Nemzetközi elfogatóparancs a feltételezett náci bűnös ellen

2005.03.02. 17:55
Charles Zentai kiadatását javasolja a Fővárosi Bíróság, és az ügyiratokat egyúttal továbbküldte az Igazságügyi Minisztériumnak. Az igazságügy-miniszter dönt arról, hogy kínzással és gyilkossággal vádolt egykori tiszt kiadatását kérelmezzék-e az Ausztrál államtól.

Kiadatás kezdeményezését javasolja a Fővárosi Bíróság a náci háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai ügyében, tudtuk meg Wéber Edinától, a bíróság szóvivőjétől. Az ügyiratokat kedden küldték át az Igazságügyi Minisztériumba (IM), mivel ennek kompetenciájába tartozik, hogy az Ausztráliában élő, 86 éves Zentai kiadatását kezdeményezze.

Az Australian News tudósítójának egy névtelenséget kérő személy a bíróság katonai tanácsától azt mondta, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Zentai ellen. Ezt az információt az MTI-nek nem erősítették meg az eljáró hatóságok.

Az IM-ben - arra hivatkozva, hogy az ügy még nyomozati szakaszban van - nem adtak további felvilágosítást, a kiadatás folyamatát azonban elmagyarázták.

A miniszter döntése után a kiadatási kérelmet a minisztérium megküldi az illetékes külföldi hatósághoz. A külföldi hatóság elbírálja a kérdést, és döntéséről tájékoztatja az IM-et. A kiadott személy átadásának lebonyolításáról az Interpol gondoskodik. Magyarország és Ausztrália 1995-ben írt alá kiadatási egyezményt.

Kínzással, gyilkossággal vádolják

Az ausztráliai Perthben élő, 86 éves Zentai Károlyt azzal gyanúsítják, hogy a magyar hadsereg tisztjeként 1944. november 8-án egy katonai lágerben részt vett egy 18 éves zsidó fiatalember megkínzásában és meggyilkolásában. Az áldozat kövekkel megrakott holttestét később a Dunába dobták. Két feltételezett bűntársát a II. világháború után gyilkosság miatt elítélték, neki azonban sikerült kijutnia Németországba, ahonnan az '50-es években vándorolt Ausztráliába.

Zentai ellen ez év januárjában kért vizsgálatot a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ. A szervezet az igazságszolgáltatás elől bujkáló háborús bűnösök felkutatását célzó, Utolsó esély nevű kampánya segítségével jutott Zentai nyomára.