Külföld

Ki fogad be önként menekülteket?

Sikerrel kecsegtet a kalocsai tiltakozás

2001. október 17., szerda 09:52

Önként jelentkező településeket keres a Belügyminisztérium a menekültek befogadására. Az állami teendők ellátásában közreműködő önkormányzatoknak a tárca kölcsönösen előnyös megoldást kínál. A BM a kalocsai táborról ennek ellenére nem mond le.

Ma senki nem tudja megbecsülni, hogy Magyarországra milyen migrációs nyomás nehezedik majd, emiatt több száz, esetleg több ezer menekült befogadására is fel kell készülni - nyilatkozta a Népszabadságnak Valenta László, a BM kabinetfőnöke. Az ideiglenes kalocsai befogadóállomás előkészítéséről a nemzetbiztonsági kabinet kényszerhelyzetben hozott döntést - ismerte el a kabinetfőnök -, a BM azonban a továbbiakban egyetlen önkormányzatot sem hoz olyan helyzetbe, amelyet a polgármester és a képviselő-testület nem tud a saját lakossága előtt vállalni. Ezért a további menekülttáborok létrehozására néhány napon belül felhívást bocsátanak ki.

'Ahol a polgárok készek együtt élni a menekültekkel, viszonzásra számíthatnak'

A belügyminisztérium azoknak a településeknek a jelentkezését várja, amelyek területén 300-500 fő befogadására alkalmas, önkormányzati vagy állami tulajdonú létesítmény található, és amelyek vállalják a menekültek befogadását. A táborok költségeit a tárca fedezi. A minisztérium szakértői olyan konstrukciót dolgoznak ki, amely lehetővé teszi, hogy az állami feladatok ellátásában közreműködő helyhatóságok valamilyen kompenzációban részesüljenek - mondta Valenta. A kabinetfőnök szerint az is előny a településeknek, hogy a BM a táborok üzemeltetésénél szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve munkaalkalmat kínál. Emellett ott, ahol a polgárok készek együtt élni a menekültekkel, viszonzásra számíthatnak: a központi támogatások odaítélésekor például figyelembe vehetik, ha a település hajlandó e feladat ellátásában részt vállalni.

Sikerrel kecsegtet a kalocsai tiltakozás?

Kalocsának is ígértek ellentételezést, ám olyan heves volt a tiltakozás, hogy érdemben erről nem tárgyaltak. A döntést azonban addig nem vonják vissza, amíg ki nem derül, hogy a pályázatra lesz-e megfelelő jelentkező - állítja Valenta a Népszabadságnak adott interjújában. A Magyar Hírlap ezzel szemben úgy értesült, hogy a Fidesz frakció hétfő esti ülésén arra az elhatározásra jutott, hogy Kalocsa helyett új helyszínt kell keresni a menekülttábornak. Loibl László, szabad demokrata képviselő úgy véli, a városvezetés a lakosság ellenérvei közül leginkább a paksi atomerőmű közelsége győzhette meg az illetékeseket. Kalocsa alpolgármestere a napilapnak úgy nyilatkozott, ő is hallott arról, hogy újratárgyalnánk a kérdést. Kalocsán eddig 7000 aláírás gyűlt össze a menekülttábor létesítése ellen.

hirdetés

N; N;
hirdetés