Életfogytiglant kapott a cipőbombás merénylő

2003.01.31. 11:07
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy bostoni bíróság Richard C. Reidet, aki a cipőjébe rejtett bombával próbált felrobbantani egy repülőt. A férfi azzal védekezett, hogy ő katonaként cselekedett, de a bíró ezt nem fogadta el.
A 29 éves Richard C. Reidet azzal vádolták, hogy cipőjébe rejtett pokolgéppel megpróbálta felrobbantani az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatát. 2001 december 22-én. Reid ezt beismerte, de azzal védekezett, hogy ő mint "háborúban lévő katona", ezzel is az iszlámot támadók ellen kívánt harcolni. Azonban William Young bíró nem fogadta el ezt az érvelést, és Reid akcióját terrortámadásként értékelték. "Ön nem egy ellenséges katona, ön terrorista. Ön egy háborúban sem katona. Mi nem tárgyalunk terroristákkal, hanem egyenként az igazságszolgáltatás elé állítjuk őket" -mondta a bíró.

Ashcroft üdvözölte az ítéletet

Reidet nyol vádpontban - többek között tömegpusztító fegyverek használatának kísérletében is - bűnösnek mondta ki a bíróság. Reidet ezért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Ezenfelül kétmillió dollár megfizetésére kötelezték. John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter üdvözölte a verdiktet. Szerinte az ítélet azt bizonyítja, hogy a terroristák nem csúszhatnak ki az amerikai igazságszolgáltatás kezéből.

Nehéz gyermekkor

A nyolc évvel ezelőtt muzulmán hitre áttért Reid erősen kritizálta az amerikai külpolitikát még az ítélethirdetés előtt. Szerinte az amerikai kormány pénzzel és fegyverekkel támogatta az egyiptomi, törökországi és szíriai börtönökben raboskodó muzulmánok kínzását. Hozzátette: az amerikaiak kétmillió gyermeket öltek meg Irakban. Reid ügyvédje védence nehéz gyermekkorára hivatkozott a tárgyaláson. Szerinte a hit adott erőt Reidnek, hogy leszokjon a kábítószerekről.

Plasztik a cipőben

Reid még tavaly októberben beismerte, hogy plasztik robbanószert helyezett cipőjébe, hogy felrobbantsa az AA 63-as járatát 2001 decemberében. A férfi egy gyufával próbálta meggyújtani a bomba gyújtózsinórját, de a személyzetnek az utasok segítségével sikerült letepernie a férfit. Reidet az ülésbe kötözték, aztán altató injekciót adtak neki, a járatot pedig Bostonba irányították át. A vizsgálatok megállapították, hogy a cipőben elég robbanóanyag volt ahhoz, hogy lukat robbantson a repülő oldalán, és ezzel megölje mind a 197 fedélzeten tartózkodó embert.

Bin Laden híve

Reid tavaly októberi meghallgatásán is azt vallotta, hogy tagja Oszama bin Laden al-Kaida terrorszervezetének. A férfi feltétlen támogatásról biztosította bin Ladent, valamint az Egyesült Államok ellenségének nyilvánította magát, jelentette az AP.