Külföld

Amerikai otthonokba is küldhettek lépfenés leveleket

A posta segély nélkül nem vészeli át a krízist

2001. 10. 31., 10:56 | Frissítve: 2001. október 31., szerda 13:34

Az amerikai egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy az antraxháború következő szakaszában amerikai családoknak fognak lépfene-baktériumos leveleket küldeni. A hatóságok gyanúját két eset keltette fel: egy New Yersey-i és egy New York-i asszony úgy fertőződött meg, hogy egyetlen gyanús postahivatalban sem járt. John Potter hírközlési miniszter szerint a postának milliárdos segélyre van szüksége a lépfenekrízis túlélésére.

Dr. Anthony Fauci az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet vezetője szerint figyelmeztető jel, hogy hétfőn két olyan lépfene-fertőzéses esetre bukkantak, ahol a szóban forgó személyek nem léptek kapcsolatba olyan intézményekkel, ahol kimutatták a lépfene jelenlétét.

Alapos a gyanú

Lépfeneesetek számokban
3 elhalálozás - belélegzéses antraxban
16 fertőzés:
10 belélegzéses antrax
6 bőrantrax
A tisztségviselő szerint alapos gyanú van arra, hogy az asszonyok otthonukba küldött fertőzött levelek miatt betegedtek meg. New Yorkban egy szülész belélegzéses antraxban betegedett meg, az ő esetét Rudolph Giuliani polgármester jelentette hétfő esti sajtótájékoztatójában. A 61 éves asszony állapota válságos, lélegeztetőgépre kapcsolták, a kórházat, ahol dolgozott, bezárták. A másik gyanús eset New Yersey-ben volt, ott ugyancsak egy olyan asszonynál mutatták ki a bőrantraxot, aki az elmúlt időszakban nem járt lépfenével fertőzött hivatalban.

A hírközlési miniszter megvédte hivatalát

John Potter hírközlési miniszter kedden megvédte hivatalát, és visszautasította azokat a vádakat, miszerint túl lassan reagáltak a lépfenekrízisre. Egy szenátusi bizottság előtt a miniszter elmondta, hogy hibásnak bizonyult az a gondolat, miszerint a lezárt levélből nem hullhat ki antraxspóra: a floridai Palm Beach egyik postásának táskájában találtak lépfenespórákat, a szakértők szerint azonban túl kis mennyiségben ahhoz, hogy az ártson a dolgozónak. Potter miniszter szerint egyébként a posta több milliárdos segéllyel tud csak majd a lépfenekrízisből kilábalni.

Ugyanakkor további postai hivatalokban fedezték fel a lépfene nyomait: Washingtonban két postán és a virginiai Dulles nemzetközi repülőtér közelében lévő hivatalban. A dolgozóknak minden esetben antibiotikumos kezelést adnak.

Lépfene-megsemmisítő sprayt dolgoztak ki Ausztriában

A bécsi Általános Kórházban kifejlesztett anyagot a kórházban hónapok óta használják más baktériumok megsemmisítésére. Az anyagot egy grazi mikrobiológiai laboratóriummal közösen fejlesztették ki, akik szerint a spray gyors fertőtlenítésre jó, s nincsenek mellékhatásai. Nem helyettesíti ugyan az antibiotikumokat, de megelőzésre alkalmas, mert másodpercek alatt megöli a lépfene-baktériumokat.

Az osztrák egészségügyi államtitkár kijelentette: korszakos felfedezésről van szó, és ha a szer átmegy az engedélyezési eljáráson, akkor nem kizárt, hogy Ausztria felajánlja az Egyesült Államoknak a lépfene elleni fellépéshez. Ausztriában azt tervezik, hogy a hadsereget is felszerelik az új anyaggal, mivel alkalmazásával feleslegessé válnának a lépfeneriadókat követő evakuálások, karanténok és zárlatok.

hirdetés

N; N;
hirdetés