Washington szerint Moszkva a grúz vezetés bukását akarja

2008.08.10. 21:14
Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint az orosz katonai akció végső célja az Amerikának elkötelezett Szaakasvili grúz elnök eltávolítása. Az orosz nagykövet az Egyesült Államok iraki, afganisztáni és szerbiai ténykedéseinek felemlegetésével vágott vissza a Biztonsági Tanács ülésén.

Az amerikai ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg Moszkvát a Biztonsági Tanács vasárnapi ülésén, hogy támadást indított Grúzia szuverenitása és "terrorhadjáratot" a grúz polgári lakosság ellen, illetve a tbiliszi vezetés bukását akarja elérni a mostani dél-oszétiai válság révén. Az orosz ENSZ-nagykövet visszautasította a vádat.

Vasárnap közép-európai idő szerint késő délután ismét összeült az ENSZ BT, hogy megvitassa a Dél-Oszétia miatt kialakult orosz-grúz konfliktust. A testület háromszor folytatott már eredménytelen tanácskozást a dél-oszétiai helyzetről a szakadár terület ellen indított grúz támadások kezdete óta.

Vádjai alátámasztására Zalmay Khalilzad (aki Afganisztánban született, és a monarchia bukása után emigrált az Egyesült Államokba) az ülésen elmondta, hogy orosz kollégája, Vitalij Csurkin korábban idézte külügyminiszterének, Szergej Lavrovnak azt a mondatát, amelyet Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek mondott egyik beszélgetésükkor, és amely szerint Mihail Szaakasvili grúz elnöknek "távoznia kell". "Ez teljesen elfogadhatatlan, és túlmegy minden határon" - jelentette ki Khalilzad.

Csurkin viszont amerikai kollégája vádjait nevezte teljesen elfogadhatatlannak, "főleg egy olyan ország képviselője szájából, amelynek ismerjük iraki, afganisztáni és szerbiai ténykedéseit" - mondta.

Khalilzad óva intette Moszkvát a Grúzia elleni "agresszió" estleges "következményeitől".

Nem is azt mondta

Moszkva nem törekszik Mihail Szaakasvili grúz államfő megdöntésére, ezt nem tekinti feltételnek a béke helyreállításához, és ha Tbiliszi aláírja az erőszak mellőzéséről szóló dokumentumot, a béke helyreáll - jelentette ki vasárnap este Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Kérdésre válaszolt, miután korábban az ENSZ BT-ben az amerikai nagykövet azt állította, hogy Moszkva a Szaakasvili-rezsim megdöntését, az államfő leváltását követeli.

Lavrov kijelentette: ő mindössze annyit mondott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek telefonon folytatott megbeszélésük során, hogy "Oroszország nem tekintheti partnernek azt az embert, aki parancsot adott háborús bűnök elkövetésére, amelyek következtében több ezer orosz állampolgár vesztette életét".

Lavrov azzal vádolta Rice-t, hogy "nem korrekt módon interpretálta a hallottakat, s úgy állítja be, mintha Szaakasvili távozását Moszkva feltételként szabná a dél-oszétiai konfliktus beszüntetéséhez".

A miniszter leszögezte: Amennyiben a grúz csapatok kivonulnak Dél-Oszétiából és Tbiliszi és Chinvali aláírja az erőszak elkerüléséről szóló, kötelező érvényű dokumentumot, a béke Szaakasvili további sorsától függetlenül helyreáll.