Peter Forsberg parádés visszatérése

2000.12.15. 14:55
Két csapat is bár előnnyel kezdte az utolsó harmadot, mégis vereséggel zárt az NHL hétfői játéknapján. Az Edmonton Oilers már 3-0-ra vezetett a San Jose Sharks ellen, de meg kellett elégedniük az egy ponttal. Náluk is rosszabbul járt a New York Rangers, akiknek a Colorado az utolsó hat percben ütött négy gólt, és fordította meg az eredményt. A meccs nagy visszatérője a denveri Peter Forsberg volt, aki sérüléséből felgyógyulva három ponttal járult hozzá csapata sikeréhez.
Forsberg parádés visszatérése

A többhetes kényszerpihenő után visszatért a Colorado csapatába Peter Forsberg. A denveri gárda gólerős csatárának pályára lépését a New York Rangers bánta. Az egykori svéd világbajnok ismét együttese egyik legjobbja volt, a hónap legjobbjának választott Joe Sakic-csal egyetemben. Forsberg egy góllal, és két gólpasszal a Lavinák legeredményesebb játékosa volt a Colorado győztes mérkőzésén.

Peter Forsberg
A mérkőzés meglehetősen feszült légkörben kezdődött, az első húsz perc mindössze egy gólt hozott, Sakic átadását Tangay vágta Mike Richter kapujába. Ekkor még Forsberg sem tündökölt, csupán egy kétperces büntetéssel vétette észre magát. A fordulás után a cseh légiósoké volt a főszerep, a Parkőrök részéről, Nedved és Dvorak is megadásra késztette az, egyébként jól védő, Patrick Roy-t. A denveriek az ugyancsak cseh, Martin Skoula létszámelőnyös helyzetből szerzett találatával egyenlítettek, így a döntés az utolsó harmadra maradt.

Méghozzá micsoda harmadra! Az első tíz perc csatározásai után felgyorsultak az események. York, Fleury és Lefebre asszisztját kotorta be a coloradoi kapuba, a hazai publikum legnagyobb örömére, vezetést szerezve a Rangersnek. Nem tartott sokáig a boldogság, a Sakic, Forsberg páros gyorsan a megfordította a meccs állását. A Madison Square Garden közönsége döbbenten konstratálhatta, hogy a két ász két perc alatt romba döntötte a Rangers reményeit. Először Forsberg átadását Sakic értékesítette, majd alig két perc múlva megfordult a szereposztás, ekkor Sakic passzából Forsberg ütött gólt. Hiába támadt mindent egy lapra feltéve a New York-i csapat, már nem tudták megmenteni a meccset. Pedig mindent megpróbáltak, az utolsó percben még Richter kapust is levitték, hogy helyette egy plussz mezőnyjátékossal kiegészülve próbálkozhassanak, de újabb gólokat már csak a vendégek értek el Bourqe és Podein révén, beállítva a 6-3-as Avalanche győzelmet. A Colorado Forsberggel és Sakic-csal bebizonyította, változatlanul Stanley Kupa első számú esélyese.

Vanbiesbrouck, az Ördögök réme

A hét végi forduló meglepetése volt a New jersey hazai pontvesztése a nem túl acélos New York Islanders ellen. A jégkorong-mérkőzéseken fehér holló ritkaságú null-nullás derbi hőse a kapus John Vansbiesbrouck volt, aki mint ismert az elért shutout mellett, még Ellias büntetőjét is megfogta a hosszabbításban. Úgy látszik, hogy az Islanders portása valósággal megbabonázta az Ördögöket, akik a tegnapi visszavágón sem bírtak Szigetlakók kapusával. Hiába rohamozták végig a meccset a vendégek, csupán a harmadik etapban vették be egyszer Vanbiesbrouck kapuját. A szombati döntetlen t követően még nagyobb meglepetéést is okorhatot volna az Islanders, Mariusz Czerkawski a tizenötödik percben a hazaiakat jutatta vezetéshez, amelyet csak az utolsó harmadban Brylin tudott kiegyenlíteni. Az 1986-bam Vezina Trophyval kitüntetett cerberus fantasztikus statisztikát produkált, negyvenhat lövésből negyvenötöt megfogott, sőt a legutóbbi két mérkőzésen hetvenkét lövésből mindössze egyszer kapitulált.

A háromgólos előny is kevés volt

A bajnokságban eddig kiegyensúlyozottan szereplő Edmonton Oilers nagy esély szalasztott el, miután háromgólos vezetést ajándékozott el hazai pályán a San Jose Sharks ellen. Nem úgy indult a találkozó, hogy az Olajosok kénytelenek lesznek megelégedni egy bajnoki ponttal, hiszen a tizedik percben már kettő-nullra vezettek. Poti kezdte meg a gólgyártást a hetedik percben Brown és Grier passzából, két perc múlva pedig Kilger duplázta meg az előnyt. Az Oilers már páholyban érezte magát, főleg amikor a folytatásban Carter beütötte a harmadikat is Shields ketrecébe. A vendégek nem adták fel, Marleau és és Nolan góljaival feljöttek kettő-háromra. Már nem volt hátra négy perc sem a meccsből, amikor Marchment az idei szezonban szerzett első góljával kiegyenlített.

Eredmények
New York Islanders-New Jersey Devils 1-1 (0-0,1-0, 0-1)
Carolina Hurricanes-Ottawa Senators 0-2 (0-0, 0-2, 0-0)
New York Rangers-Colorado Avalanche 3-6 (0-1, 2-1, 1-4)
Anaheim Mighty Ducks-Los Angeles Kings 4-0 (0-0, 2-0, 2-0,)
Chicago Blackhawks-Columbus Blue Jackets 5-0 (2-0, 1-0, 2-0)
Edmonton Oilers-San Jose Sharks 3-3 (2-0, 1-1, 0-2)