Külföld

Tovább terjed a lépfene a washingtoni törvényhozásban

2001. 10. 20., 20:02 | Frissítve: 2001. október 20., szombat 20:13

Szombaton a washingtoni illetékesek közölték: a szenátusi irodák után lépfene-kórokozókat találtak a képviselői irodaház-komplexumban. A hét elején egy, Tom Daschle demokrata frakcióvezetőnek szánt levél tartalmazott az antrax-baktériumokat.

A hírt mind Dennis Hastertnek, a képviselőház republikánus elnökének, mind Richard Gephardtnak, a demokrata képviselőcsoport vezetőjének a hivatala megerősítette.

A hét első felében az amerikai kongresszus másik szárnyán, a szenátusi irodaházak egyikében találtak antraxot, ami a Tom Daschle többségi (demokrata) szenátusi frakcióvezető irodájába küldött levelek egyikéből származott. Értesülések szerint a képviselőházi szárnyban talált kórokozó is a levélelosztón keresztül jutott az épületbe.

A fertőzött Daschle-levél hírére a képviselőház szerda este felfüggesztette munkáját. A szenátorok csütörtökön is folytatták az ülésezést, de pénteken már ők sem dolgoztak. A hét végét az illetékesek a törvényhozási épületkomplexum alapos átvizsgálásának szentelték, és az ellenőrzés során találták a lépfenespórákat a képviselőházi szárnyban. E kórokozó-lelőhellyel összefüggésben azonban további személyek megfertőződéséről, illetve megbetegedéséről egyelőre nincs értesülés.

Az FBI pénteken egymillió dollárt ajánlott fel annak, aki információkkal rendelkezik a lépfenefertőzések felelőséről, miközben újabb antraxfertőzöttet találtak egy amerikai napilap munkatársai között. A nyomozás szálai New Jersey-be vezetnek. (Bővebben)

hirdetés

N; N;
hirdetés