A FIFA támogatja a világbajnokságok ,,rotációs" megrendezését

2000.12.15. 14:54
A 2006-os világbajnokság megrendezése körüli botrány arra késztette a FIFÁ-t, hogy újragondolja a rendező ország kiválasztásának rendszerét. Az új, ,,rotációs" eljárás azonban aligha lesz népszerű Európában.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága csütörtöki, zürichi ülésén elfogadta azt a javaslatot, hogy a jövőben a labdarúgó-világbajnokságokat rotációs alapon rendezzék meg. Ez azt jelenti, hogy a hat földrész felváltva, előre meghatározott sorrendben rendezhetné a bajnokságot. Az új rendszer 2010-től lép érvénybe.

A huszonnégy tagú bizottság döntését az előzte meg, hogy a 2006-os vb megrendezésére irányuló pályázatot Németország mindössze egy szavazattal nyerte meg. A probléma akkor merült fel, amikor kiderült, hogy a küldöttek egyike - az óceániai Charles Dempsey -, aki korábban a vesztes Dél-Afrikának ígérte voksát, azért tartózkodott a végső szavazáson, mert állítása szerint életveszélyesen megfenyegették őt és családját.

Európa speciális státuszt kaphat

A döntés azonban nincs ínyére az európai szövetségnek, az UEFÁ-nak, hisz Európában legtöbb a potenciális világbajnokságot rendező ország Ha a terv megvalósul, Európa csak huszonnégy évente rendezhetne világbajnokságot. Alec McGivan, az angol pályázat vezetője elmondta, hogy bár az ötlet elvileg jó, mégsem igazságos, hogy Európát például Ausztráliával és Óceániával egyformán kezeljék.

Sepp Blatter, a FIFA elnoke
Keith Cooper, a FIFA szóvivője azt reagálta az angol sportdiplomata aggodalmaira, hogy elképzelhető, hogy valamilyen kompromisszumos megoldás születik majd, és Európa speciális státuszt kap a kontinensek között. A FIFA közleményében ugyanakkor az állt, hogy fontos annak a biztosítása, hogy valamennyi kontinens egyenlő eséllyel pályázhasson a vb megrendezésére.

Más javaslatok is felmerültek a négyévente megismétlődő, gyakran szinte politikai üggyé fajuló pályázati rendszer reformjára. Szóba került az egy kontinensről pályázók számának korlátozása, illetve az is, hogy előre mindjárt kettő világbajnokságról is döntsenek. A FIFA végrehajtó bizottsága arról is döntött, hogy Dél-Afrika tiltakozása ellenére nem ismételik meg a 2006-os vb-ről szóló szavazást.