(c) 2002 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Nevetve ismerte el bűneit a 'cipőbombás'

Bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy Oszama bin Laden követője a "cipőbombás" merénylőként elhíresült brit Richard Reid, aki még tavaly decemberben lábbelijébe rejtett pokolgéppel próbálta felrobbantani az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatát.

MTI (ugyelet@mail.index.hu)
2002. október 4., péntek 21:17



Reid leszögezte ugyan, hogy nem ismeri el az amerikai igazságszolgáltatást, de bűnösnek vallotta magát a vádban ellene felhozott bűncselekmény elkövetésében.

Akár életfogytiglani börtönt is kaphat

A 29 éves brit állampolgárságú fiatalember a bíró részletező kérdésére nevetve válaszolt: - Igen, pokolgéppel szálltam fel a gépre. Igen, megpróbáltam kibiztosítani azt. Igen, megpróbáltam kárt tenni a gépben. A szövetségi ügyészek a beismerő nyilatkozat után 60 évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés kiszabását kérték a vádlottra. Ítélethirdetésre egyébként január 8-án kerül sor.

Nem vették ki a vádiratból az al-Kaidás utalásokat

Reid azt kérelmezte, hogy a vádiratból hagyják ki azokat az utalásokat, amelyek szerint az al-Kaida terrorszervezetnél kapott kiképzést. A dokumentumban ugyanis az foglaltatott, hogy szemtanúk vallomásai szerint a férfi jelen volt a terrorszervezet kiképzőtáboraiban, továbbá, hogy hírszerzési információk, és későbbi ujjlenyomatvizsgálatok arra engednek következtetni, hogy Reid egy ismeretlen al-Kaida tagtól kapta meg az ominózus robbanószerkezetet.

A bíró elutasította Reid szövegmódosítási kérelmét, és azt ígérte, hogy az ítélethirdetéskor további tanúvallomásokat hallanak majd a férfi al-Kaida-kapcsolatairól. A vádlott erre bekiabált: - Nem érdekel... akkor Oszama bin Laden követője vagyok. A ti országotok ellensége vagyok, mit érdekel - idézte Reid szavait az AP.

Családja érdekében vallott

Richard Reid az ellene felhozott mind a nyolc vádpontban bűnösnek vallotta magát. Ezek: tömegpusztító fegyver használatának kísérlete, emberölési kísérlet, robbanóanyag felvitele repülőgépre, gyilkossági kísérlet, két esetben összetűzés a gép személyzetével, a repülőgép megsemmisítésének kísérlete és erőszakos bűncselekmény elkövetése közbeni fegyverhasználat.

Az amerikai szövetségi hatóságok eredetileg egy nyilvánosság előtt zajló tárgyalást akartak rendezni Reid ügyében, ahol bizonyítékokat szolgáltattak volna a férfi tette és az al-Kaida terrorszervezet közötti összefüggésekről. Reid azonban szerdán védőügyvédjén keresztül közölte: beismerő vallomást tesz, hogy elkerülje perének nagy nyilvánosságát és ennek nyomán családja meghurcolását. Vége

az oldal tetejére