Ambrus
-7 °C
3 °C

Premier előtt a Dunaferr

2000.12.15. 14:54
Története legnagyobb megmérettetése előtt áll a PNB utolsó bajnokaként a Bajnokok Ligája selejtezőjében próbálkozó Dunaferr SE labdarúgócsapata. A dunaújvárosi futballcsapat hosszú évek alsóbb osztályú vegetálása után két éve került fel a legjobbak közé, és a második esztendőben meg is nyerte a bajnokságot. Adott tehát a lehetőség, hogy a futballisták elinduljanak a női kézilabdások által már ismert úton Európába.
A BL szerdai második fordulójára készülő újvárosiaknál mindenki egészségesen várja a horvát Hajduk Split elleni, 20.15 órakor kezdődő idegenbeli találkozót, melyet az olasz Cosimo Bolognino dirigál majd.

,,Szerencsére a szombati, Kispest elleni bajnoki mérkőzésen senki sem sérült meg, mindenki egészséges" - nyilatkozta az elutazás előtt Egervári Sándor vezetőedzője. A szakvezető hozzátette, négy videokazettát szereztek be a splitiekről, így sikerült alaposan kielemezni a horvát együttes játékát. ,,Úgy érzem, elég információval rendelkezünk ahhoz, hogy kidolgozzuk a megfelelő taktikát - jelentette ki a két év alatt két bajnoki címet (egyiket az MTK szakvezetőjeként) szerző szakember. - Szerettem volna ebben az idényben tétmérkőzésen is megnézni a Hajdukot, de a hétvégi horvát Szuper Kupa fináléját elhalasztották, így a korábbi edzőmeccseket, illetve a tavalyi horvát kupadöntőt elemeztük." Egervári szerint csapatát várhatóan feldobja a spliti stadion különleges hangulata. ,,Egész más lesz a légkör, mint amit itthon megszoktunk.

A hazai 3-4 ezer nézővel szemben várhatóan 30 ezren lesznek a lelátón, ami minden focistát feldob. Az ellenfél játékerejére való tekintettel a középpályássor védekezését fogjuk megerősíteni, de nem szeretnénk lemondani a támadásokról sem. Remélem, beválik az elképzelésünk és sikerül olyan eredményt elérnünk, amely miatt nem kell szégyenkeznünk és továbbra is nyílt marad a továbbjutás kérdése a jövő heti győri visszavágó előtt. Igen, az újvárosiak kénytelenek lemondani a hazai pálya jelentette előnyökről, ugyanis stadionjuk nem felel meg az UEFA előírásainak. A dunaferres különítmény egyébként kedd délelőtt különgéppel repülnek Splitbe, majd a megérkezés után a mérkőzés időpontjában és helyszínén tartanak edzést, amely után Egervári kijelöli a kezdőcsapatot.

Splitben bizakodva, ugyanakkor óvatosan várják a magyar bajnokot. A horvát közvélemény továbbjutást vár a Hajduk Splittől, ugyanakkor hallottak a Dunaferr csaknem egy éves, harminckét mérkőzés óta tartó bajnoki veretlenségi sorozatáról - utoljára a Debrecen tudta megverni a vasgyáriakat az 1999/2000-es bajnoki idény nyitányán - és ez óvatosságra inti az egyesület vezetőit és játékosait.

A horvát szakemberek szerint 50-50 százalék az esélye mindkét csapatnak a továbbjutásra. Ha a múltat nézzük, akkor ez az előrejelzés mindenképpen az újvárosiakra nézve hízelgő, hiszen ellenfelük jóval nagyobb nemzetközi és hazai eredményekkel rendelkezik: 89 éves története során a Hajduk tizenötször nyert bajnokságot és tizenegyszer hódította el az országos - jugoszláv, majd horvát - kupát. A Bajnokok Ligája 1990/91 óta íródó története során eddig kétszer szerepelt a sorozatban, az 1994/95-ös idényben a negyeddöntőig jutott, ahol a későbbi győztes Ajax Amszterdam állította meg: a spliti gólnélküli döntetlen után, a visszavágón a holland együttes nyert 3-0-ra. Az akkori gárdából hárman ma tagjai a válogatott keretnek - Igor Stimac, Tonci Gabric és Aljosa Asanovic -, a mostani csapatból viszont senki sem szerepel a nemzeti együttesben. A második BL-szereplés már kevésbé volt sikeres: az 1995/96-os kiírásban a görög Panathinaikosz búcsúztatta a splitieket idegenben lőtt góllal (az első találkozón Splitben 1-1, az athéni visszavágón 0-0 volt az eredmény).

Mint Egervári Sándor említette szerda este fantasztikus légkör vár a magyar bajnokra: a Hajduk a Poljud stadionban rendezi hazai összecsapásait, mely Európa egyik legmutatósabb létesítménye, lelátóit üvegtető borítja (1990-ben az atlétikai Európa-bajnokságnak adott otthont), és a nézőtéren 34260 néző befogadására alkalmas. Szintén a horvát csapathoz kapcsolódó a hír: érintett abban az adócsalási ügyben, mely szerint Horvátország négy vezető labdarúgóklubja - a Dinamo Zagreb, a Hajduk, az NK Osijek és az NK Rijeka - összesen 70 millió dollárral tartozik az államnak. Az adóhivatal ellenőrei ugyanis mind a négy egyesület gazdálkodásában súlyos törvénytelenségeket találtak: a klubok feketepénzeket fizettek ki a játékosoknak, az adó jelentős részét pedig szerződéskötési jutalék vagy honorárium címén különböző menedzserek, illetve fiktív, játékosközvetítéssel foglalkozó cégek számlájára utalták át.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.