Miért nem Eger rendezi a döntőt?

2000.12.15. 14:55
Még az olimpia előtt kezdődött el a vízilabdázók Európai Nemzetek Ligája tornasorozat. Ennek keretében játszottak a mieink többször a spanyolokkal, a szlovákokkal a nyári felkészülési időszakban. A mieink esélyeshez méltóan játszva bejutottak a négyes döntőbe, Olaszország, Horvátország és Jugoszlávia társaságában. Már az olimpia előtt megfogalmazódott itthon, hogy mi rendezzük meg a versenysorozat négyes döntőjét. A helyszín Eger lett volna, az addigra átadott Makovecz-uszoda. Ezek után kaptuk a hírt, hogy mégsem Egerben rendezik a döntőt, hanem Zágrábban. Az ügy hátterét kutattuk. Demeter Bélát, a helyi pólóklub elnökét, egyszersmind a hazai szövetség elnökségének tagját kérdeztük, miért nem Magyarország adhat otthont a viadalnak.

- A képlet borzasztóan egyszerű - magyarázza -: nem volt rá annyi pénzünk, mint amennyit a nemzetközi szövetség kért a rendezésért.

- Mennyibe került volna?

- Úgy gondolom, hogy legalább nyolcmillió forintba, és akkor a legszerényebb számítások szerint kalkulálunk. És ezt a városnak kellett volna előteremtenie, erre a célra pedig nem mertünk kérni.

- Miért?

- Nézze, a városnak nincs jelenleg ennyi pénze erre a rendezvényre, mégha számos más előnnyel járt volna is. Másrészt én igen tartottam attól, hogyha ezt az összeget netán valami csoda folytán meg is kapjuk, akkor azt az évi rendes normatív támogatás kárára tehetjük csak meg. A város ugyanis jelentős összeget áldoz a pólóra, és ha most ezt nekünk átutalják, akkor félő, hogy ezt később fogjuk megsínyleni, vagyis a következő "pénzosztásnál" ennyivel kevesebbet utalnak nekünk. Így amikor meghallottuk, hogy mennyit kér a LEN, elálltunk a tervtől. Nem volt más választásunk. Nagy szívfájdalmunk ez nekünk is, mert ennél szebb uszodaavatót aligha lehetett volna elépzelni. Bemutatkozhattunk volna Európának, érdemes ide ellátogatni, tudatosíthattuk volna, hogy az egyik legszebb létesítmény kétségkívül a miénk a kontinensen. Sajnos nem így alakult. A rendezés költségei szinte biztosan nem térültek volna meg, mert a nemzetközi szövetség a közvetítési jogdíjak felett is őrködik, ismerve a helyi viszonyokat, reklámokból sem folyt volna be annyi, hogy legalább nullszaldós legyen a rendezés. A póló nem futball, a nezetközi szövetség nálunk sokkal gyengébb. Gondoljon bele, csak érzékeltetésül mondom, hogy a Bajnokok Ligája győztesének is mindössze négymillió forint ütheti a markát, ami ugyancsak jelképesnek mondható. Nekünk nem lehetett kockáztatni. A csapat léte forogna veszélyben, ha belevágunk. Tavaly is rengeteget emésztett fel,amikor a nemzetközi kupa miatt utaznunk kellett.

- A horvátoknak miért éri meg mégis? Ők gazdagabbak?

- Nézze, a következő 2001-es Európa-bajnokságra úgy pályáztak szomszédaink, jelesül Dubrovnik, hogy nem rendelkeztek megfelelő uszodával. Így egyáltalán nem keltett meglepetést, hogy Budapest kapta meg a jogot. Náluk politikai kérdést csináltak az ügyből, míg nálunk azért erre nincs lehetőség. Másrészt ők mindenre bejelentkeznek, ami szolgálhatja a hírnevük öregbítését.

- A mi hírnevünknek nem tett volna jót?

- Dehogynem, de ilyen áron nem.