Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Iszlámellenessége miatt bukott az FPÖ

2008.01.21. 11:07
A pártok ranglistáján csak az ötödik helyet szerezte meg az Osztrák Szabadságpárt a grazi önkormányzati választáson, a listavezető Susanne Winter ugyanis egy kampányrendezvényen Mohamed prófétát és a muzulmánokat becsmérelte. Graz politikai, gazdasági és szociológiai jellemzőit tekintve szűk keresztmetszetét adja egész Ausztriának.

Visszafelé sült el a populista elveket hirdető, ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) iszlámellenessége a vasárnap megrendezett grazi önkormányzati választáson. A párt listavezetőjének Mohamed prófétát becsmérlő szavai nemhogy előnyhöz nem juttatták, ellenkezőleg, gátolták az FPÖ jobb szereplését.

Bár maga a jelölt, Susanne Winter bejutott a városi tanácsba, az FPÖ távolról sem szerzett annyi szavazatot, mint amennyit szeretett volna, és továbbra is csak az ötödik a pártok ranglistáján.

Winter pártjának kampányrendezvényén egyebek között azt mondta, hogy a mai rendszerben megrontással lehetne vádolni Mohamedet, mert egy hatéves leányt vett feleségül. A prófétát olyan hadvezérnek nevezte, aki epilepsziás rohamában írhatta a Koránt. Azt állította, hogy Grazra bevándorlócunami zúdult, tulajdonképpen lopakodó iszlámosítás zajlik a stájerországi székvárosban. Szerinte az iszlám valójában egy totalitárius uralmi rendszer. Követelte, hogy a muzulmánok menjenek vissza oda, ahonnan jöttek, a Földközi-tenger túloldalára.

A második legnagyobb ausztriai városban lezajlott szavazással foglalkozó hétfői sajtókommentárok és politológusi elemzések egyértelműen az iszlám- és idegenellenes megnyilvánulásnak tudják be, hogy a szabadságpárt korábbi lendülete megtört, és jóval kevesebb szavazatot kapott (csak három százalékkal javított a helyzetén), mint amennyit a közvélemény-kutatások alapján jósoltak neki.

"A populizmus határai" - emelte ki címében a Der Standard című liberális újság, amely szerint az uszító kijelentések visszatetszést keltettek a választókban. Úgy vélte, hogy a grazi választás nem is annyira a pártok közötti erőfelmérésnek bizonyult, mint inkább a szövetségi politika egyfajta próbája volt.

A konzervatív Die Presse aláhúzta, hogy a grazi eredmény világosan jelzi: "létezik egy vonal, amelyen túl a választók megbüntetik az ízléstelenséget". A Kurier című független lap szerint bizonyos fokú elégedettségre adhat okot, hogy Winter megjegyzései miatt az FPÖ nem szerepelt olyan jól, ahogy még néhány hete várták tőle.

A szavazás egyébként az első komolyabb összecsapás volt a pártok között a 2006-os parlamenti választás óta, az eredmény pedig annyiban hangulatfelmérő értékű, hogy Graz politikai, gazdasági és szociológiai jellemzőit tekintve szűk keresztmetszetét adja az egész országnak.

A kormánykoalíciót alkotó pártok közül a néppártiak (ÖVP) ragyogó szerepléssel megszilárdították vezető helyüket a városi tanácsban, a szociáldemokraták (SPÖ) viszont csúnyán visszaestek. Jelentősen előretörtek az országos szinten ellenzékinek számító zöldek.