Külföld

Bűnösnek vallja magát a cipőbombás merénylő

2002. 10. 03., 14:56 | Frissítve: 2002. október 03., csütörtök 17:15

Amennyiben a bíróság ejti az al-Kaida kapcsolat vádját, Richard Reid bűnösnek vallja magát a tárgyaláson. A muzulmán vallásra áttért terrorista az afganisztáni bombázás miatt bosszúból akarta felrobbantani az American Airlines Párizs-Miami járatát. Reidet a "fegyveres zsidók" is bosszantották, Izraelért is Amerikát büntette volna.

Bűnösnek vallja magát Richard Reid, a cipőbombás merénylő, amennyiben a bíróság ejti az al-Kaida kapcsolat vádját. Az ügyészek nem tervezik, hogy bizonyítékok mutatnak be Reid és a terrorszervezet kapcsolatainak alátámasztására - írta a vádlott ügyvédje indítványában. Az ügyvéd állítása szerint ezt maguk az ügyészek mondták neki - jelentette az AP.

Nem kötöttek vádalkut

Richard Reid
"Reid ügyvédei egyértelműen félreértettek valamit" - nyilatkozta Michael Sullivan államügyész az AP-nek. Az igazságügyi minisztérium minden egyes vádpontot fenntart, derült ki John Ashcroft igazságügyi miniszter közleményéből. A miniszter tagadta, hogy az ügyészség vádalkut kötött volna a terroristával. A vád szerint Reid az al-Kaida egyik bombagyártójának segítségével készítette el a bombát, erre utalnak a plasztik robbanószeren talált idegen ujjlenyomatok.

Dühítették a "fegyveres zsidók"

Reid nem tagadja, hogy az American Airlines Párizs-Miami járatának felrobbantására készült, tettével az afganisztáni háború miatt akart bosszút állni. A terroristát az Izraellel szembeni düh is hajtotta. "Feldühített a fegyveres zsidók látványa a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél" - idézi Reid vallomását a kihallgatási jegyzőkönyv alapján az AP.

A támadást azért nem Izrael ellen intézte, mert "Amerika jelenti az igazi problémát". "Ha nem lenne Amerika, nem lenne Izrael sem" - mondta Reid. Az iszlámra a börtönben áttért terrorista Londonban ugyanazt a mecsetet látogatta, amit a szeptember 11-i géprablások miatt egyedüliként bíróság elé állított terrorista, Zacarias Moussaoui, a feltételezet huszadik géprabló.

hirdetés

N; N;
hirdetés