Külföld

Elkezdődött az ideológiai háború

Bevetették a Commando Solót

2001. 10. 16., 11:31 | Frissítve: 2001. október 16., kedd 16:12

Sem áram, sem telefonszolgáltatás, sem új célpont nincs már Kabulban és Afganisztánban. Az amerikaiak a propagandaháborúra koncentrálnak: a bomba után félmilliónyi szórólapot dobtak le Afganisztánba. A térségben vannak az amerikai adótoronyként működő repülőgépek, a műsorok szórási frekvenciája és kezdési időpontja is a szórólapokról ismerhető meg.

Hétfőn az amerikai légierő olyan célpontokat is bombázott, amit ezelőtt már megtámadott és részlegesen elpusztult. Kabulban az üzletek alkonyatkor bezárnak: a városban nincs áram, miután egy elosztóközpontot találat ért. A telefonszolgáltatás is szünetel az afgán fővárosban: a város nemzetközi telefonközpontját bombázták le.

Bővebben: Kabul reggeli bombázása

Az amerikai katonaság egyébként már vasárnap jelentette, hogy harci gépeik minden fontosabb célpontot megsemmisítettek Afganisztánban. A háború most ideológiai síkra helyeződött át: a bombák után félmillió szórólapot ajándékoztak az afgán embereknek. Az egyik szórólap egy nyugati katonát ábrázol, amint hagyományos arab öltözetben lévő szakállas férfival fog kezet, a hátoldalán pedig felirat: "The partnership of nations is here to assist the people of Afganistan" (A nemzetek szövetsége támogatni van itt az afgán népet).

Bővebben: Megsemmisültek a legfontosabb afganisztáni célpontok

C-130E Commando Solo
Egy másik szórólap pedig az amerikai propagandaműsorok adási frekvenciáját és kezdési időpontját tartalmazza. A Nemzeti Gárda ugyanis bevetette azt a hat darab C-130E Commando Solo típusú, adótoronyként szolgáló gépet, melyről pastu, üzbég, tádzsik és türkmén nyelvű műsor tölti be a kabuli rádió elhallgattatása után keletkezett űrt az afgán éterben.

Bővebben: Bevetették a Commando Solót

hirdetés

N; N;
hirdetés