A magyar vízilabdacsapatok felemás szereplése

2000.12.15. 14:53
A várakozásoknak megfelelően az FTC és a BVSC viszonylag simán, a Vasas pedig némi erőfeszítés árán jutott tovább a nemzetközi kupaküzdelmekben. A Szentes is igazolta a papírformát, és a sokak által legnehezebbnek tartott csoportból három vereséggel búcsúzott. Az egyetlen meglepetést a Honvéd okozta kiesésével.
Az FTC-Thomas Jeansa várakozásoknak megfelelően a végső győzelemre is jó eséllyel pályázó, - két magyarral megerősített - Posillipo Napoli elleni vereséggel is simán jutott tovább a Bajnokok Ligája selejtező csoportjából. Köszönhető ez annak, hogy a két gyengébb képességű ellenfelét magabiztosan verte a Vad Lajos által edzett gárda. Külön öröm a fradistáknak, hogy igen jó teljesítménnyel tért vissza a kapuba térdműtéte után a válogatott kapusa, Kósz Zoltán.

A második legrangosabb kupában, a KEK-ben csak az volt a kérdés, hogy a BVSC-Brendon melyik ellenfelének hány gólt enged lőni. Gerendás György együttese végig magabiztosan játszott, fikarcnyi kétséget se hagyva, hogy ki az úr a Szőnyi úti uszodában. Ezt bizonyítja a három meccsen szerzett 38 gól is a bekapott 11 ellenében. Így már csak azért kell Gerendás edzőnek szurkolnia, hogy a december 8-i sorsolás után, ne a ,,világ végére" kelljen utazniuk.

A LEN Kupában már elég vegyes képet mutat a magyarok mérlege. A három magyar résztvevő közül a Vasas-Plaket a viszonylag nehéz genovai csoportban legyőzte görög és jugoszláv ellenfelét is, így beleférhetett az olasz Pro Recco elleni vereség. Az angyalföldiek sikerét növeli, hogy vereségüket az első meccsen szenvedték el, és innen tudtak talpra állni és továbbjutni.

Sajnos a másik két magyar csapat már nem járt ilyen sikerrel. A Honvéd-Domino első mérkőzésén kiütéses győzelmet aratott török ellenfelével szemben. A folytatásban, ha némi szerencsével is, de ismét nyertek Kovács István tanítványai, akit a Rijekát verték hosszabbításos meccsen. Végül az utolsó összecsapáson kétgólos vereséget szenvedtek a Barcelonától úgy, hogy a vége előtt nem sokkal kihagytak egy négyméterest. Ha ez bement volna, most a Honvéd várná a sorsolást. Így viszont elbúcsúztak a nemzetközi küzdelmektől.

Az utolsó magyar résztvevő, a Kontavill-Szentes szerepléséhez, már a kiutazás előtt is csak annyit fűztek, hogy a továbbjutás szinte lehetetlen, és hatalmas szerencse kell hozzá. A csoportból két csapat (Pescara és a Mladost) is esélyes a BL megnyerésére. A szentesiek végül is mindent megtettek, de ebből a négyesből sajnos esélyük sem volt a továbblépésre.