Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Divac nélkül a 'plávik'?

2000.12.15. 14:53
Vlade Divac, a Los Angeles Lakerst is megjárt jugoszláv center lemondta a szeptemberi olimpiai fellépést. A szakállas óriás családi okokra hivatkozva hozta meg a döntését, a jugoszláv média azonban ismét a politika és a sport összefonódásáról beszél.
"A rendezvény túl hosszú és megerőltető ahhoz, hogy vállalni tudnám. Egyetlen vágyam csupán az, hogy újra a családommal lehessek, akiket az NBA szezon alatt szinte alig láttam" - nyilatkozta Divac a "Vreme" című hetilap riporterének.

Vlade Divac lemondta az olimpiai fellépést
A jugoszláv lapok szerint azonban ez csupán ürügy, s Divac visszalépése mögött a NOB Sport Bizottságának jelölése körül kialakult botrány áll.

A Szinisa Mihajlovics párttagsági ügyénél is súlyosabb botrány az után robbant ki, hogy a NOB közzétette Sport Bizottságának jelöltjeit tartalmazó listát. A 45 nevet tartalmazó listán - melyen a Jugoszláv Olimpiai Bizottság (JOB) ajánlása alapján Vlade Divacnak is rajta kellett volna lennie - Jugoszlávia képviseletében senki nem szerepelt.

A jugoszláv szövetség azzal védekezik, hogy ők az ajánlást elküldték Lausenne-be, de az "valószínűleg technikai hiba következtében" útközben elveszett. E mesébe illő magyarázatnak azonban ellentmond az ügy kapcsán megszólaló NOB-képviselő nyilatkozata, aki szerint a NOB többször is figyelmeztette a jugoszláv szövetséget az okmányok hiányáról.

Rezsim-ellennes kirohanások

Sokkal hihetőbbek a szerb média azon feltételezései, mely szerint Divac jelölését - a kosárlabdázó igen gyakori rezsim-ellennes kirohanásainak köszönhetően - maga a felső vezetés vétózta meg, és a JOB ezek után el sem küldte a jelölést tartalmazó papírokat a NOB székhelyére.

Míg tehát a jugoszláv sajtó Divac megsértődéséről beszél, az ügyben leginkább érintett kosárlabdázó kategorikusan cáfol minden erre vonatkozó feltételezést. "Lemondásom hátterében semmiféle politikai ügy nem áll. Én soha nem a rezsimért, hanem az országomért és a népemért játszottam" - nyilatkozta Vlade Divac.

A jugoszláv közvélemény a kosárlabdázó látható határozottsága ellenére bízik abban, hogy Divac meggondolja magát, és mégis vállalja a megmérettetést. Ami azonban a bizottságbeli jelölését illeti, már nincs mit tenni, a hajó - ha nem is az NBA-sztár miatt, de - végleg elúszott.

"Divacot, mivel a hivatalos papírok nem érkeztek meg, töröltük a jelöltek listájáról. A Jugoszláv Olimpiai Bizottság előzetes ajánlása nem elegendő, az igényelt dokumentumokat pedig a jugoszláv szövetség többszöri felszólításunk ellenére sem küldte el" - nyilatkozta a NOB sajtófőnöke, Malina Georgieva.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!