(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Rossz kezekbe kerülhet a volt szovjet fegyverarzenál

Az elmúlt évtizedben az Egyesült Államok dollármilliókat költött az egykori Szovjetunió pusztító vegyi, biológiai és nukleáris fegyverarzenáljának biztonságossá tételére, néhány fegyverraktár azonban még mindig hiányzik az amerikaiak nyilvántartásából. A szeptember 11-i események és az antraxtámadások után ismét előtérbe került az a probléma, hogy ezek a tömegpusztító-fegyverek rossz kezekbe kerülhetnek.

Székely Róbert (ruleez@freemail.hu)
2001. október 31., szerda 16:15



"Egy évtizeddel a Szovjetunió összeomlása után, Oroszország nukleáris arzenálja még mindig érintetlen, veszélyesen túlméretezett."
Siegfried Heckler, tudós (USA)

A tíz évvel ezelőtti Nunn - Lugar egyezmény egy amerikai - orosz megállapodás-sorozat első darabjaként készült el. Ennek keretében próbálták biztonságba helyezni a tömegpusztító-fegyvereket a Szovjetunió összeomlását követő politikai káoszban. Az egyezményt akkor jegyző republikánus szenátor, Richard Lugar is elismeri: a biológiai és vegyi fegyverek biztonságba helyezése messze nem zárult le, a nukleáris fegyverzet biztonságos felszámolása pedig rendkívül bonyolult feladat. Lugar szerint nyugtalanító az a lehetőség, hogy az anyagilag nem megfelelően elismert orosz tudósok külföldi piacokon értékesíthetik tudásukat, esetleg kevéssé törődve a vevő szándékaival.

'Önelégültség'

Elsődlegesen a szeptember 11-i támadásnak köszönhető, hogy az Egyesült Államok újra megpróbálja rendezni a helyzetet. Siegfried Heckler, a Los Alamos National Laboratory egykori vezetője arra figyelmeztet, a tömegpusztító-fegyverek biztonságba helyezését az "önelégültség és a tehetetlenség" aknázza alá. "Semmi komoly baj nem történt, de egy évtizeddel a Szovjetunió összeomlása után Oroszország nukleáris arzenálja még mindig érintetlen és veszélyesen túlméretezett" - nyilatkozta az Inernational Herald Tribunnek Heckler.

Feltételezések szerint a volt szovjet köztársaságok - a hidegháborús készletek maradékaként - 7 - 800 tonna dúsított uránium illetve 150 - 200 tonna dúsított plutóniummal rendelkeznek.

Bár a nukleáris fegyverek nagybani előállítása magas fokú szakértelmet igényel, sokan tartanak attól hogy a terroristáknak sikerül egy kicsi, ám hatásában erősen pusztító bombához elegendő mennyiségű radioaktív anyagot szerezniük. Ezek a bombák egyszerűen előállíthatók, ha kisebb mennyiségű radioaktív anyagot hagyományos robbanószerbe 'csomagolnak'.

Megújult lendület

Idén márciusban a Bush-adminisztrácó elsöpörte azt a tervezetet melyet még a Clinton-kormányzat vetett papírra, azzal a céllal hogy felszámolják a meglévő plutóniumkészleteket. Lugar szenátor reményei szerint a szeptemberi események erősíteni fogják a haderő leépítését és ellenőrzését támogató javaslatokat.

Amerika nemrégiben megegyezett Üzbegisztánnal, az Aral-tó egy szigetén, Vozrozhdeniyeben tárolt, fegyvernek minősülő antraxspórák megsemmisítéséről. Vozrozhdeniye, a világ legnagyobb fegyvertemetője egyébként az orosz biológiai és kémiai hadviselés próbaterepeként szolgált több mint hatvan éven keresztül.

Tisztogatás

Értesülések szerint a sziget szolgált a hetvenes években olyan betegségek tesztelésére, mint a tularaemia, a Q - láz, a takonykór és a pestis. Orosz források szerint a katonai laborokban teszteltek tífuszt, botulinum toxint, különböző őserdei vírustörzseket, himlőt és olyan mikrobákat, amelyek ellenállnak az ultraviola sugárzásnak, a magas hőnek, továbbá rendkívül erősen fertőzőek. A létesítményeket 1992-ben zárták be, de egy 1997-es amerikai tudósok által végzett kutatás szerint a tizenegy fegyvertemetőből hatban az antrax még mindig fertőz.

Vozrozhdeniey megtisztítása a szakemberek szerint napról napra sürgetőbb feladat, tekintettel arra, hogy az Aral-tó vízszintje évről évre csökken, így rövidesen a sziget szárazon is megközelíthető lesz. A Egyesült Államok Kongresszusa várhatóan rövidesen elfogadja a már régóta halogatott, 35 millió dolláros hozzájárulást, a szovjet kémiai fegyverek megsemmisítésére tervezett 200 milliós keretből. Vége

az oldal tetejére