Uszítással vádolnak egy osztrák képviselőt

2009.01.22. 10:42
Bíróság előtt kell felelnie a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) parlamenti képviselőjének azokért az iszlám hívőket sértő kijelentéseiért, amelyeket az ügyészség vádiratában uszításnak és becsmérlésnek minősített.

Susanne Winter tárgyalása csütörtök reggel kezdődött meg a grazi tartományi bíróságon, miután a Nemzeti Tanács mentelmi bizottsága múlt novemberben úgy döntött, hogy az ügyészség kezdeményezésére feloldja a képviselő mentességét a jogi felelősségre vonás alól. Ha a bíróság bűnösnek találja a vádpontokban, akár kétévi börtönbüntetésre is ítélheti az FPÖ-politikust.

A képviselő tavaly januárban - akkor még a grazi városi tanácsnak volt a tagja -, a bevándorlás- és idegenellenes platformon álló párt nagygyűlésén, amely a helyhatósági választási kampányba illeszkedett, egyebek között azt mondta Mohamedről, hogy a "mai rendszerben megrontással" lehetne vádolni, mert egy hatéves leányt vett feleségül. A prófétát olyan hadvezérnek nevezte, aki "epilepsziás rohamában írhatta a Koránt". Kifejtette azt is, hogy Grazra bevándorlóáradat zúdult, lényegében "lopakodó iszlámosítás" zajlik a stájerországi székvárosban. Szorgalmazta, hogy hozzanak létre "egy állatbordélyt a városi parkban, ahová a muzulmán férfiak járhatnának, ahelyett, hogy fiatal lányokkal fajtalankodnak a parkban". Szerinte az iszlám valójában egy "totalitárius uralmi rendszer", és követelte, hogy a muzulmánok menjenek vissza oda, ahonnan jöttek: a Földközi-tenger túlsó partjára.

A grazi tartományi ügyészség azután kezdeményezte Winter bíróság elé állítását, hogy arra a megállapításra jutott: megnyilvánulásai uszításnak és becsmérlésnek minősülnek.

A képviselő előzetesen közölte, hogy a tárgyaláson ártatlannak fogja minősíteni magát. Szerinte politikai hajsza indult ellene.

Winternek egy You Tube-ra tavaly januárban feltöltött videóban azt üzentek az Osztrák Szabadságpárt politikusának, hogy terrortámadás érheti Ausztriát a hétvégi kijelentései miatt. Az összeállításban bejátszották a pártgyűlésről készült felvételt, amely azzal a fenyegető mondattal kezdődik: "Susanne Winter - ez hiba volt a részedről - Allah nevében meg fogsz lakolni azért, amit mondtál".

Nem sokkal később bejutott ugyan a városi tanácsba, az FPÖ távolról sem szerzett annyi szavazatot, mint amennyit szeretett volna, és továbbra is csak az ötödik a pártok ranglistáján.