Iszlám lázadók megszálltak egy üzbég várost

2005.05.13. 06:35
Egy lázadó csoport ellenőrzése alá vonta a közigazgatást egy üzbegisztáni városban. A felkelők több épületet felgyújtottak és egy fegyintézetből kiszabadítottak kétezer rabot. A lázadók túszul ejtettek tíz rendőrt, a túszszedők vezetője Putyin orosz elnök személyes közvetítését követeli.
Felkelők vonták ellenőrzésük alá péntekre virradóra Andizsán kelet-üzbegisztáni város közigazgatását.

Egy helyi emberjogi aktivista beszámolója szerint egy szigorúan őrzött fegyintézetből mintegy 2 ezer rabot szabadítottak ki.

Fajdzsahon Zajnobidonov, az Appelacija nevű jogvédő szervezet szóvivője közölte: nem tudni ki irányítja jelenleg a várost. Lángba borult egy színház és egy moziépület. Egy helyhatósági illetékes viszont telefonon úgy nyilatkozott, hogy a város és a tartományi közigzagatási épületek továbbra is a kormányszervek ellenőrzése alatt állnak.

A tüntetéseket az a per váltotta ki, amelyben 23 iszlám üzletembert vádolnak alkotmányellenes tevékenységgel, bűnszövetkezéssel és szélsőséges szervezet létrehozásával. Emberi jogi aktivisták szerint viszont az ügy mögött a kormány széles körű megtorló offenzívája áll az iszlám körök ellen.

Andizsánba utazott az üzbég elnök

Andizsánba repült helyi idő szerint pénteken reggel több más magas rangú vezető társaságában Iszlam Karimov üzbég elnök - közölte az üzbég rendőrség.

Szemtanúk szerint Andizsánban továbbra is kaotikus a helyzet. Többen lövésekről számoltak be, valamint arról, hogy a hadsereg gépesített egységei jelentek meg a város utcáin, ahol több, a központba vezető utat autóbuszokkal és teherautókkal torlaszoltak el.

Meg nem erősített hírek szerint a lázadók megtámadták a hadsereg egyik laktanyáját is. A hírügynökségek már három halálos áldozatról is beszámoltak. Az Interfax orosz hírügynökség, a helyi hatóságokra hivatkozva azt jelentette, hogy riadókészültségbe helyezték Andizsánban az összes biztonsági erőt.

Közben, mint a fent idézettek közölték, sürgős tanácskozást hívtak össze a taskenti védelmi minisztériumban a lázadás hírére.

A lázadók túszul ejtettek tíz rendőrt

A lázadók pénteken délelőtt túszul ejtettek tíz rendőrt - közölték szemtanúk.

A túszszedők vezetője, akinek kiléte egyelőre nem ismert, a tartományi kormány elfoglalt épületében bejelentette: Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes közvetítését követelik, hogy megállítsák a fenyegető vérontást.

A lázadók a helyi kormányépületben rendezték be főhadiszállásukat.