A részvétel (lenne) a fontos

2000.12.15. 14:53
Remekül szerepelnek a magyar öttusázók a pesarói világbajnokságon, kedden a női váltó arany-, szerdán a férfi bronzérmes lett, míg a csütörtöki női selejtezőben totális magyar siker született: ketten csoportgyőztesként, míg egyvalaki másodikként jutott tovább.
Vörös Zsuzsanna
Biztos résztvevő
Remek, mondhatnánk, ha nem lenne kissé keserű a szánk íze. Örülnünk kellene a lányok sikereinek, de sajnáljuk is őket. Hisz a vb kvalifikál az olimpiára. Hurrá, akkor minden rendben. Kint lesznek mind a hárman, besöprik az érmeket, aztán gyerünk haza az aranygéppel. Nem így lesz. Ott, Sydneyben biztosan hiányozni fog valaki. Ugyanis hiába végez mindhárom magyar lány az első 13 közt a vb-n (ennyien kvalifikálhatják magukat), egyikük nem utazhat az olimpiára. Méghozzá a két testvér közül. Ugyanis Vörös Zsuzsanna tavalyi - margitszigeti - világbajnoki címével már biztos induló. De egy országból csak ketten lehetnek ott az ötkarikás játékokon. Nálunk pedig az a furcsa helyzet állt elő, hogy a másik repülőjegyért a Simóka testvérek küzdenek.

A két Simóka, Nóra és Bea
Egymás ellen Sydney-ért

Képzeljünk el néhány lehetséges helyzetet. Elsőként, hogy az ötödik tusa, a futás hajrájában egymással fut versenyt a két testvér az utolsó, még olimpiát jelentő helyért.

Sárfalvi Péter
Kvótát érő Eb-arany
Tud-e a győztes örülni a kvótának, amikor a húg (nővér) a legyőzött? De ez az eset a kevésbé valószínűbb, hisz a selejtezőben Bea győzött, mögötte Nóra lett a második. Tehát inkább az érmekért lesz a hajtás. Mondjuk Vörös nyer, második Bea, harmadik Nóra. Ez esetben a vb-bronzérmes nincs ott az olimpián. Ott van viszont a 17., mert ő csak az első/második kvótáját nyerte hazájának. Papíron még a 24. is reménykedhet, hisz rajtunk kívül a lengyelek, az oroszok, az angolok, az olaszok és a németek is hasonló helyzetben vannak. Nálunk attól különlegesebb az egész, hogy testvérekről van szó.

Balogh Gábor
Világbajnoként az olimpiára
A férfiaknál még lesújtóbb a helyzet, hisz a tavalyi Európa-bajnok, Sárfalvi Péter és a budapesti világbajnok, Balogh Gábor révén már megvan a két kvótánk, így hiába nyeri meg bárki is a magyarok közül a vb-t, nem lehet ott Sydneyben. Fő a motiváció! Pedig annak idején Coubertin direkt az olimpiára találta ki az öttusát, ami viszont áldozatul esett a televíziónak. Hisz közvetíthetetlen. Hiába mutatta meg tavaly a magyar rendezőgárda, hogy eladható a sportág (a külföldi versenyzők, valamint a nemzetközi szövetség vezetői nem hittek a szemüknek, amikor 15 ezer ember tombolt a lelátókon a döntők napján), a NOB elnökségében már az is felmerült, hogy le kellene venni az olimpia műsoráról a sportágat. Jelenleg még csak ott tart a folyamat, hogy maximálták az induló számát. Mert plusz húsz-harminc versenyző már zavarná az olimpia műsorát. Nem férnének el a szállodákban, megennék az összes fejadagot, betöltenék a stadionok lelátóit, eltakarnák a napot...

Hogy is szól Coubertin híres mondása? Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos! Nesze neked olimpiai eszme...