Újabb magyar győzelmek az ökölvívó-világbajnokságon

2000.12.15. 14:55
A XI. junior világbajnokság második napja sem múlt el magyar győzelmek nélkül a Körcsarnokban. Zupka Zsolt vasárnapi győzelme után Kurtucz Gyula imponáló magabiztossággal kerekedett felül amerikai ellenfelén a szupernehézsúlyúak között, az 57 kilós Pintye Szabolcs és a 60 kilós Szili István görög riválisaikat múlták felül. A szakvezetés abban reménykedik a biztató kezdés után, hogy a vasárnap délutáni döntőkben is lesznek magyarok.
Rekordnevezés érkezett az idei világbajnokságra, mintegy hatvan ország több mint háromszáz versenyző kezdte el a küzdelmeket. A rendezést nyolc vetélytárssal szemben szerezte meg Budapest, alighanem élénken él még a nemzetközi szövetség vezérkarának emlékezetében a 97-es felnőtt világbajnokság, és annak kitűnő megrendezése. A hazai szövetség elnöke, Csötönyi Sándor nem is tagadta, hogy szeretnek Budapestre jönni a külföldi elöljárók.

Ebből persze profitálhatnak is az öklözők, hiszen valamennyi - hét - bizottság küldte el képviselőit Budapestre, és azt mondani sem kell, hogy pontozásos sportágban mekkora jelentősége van az erős diplomáciának.

A magyarok a világbajnokságok történetében még egyszer sem diadalmaskodtak - sem Kovács Istvánnak, sem Erdei Zsoltnak nem termett babér -, ezúttal azonban megszakadhat ez a rossz sorozat, bár a vetélytársak igen erősek. A kubaiak teljes csapattal érkeztek a fővárosba, a szovjet utódállamok is a legjobbjaikat küldték el.

A magyar egyik legnagyobb reménysége Kurtucz Csaba, aki hétfőn nagyszerűen bokszolt, végig vezetett, vitán felül állt győzelme. Következő ellenfele az oroszok kiválósága lesz, aki ukrán ellenlábasát döntő fölénnyel győzte le. Amennyiben Kurtucz újra nyer, akkor már az éremért száll újra ringbe. Rajta kívül még a 75 kilós Szellő Imre valamint az 57 kilós Káté Gyula jó szereplésében bizakodhatunk.