Premier előtt a Dunaferr

2000.12.15. 14:54
Története legnagyobb megmérettetése előtt áll a PNB utolsó bajnokaként a Bajnokok Ligája selejtezőjében próbálkozó Dunaferr SE labdarúgócsapata. A dunaújvárosi futballcsapat hosszú évek alsóbb osztályú vegetálása után két éve került fel a legjobbak közé, és a második esztendőben meg is nyerte a bajnokságot. Adott tehát a lehetőség, hogy a futballisták elinduljanak a női kézilabdások által már ismert úton Európába.
A BL szerdai második fordulójára készülő újvárosiaknál mindenki egészségesen várja a horvát Hajduk Split elleni, 20.15 órakor kezdődő idegenbeli találkozót, melyet az olasz Cosimo Bolognino dirigál majd.

,,Szerencsére a szombati, Kispest elleni bajnoki mérkőzésen senki sem sérült meg, mindenki egészséges" - nyilatkozta az elutazás előtt Egervári Sándor vezetőedzője. A szakvezető hozzátette, négy videokazettát szereztek be a splitiekről, így sikerült alaposan kielemezni a horvát együttes játékát. ,,Úgy érzem, elég információval rendelkezünk ahhoz, hogy kidolgozzuk a megfelelő taktikát - jelentette ki a két év alatt két bajnoki címet (egyiket az MTK szakvezetőjeként) szerző szakember. - Szerettem volna ebben az idényben tétmérkőzésen is megnézni a Hajdukot, de a hétvégi horvát Szuper Kupa fináléját elhalasztották, így a korábbi edzőmeccseket, illetve a tavalyi horvát kupadöntőt elemeztük." Egervári szerint csapatát várhatóan feldobja a spliti stadion különleges hangulata. ,,Egész más lesz a légkör, mint amit itthon megszoktunk.

A hazai 3-4 ezer nézővel szemben várhatóan 30 ezren lesznek a lelátón, ami minden focistát feldob. Az ellenfél játékerejére való tekintettel a középpályássor védekezését fogjuk megerősíteni, de nem szeretnénk lemondani a támadásokról sem. Remélem, beválik az elképzelésünk és sikerül olyan eredményt elérnünk, amely miatt nem kell szégyenkeznünk és továbbra is nyílt marad a továbbjutás kérdése a jövő heti győri visszavágó előtt. Igen, az újvárosiak kénytelenek lemondani a hazai pálya jelentette előnyökről, ugyanis stadionjuk nem felel meg az UEFA előírásainak. A dunaferres különítmény egyébként kedd délelőtt különgéppel repülnek Splitbe, majd a megérkezés után a mérkőzés időpontjában és helyszínén tartanak edzést, amely után Egervári kijelöli a kezdőcsapatot.

Splitben bizakodva, ugyanakkor óvatosan várják a magyar bajnokot. A horvát közvélemény továbbjutást vár a Hajduk Splittől, ugyanakkor hallottak a Dunaferr csaknem egy éves, harminckét mérkőzés óta tartó bajnoki veretlenségi sorozatáról - utoljára a Debrecen tudta megverni a vasgyáriakat az 1999/2000-es bajnoki idény nyitányán - és ez óvatosságra inti az egyesület vezetőit és játékosait.

A horvát szakemberek szerint 50-50 százalék az esélye mindkét csapatnak a továbbjutásra. Ha a múltat nézzük, akkor ez az előrejelzés mindenképpen az újvárosiakra nézve hízelgő, hiszen ellenfelük jóval nagyobb nemzetközi és hazai eredményekkel rendelkezik: 89 éves története során a Hajduk tizenötször nyert bajnokságot és tizenegyszer hódította el az országos - jugoszláv, majd horvát - kupát. A Bajnokok Ligája 1990/91 óta íródó története során eddig kétszer szerepelt a sorozatban, az 1994/95-ös idényben a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi győztes Ajax Amszterdam állította meg: a spliti gólnélküli döntetlen után, a visszavágón a holland együttes nyert 3-0-ra. Az akkori gárdából hárman ma tagjai a válogatott keretnek - Igor Stimac, Tonci Gabric és Aljosa Asanovic -, a mostani csapatból viszont senki sem szerepel a nemzeti együttesben. A második BL-szereplés már kevésbé volt sikeres: az 1995/96-os kiírásban a görög Panathinaikosz búcsúztatta a splitieket idegenben lőtt góllal (az első találkozón Splitben 1-1, az athéni visszavágón 0-0 volt az eredmény).

Mint Egervári Sándor említette szerda este fantasztikus légkör vár a magyar bajnokra: a Hajduk a Poljud stadionban rendezi hazai összecsapásait, mely Európa egyik legmutatósabb létesítménye, lelátóit üvegtető borítja (1990-ben az atlétikai Európa-bajnokságnak adott otthont), és a nézőtéren 34260 néző befogadására alkalmas. Szintén a horvát csapathoz kapcsolódó a hír: érintett abban az adócsalási ügyben, mely szerint Horvátország négy vezető labdarúgóklubja - a Dinamo Zagreb, a Hajduk, az NK Osijek és az NK Rijeka - összesen 70 millió dollárral tartozik az államnak. Az adóhivatal ellenőrei ugyanis mind a négy egyesület gazdálkodásában súlyos törvénytelenségeket találtak: a klubok feketepénzeket fizettek ki a játékosoknak, az adó jelentős részét pedig szerződéskötési jutalék vagy honorárium címén különböző menedzserek, illetve fiktív, játékosközvetítéssel foglalkozó cégek számlájára utalták át.