Külföld

Nevetve ismerte el bűneit a 'cipőbombás'

Az ügyészek 60 évtől életfogytig terjedő büntetést kértek

2002. október 04., péntek 21:17

Bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy Oszama bin Laden követője a "cipőbombás" merénylőként elhíresült brit Richard Reid, aki még tavaly decemberben lábbelijébe rejtett pokolgéppel próbálta felrobbantani az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatát.

Reid leszögezte ugyan, hogy nem ismeri el az amerikai igazságszolgáltatást, de bűnösnek vallotta magát a vádban ellene felhozott bűncselekmény elkövetésében.

Akár életfogytiglani börtönt is kaphat

A 29 éves brit állampolgárságú fiatalember a bíró részletező kérdésére nevetve válaszolt: - Igen, pokolgéppel szálltam fel a gépre. Igen, megpróbáltam kibiztosítani azt. Igen, megpróbáltam kárt tenni a gépben. A szövetségi ügyészek a beismerő nyilatkozat után 60 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés kiszabását kérték a vádlottra. Ítélethirdetésre egyébként január 8-án kerül sor.

Nem vették ki a vádiratból az al-Kaidás utalásokat

Reid azt kérelmezte, hogy a vádiratból hagyják ki azokat az utalásokat, amelyek szerint az al-Kaida terrorszervezetnél kapott kiképzést. A dokumentumban ugyanis az foglaltatott, hogy szemtanúk vallomásai szerint a férfi jelen volt a terrorszervezet kiképzőtáboraiban, továbbá, hogy hírszerzési információk, és későbbi ujjlenyomatvizsgálatok arra engednek következtetni, hogy Reid egy ismeretlen al-Kaida tagtól kapta meg az ominózus robbanószerkezetet.

A bíró elutasította Reid szövegmódosítási kérelmét, és azt ígérte, hogy az ítélethirdetéskor további tanúvallomásokat hallanak majd a férfi al-Kaida-kapcsolatairól. A vádlott erre bekiabált: - Nem érdekel... akkor Oszama bin Laden követője vagyok. A ti országotok ellensége vagyok, mit érdekel - idézte Reid szavait az AP.

Családja érdekében vallott

Richard Reid az ellene felhozott mind a nyolc vádpontban bűnösnek vallotta magát. Ezek: tömegpusztító fegyver használatának kísérlete, emberölési kísérlet, robbanóanyag felvitele repülőgépre, gyilkossági kísérlet, két esetben összetűzés a gép személyzetével, a repülőgép megsemmisítésének kísérlete és erőszakos bűncselekmény elkövetése közbeni fegyverhasználat.

Az amerikai szövetségi hatóságok eredetileg egy nyilvánosság előtt zajló tárgyalást akartak rendezni Reid ügyében, ahol bizonyítékokat szolgáltattak volna a férfi tette és az al-Kaida terrorszervezet közötti összefüggésekről. Reid azonban szerdán védőügyvédjén keresztül közölte: beismerő vallomást tesz, hogy elkerülje perének nagy nyilvánosságát és ennek nyomán családja meghurcolását.

hirdetés

N; N;
hirdetés