja kapcsolatait minden partnerével, az Egyesült Államokkal is, és mindent elkövet a békefenntartó misszió logikus befejezéséért.

A kormányfő beszámolt a Dél-Oszétiának nyújtott humanitárius segítségről: eszerint Észak-Oszétiába eddig 21 áramfejlesztő állomás, 23 víztisztító berendezés, két tábori kórház, 136 tonna élelmiszer, ivóvíz, 39 tonna gyógyszer és orvosi felszerelés érkezett, és az orosz Déli Szövetségi Körzet kórházaiban 2700 ágyat készítettek elő a konfliktus sebesültjeinek.