(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Ki fogad be önként menekülteket?

Önként jelentkező településeket keres a Belügyminisztérium a menekültek befogadására. Az állami teendők ellátásában közreműködő önkormányzatoknak a tárca kölcsönösen előnyös megoldást kínál. A BM a kalocsai táborról ennek ellenére nem mond le.

Index (ugyelet@mail.index.hu)
2001. október 17., szerda 9:52



Ma senki nem tudja megbecsülni, hogy Magyarországra milyen migrációs nyomás nehezedik majd, emiatt több száz, esetleg több ezer menekült befogadására is fel kell készülni - nyilatkozta a Népszabadságnak Valenta László, a BM kabinetfőnöke. Az ideiglenes kalocsai befogadóállomás előkészítéséről a nemzetbiztonsági kabinet kényszerhelyzetben hozott döntést - ismerte el a kabinetfőnök -, a BM azonban a továbbiakban egyetlen önkormányzatot sem hoz olyan helyzetbe, amelyet a polgármester és a képviselő-testület nem tud a saját lakossága előtt vállalni. Ezért a további menekülttáborok létrehozására néhány napon belül felhívást bocsátanak ki.

'Ahol a polgárok készek együtt élni a menekültekkel, viszonzásra számíthatnak'

A belügyminisztérium azoknak a településeknek a jelentkezését várja, amelyek területén 300-500 fő befogadására alkalmas, önkormányzati vagy állami tulajdonú létesítmény található, és amelyek vállalják a menekültek befogadását. A táborok költségeit a tárca fedezi. A minisztérium szakértői olyan konstrukciót dolgoznak ki, amely lehetővé teszi, hogy az állami feladatok ellátásában közreműködő helyhatóságok valamilyen kompenzációban részesüljenek - mondta Valenta. A kabinetfőnök szerint az is előny a településeknek, hogy a BM a táborok üzemeltetésénél szolgáltatásokat vesz igénybe, illetve munkaalkalmat kínál. Emellett ott, ahol a polgárok készek együtt élni a menekültekkel, viszonzásra számíthatnak: a központi támogatások odaítélésekor például figyelembe vehetik, ha a település hajlandó e feladat ellátásában részt vállalni.

Sikerrel kecsegtet a kalocsai tiltakozás?

Kalocsának is ígértek ellentételezést, ám olyan heves volt a tiltakozás, hogy érdemben erről nem tárgyaltak. A döntést azonban addig nem vonják vissza, amíg ki nem derül, hogy a pályázatra lesz-e megfelelő jelentkező - állítja Valenta a Népszabadságnak adott interjújában. A Magyar Hírlap ezzel szemben úgy értesült, hogy a Fidesz frakció hétfő esti ülésén arra az elhatározásra jutott, hogy Kalocsa helyett új helyszínt kell keresni a menekülttábornak. Loibl László, szabad demokrata képviselő úgy véli, a városvezetés a lakosság ellenérvei közül leginkább a paksi atomerőmű közelsége győzhette meg az illetékeseket. Kalocsa alpolgármestere a napilapnak úgy nyilatkozott, ő is hallott arról, hogy újratárgyalnánk a kérdést. Kalocsán eddig 7000 aláírás gyűlt össze a menekülttábor létesítése ellen. Vége

az oldal tetejére