Patrick Roy, a legnagyobb

2000.12.15. 14:55
Végérvényesen beírta magát a hallhatatlanok közé Patrick Roy, a Colorado Avalanche kanadai hálóőre, miután csapata magyar idő szerint szerda hajnalban a fővárosban győzött a Capitals ellen. Ez volt ugyanis a harmincöt esztendős portás 448. győzelme pályafutása során, s ezzel minden idők legeredményesebb kapusa lett.
Történetünk 180 centiméter magas és 82 kilós főszereplője 1965. október 5-én látta meg a napvilágot Quebecben, Francia-Kanada szívében. Viszonylag fiatalon, tizenkilenc esztendősen mutatkozott be az NHL-ben: a Montreal Canadiens mezében 1985. február 23-án állhatott először kapuba a világ legerősebb hokibajnokságában. Debütálása nem sikerült rosszul, húsz percet kapott, s ezalatt megóvta ketrecét a góltól. Ebben az idényben ez volt egyben az utolsó meccse is, a következő bajnokságban viszont már negyvenhét alkalommal állhatott a kapu elé. Roy amellett, hogy remek kapus, a klubhűség mintaképe lehetne, hiszen tizenhét esztendős NHL-pályafutása során mindössze egyetlen alkalommal cserélt klubot: tizenkét év után Montrealból Denverbe tette át székhelyét, ahol a Colorado Avalanche ünnepelt sztárja lett. A Lavinával első idényében bajnokságot nyert, s azóta is a Nyugati Főcsoport egyik elitalakulatának tagjaként tarthatják számon.

Egyéni dicsőséglistája is terjedelmes: a kapott gól nélküli mérkőzések (shutout) és a győztes mérkőzések tekintetében az NHL örökranglista élén áll, vezeti a rájátszásban legtöbbet pályára lépett kapusok rangsorát, első a védett perceket és a playoff-győzelmeket tekintve. Három alkalommal érdemelte ki a Vezina-díjat, négy alkalommal a William A. Jennings-trófeát (az alapszakasz és a rájátszás legjobb kapusának járó elismerések), két alkalommal a Conn Smythe Trophyt és háromszor nyert Stanley-kupát. A nevezetes 448. győzelem eléréséhez 847 mérkőzésre volt szüksége (az eddig élen álló Terry Sawchuknak 968 összecsapás kellett 448 sikerhez), pályafutása során az alapszakaszban átlag 2.46 gólt, míg a playoffban 2.52-t kapott, összesen 59 alkalommal őrizte hibátlanul kapuját (46/13). Legjobb idényének az 1998/99-es tekinthető, amikor 2.29 gólt kapott csak mérkőzésenként, míg a rájátszások során a tavalyi esztendőben bizonyult a leghatékonyabbnak: mindössze 1.63 (!!!) kapott gól/mérkőzéssel.

Jegyzőkönyv: A 14. játéknap eredményei
Philadelphia Flyers-Ottawa Senators 1-6
Washington Capitals-Colorado Avalanche 3-4
Atlanta Thrashers-New Jersey Devils 3-3
Detroit Red Wings-St. Louis Blues 2-1
Montreal Canadiens-Buffalo Sabres 4-3
New York Islanders-Anaheim Mighty Ducks 3-4
Nashville Predators-Los Angeles Kings 1-1
Edmonton Oilers-Boston Bruins 6-1